نسرین نسیمی کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز اظهار کرد: شکر قهوهای از لحاظ تغذیهای هیچ مزیتی بر شکر سفید ندارد اگر چه توصیههایی در زمینه مصرف نانهای سبوس دار و برنج قهوهای وجود دارد؛ بنابراین باید نسبت به تبلیغاتی که در این زمینه انجام میشود، هوشمندانهتر رفتار کنیم.
او با اشاره به مهمترین تفاوتهای شکر سفید و شکر قهوهای از نظر نحوه فرآوری و ارزش غذایی، گفت: از لحاظ نحوه فرآوری برای هر ۲ نوع شکر فرآیند طولانی طی میشود.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز ادامه داد: در فرآیند تولید شکر سفید، با استخراج عصاره چغندر یا نیشکر و انجام فرایندهای خالص سازی و تشکیل کریستالهای شکر و ملاس (به عنوان محصول جانبی فرآیند تولید شکر و فیبر قند) شکر سفید تهیه میشود.
او با اشاره به اینکه شکر قهوهای به دو روش تولید شود، افزود: شکر خام که به طور کامل تصفیه نشده است و قبل از فرآیند حذف ملاس از کریستالهای شکر به دست میآید. در این روش، دانههای شکر بزرگتر از شکر معمولی با رنگ طلایی است.
نسیمی تصریح کرد: در روش دوم با افزودن ملاس به شکر سفید تصفیه شده، شکر به رنگ قهوهای در آمده و در این صورت حتی بیش از شکر سفید فرآوری میشود. همچنین حجم ملاس موجود در شکر قهوه ای، علاوه بر رنگ میتواند بر عطر و طعم شکر نیز تاثیرگذار باشد.
او اضافه کرد: مهمترین نکته در خصوص شکر سفید و قهوهای بررسی تفاوت این ۲ نوع شکر در ارزش غذایی است. همانطور که گفته شد، هر ۲ نوع شکر (سفید و قهوه ای) از لحاظ تغذیهای مشابه هستند.
کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز افزود: از نظر کالری، ۱۰۰ گرم شکر سفید حاوی ۳۹۶ کیلوکالری است و همین مقدار شکر قهوهای حاوی ۳۷۳ کیلوکالری است.
او گفت: همچنین شکر سفید حاوی ۹۷-۹۶درصد ساکارز است و شکر قهوهای با توجه به نحوه فرآوری و درصد ملاس، حاوی ۹۶-۹۳ درصد ساکارز است. بدین ترتیب میتوان گفت که شکر قهوهای هیچ برتری تغذیهای به شکر سفید ندارد و تنها تفاوت اصلی بین این دو نوع شکر، طعم و رنگ آنها است.
نسیمی بیان کرد: مصرف شکر، عامل مهمی در اپیدمی چاقی و علت اصلی بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی است. از این رو توصیه میشود که مصرف انواع شکرها و مواد غذایی حاوی شکر زیاد را محدود کنیم و آگاه باشیم که شکر قهوهای ارزش تغذیهای بالا یا کالری کمتری ندارد و در مصرف آن زیاده روی نکنیم.