رئیس گروه بیماریهای غیر واگیردار دانشگاه علوم پزشکی همدان در همایش دیابت پزشکان در بیمارستان فرشچیان گفت: بیماری دیابت بیماری خاموش است و دربیشتر مواقع با نداشتن علامت به سرعت پیشروی میکند.
راضیه سادات میر معینی میگوید: تشخیص و درمان به موقع، ورزش و تغذیه سالم، کاهش استرس و آلودگیهای زیست محیطی نقش مهمی در کاهش شیوع بیماری دیابت دارد و پزشکان مراکز جامع سلامت هم برای آموزش یافتههای جدید، مراقبتها و روشهای درمانی نوین به صورت دورهای آموزش میبینند.
دیابت قندی (Diabetes Mellitus) یا مرض قند که از این به بعد اختصاراً به آن دیابت گفته میشود؛ بیماری است که در آن مقدار ترشح انسولین کمتر از میزان لازم برای طبیعی نگهداشتن قند خون است. انسولین مادهای است که در بدن تمام افراد طبیعی توسط بخشی از غده لوزالمعده ساخته و به داخل جریان خون ریخته میشود. این ماده در سوخت و ساز مواد نشاستهای و قندهای ساده و در نتیجه تنظیم قند خون نقش مهمی دارد؛ بنا بر این کاهش نسبی آن در جریان دیابت، منجر به افزایش قند خون میشود که در صورت عدم کنترل وتنظیم آن در حد مناسب منجر به ضایعات جبران ناپذیر در قسمتهای مختلف بدن میشود. منظور از کاهش نسبی انسولین اینست که یا ترشح انسولین از لوزالمعده کاهش مییابد و یا اثربخشی آن در بدن کم میشود؛ یعنی بهر حال مقدار کافی انسولین در بدن وجود ندارد.
دیابت از جمله شایعترین بیماریهای متابولیک محسوب میشود. دیابت، پرفشاری خون و اختلالات چربیهای خون را بیماریهای تمدن جدید مینامند. تمدن جدید با توجه به شهرنشینی و محدود کردن فعالیت انسانها و افزایش مصرف مواد پر انرژی... در کنار مزایا، بیماریهای جدیدی را به ارمغان آورده که قبلاً به آنها بیماری اغنیا یا ثروتمندان اطلاق میشده است. در گذشته که شغل اکثر مردم کشاورزی، باغداری و دامداری بوده، اربابان و خوانین و خانواده آنها، با توجه به اینکه کارهایشان توسط دیگران انجام میشده و بیشتر به انواع مختلف غذا دسترسی داشته اند، بیشتر در معرض چاقی و دیابت و... بوده اند؛ در حالیکه زندگی ماشینی کنونی و مصرف غذاهای پرکالری همه مردم را در معرض خطر قرار داده است.