فرشاد فتاحی معاون محیط طبیعی محیط زیست استان کرمانشاه با بیان اینکه وقوع گرد و غبار متاثر از دو عامل اصلی است، گفت : عامل اول وجود کانونهای ریزگرد است که متاسفانه در کشورهای همجوار ما از جمله عراق و سوریه این کانونها وجود دارد و شاهد نفوذ گرد و غبار این کانونها به مرزهای غربی کشور هستیم.
وی عامل اصلی دیگری که به خیزش گرد و غبار دامن میزند را جریانات هوا دانست و افزود: در فصل پاییز معمولا جریانات هوا غربی بوده و از سمت غرب به شرق حرکت میکند، در نتیجه احتمال اینکه با فعالیت این جریانات، ذرات گرد و غبار از سمت کانونهای همسایه در غرب کشور به سمت مرزهای ما حرکت کند، وجود دارد.
معاون محیط طبیعی محیط زیست استان کرمانشاه از تاثیر خشکسالیها بر تشدید نفوذ گرد و غبار به منطقه ما هم یاد کرد و ادامه داد: در فصل پاییز چنانچه جریانات هوا همراه با بارش باشد، باعث میشود با تشکیل گل و لای در کانونهای ریزگرد و سنگین شدن ذرات، دیگر شاهد بلند شدن آنها نباشیم، اما متاسفانه براساس بررسی آخرین نقشههای هواشناسی پیشبینی شده بارشهای خوب و موثری در منطقه ما و مناطقی از عراق وجود نداشته باشد که همین امر ممکن است به تشدید خیزش گرد و غبار منجر شود.
وی معتقد است، با این شرایط اگر تغییراتی در سیستم جریانات هوا رخ ندهد، به احتمال زیاد شاهد افزایش روزهای غبارآلود در فصل پاییز خواهیم بود.
معاون محیط طبیعی محیط زیست استان کرمانشاه اضافه کرد: خوشبختانه منطقه ما از کانونهای ریزگرد داخلی کشور چندان اثر نمیپذیرد، اما باید در زمینه ایجاد کانونهای گرد و غبار در استان اقدامات پیشگیرانه انجام شود، زیرا در مناطقی از جمله تالاب هشیلان و یا در منطقه سومار احتمال ایجاد کانونهای ریزگرد در آینده دور از انتظار نیست.
فتاحی تنها راه مقابله با ایجاد کانونهای ریزگرد را تثبیت فیزیکی و بیولوژیکی دانست و عنوان کرد: متاسفانه در کشورهای همسایه تثبیت این کانونها در اولویت نیست، اما در داخل کشور باید با احیا مراتع، جلوگیری از چرای بی رویه دام و ... جلوی ایجاد کانونهای ریزگرد را گرفت .