اکبریشایگان گفت: پارسال معرفی دو درخت پیراسماعیل بالا و پایین و دو حمام شهر آجین و روستای کمک سفلی برای ثبت در فهرست آثار ملی کشور در دست پیگیری بود که امسال هم معرفی زاغههای دستکند ترخین آباد جزء برنامههای این اداره خواهد بود.
او با بیان اینکه اکثر منازل روستای ترخین آباد دارای زاغههای دستکند هستند، اما سه تا چهار زاغه دستکند از بین زاغههای این روستا بزرگتر و شاخصتر به شمار میرود افزود: با معرفی زاغههای دستکند برای پیگیری ثبت در فهرست آثار ملی ، کارشناسان باید از تک تک زاغههای دستکند روستا بازدید کنند و پس از نقشه برداری و تأیید، مراحل ثبت در فهرست آثار ملی کشور آن اجرایی شود.
مدیر اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اسدآباد با اشاره به اینکه در مناطق دیگری از شهرستان ، زاغههای دستکند شناسایی شده است گفت: فقط زاغههای دستکند روستای گردشگری ترخین آباد آماده معرفی و پیگیری برای ثبت فهرست آثار ملی است.
اکبریشایگان خاطرنشان کرد: سه آسیاب آبی مربوط به دوران قاجاریه در روستای ترخین آباد در سال ۸۴ ثبت فهرست آثار ملی کشور شده است.
زاغههای دستکند ترخین آباد در دوران جنگ جهانی برای فرار از قشون روس و بعدها به عنوان محل نگهداری دام مورد استفاده قرار میگرفته است.بیشتر این زاغهها مربوط به کاربرد اقامتی، آیینی، پناهگاه و سکونتگاهی و محل نگهداری احشام بوده اند .
شهرستان اسدآباد دارای ۱۵۸ آثار تاریخی و باستانی بوده که ۵۹ اثر آن ثبت آثار ملی کشور شده اند.
منبع ایسنا