حج بهعنوان یکی از فروع دین سالیانه در ماه ذیالحجه طی مراسمی در عربستان برگزار میشود و این موضوع در نگاه انبیا و اولیا مورد تأکید فراوان بوده است؛ از بعد سیاسی و فرهنگی نیز این مراسم باشکوه یکی از بهترین فرصتها برای ارتباط میان جوامع مختلف مسلمان و تبادل مسائل فرهنگی و سیاسی محسوب میشود و از سویی مراسم اعلام برائت از مشرکان توسط زائران بیتالله از مهمترین برنامههای شیعیان بهویژه مردم ایران دراین تجمع جهانی محسوب میشود.
بیشتربخوانید
در طول سالهای مختلف نظام سلطه با تلاش برای ابزار قرار دادن گاو شیرده خود سعی میکند از حضور ایرانیان در مراسم حج جلوگیری کند و در راستای تحقق این هدف خود اقدامات زیادی انجام داده و در زمان برگزاری مراسم نیز، سختگیریهای زیادی را برای زائران ایرانی اعمال کرده است و شاید در راستای همین سیاستها بود که در مراسم حج امسال خبری مبنی بر دستگیری «خلیل دردمند» حاجی اصفهانی در فضای مجازی منتشر شد؛ حاج خلیل به علت عکس گرفتن با تصویر حاج قاسم در حریم امن الهی، بهدلیل جرمی نانوشته توسط پلیس عربستان دستگیر و حدود ۸۰ روز را در زندانهای عربستان سپری کرد.
از همان ابتدا تلاشهای مسؤولان ایرانی از جمله وزیر امورخارجه آغاز شد و پیگیریهای فراوانی را انجام دادند تا در نهایت ۱۰ مهر بود که خانواده او و سازمان حج و زیارت خبر آزادیاش را اعلام کردند؛ آنچه در ادامه میخوانید حاصل گفتوگو با حاج خلیل دردمند است؛ وی ۳۸ ساله و اهل و ساکن درچه اصفهان است.
امسال پس از محدودیتهای کرونایی در سالهای اخیر حجی با شکوه برگزار شد؛ حال و هوای سرزمین مکه و بیتالله حرام در روزهای حج به چه صورت بود؟
دردمند: سفر حج یکی از رویاییترین سفرهایی است که هر انسان میتواند در طول عمر خود تجربه کند؛ شیرینترین لحظات عمرم در این سفر رقم خورد و خدا را به علت این نعمت بزرگ شاکرم که این سفر قسمتم شد.
در روز عرفات که قله زیبایی از معرفت و معنویت بود حضور داشتم و زیباترین روز عمرم بود، اما حسرت زیارت مدینهای که به دلم ماند، ممکن است تا آخر عمر اذیتم کند.
در میان این سفر معنوی بود که به علت تصویر حاج قاسم توسط پلیس عربستان دستگیر شدید؛ به چه هدفی آن تصویر معروف را گرفتید؟
دردمند: دوست داشتم به نوبه و در حد بضاعت خودم یاد شهدا را در این سفر زنده کنم؛ در روزهای این سفر به سفارش اطرافیان استفاده بسیار کمی از تلفن همراه و فضای مجازی داشتم، اما تصمیم گرفتم تصویر شهدا و حضرت آقا را در این سفر رسانهای کنم.
البته قبل از دستگیری یکبار دیگر هم این کار را انجام داده بودم، اما شب آخر همزمان با شام عید غدیر بود، داشتم با تصویر حاج قاسم عکس میگرفتم که دستگیر شدم.
لحظه دستگیریتان چطور اتفاق افتاد؟
دردمند: آن شب، شب آخری بود که در مکه مستقر بودیم قرار بود روز بعد به مدینه مشرف شویم؛ با تلفن همراه دوستم عکس حضرت آقا را روبروی کعبه گرفتم و عکس گرفتم بعد از آن عکس حاج قاسم را گرفته بودم که همان لحظه یکی از پلیسهای حرم مچ دستم را گرفت و مرا به بازداشتگاه حرم برد.
همگی میدانیم که شاید ممنوعیتی برای تصویربرداری در آن نقطه وجود ندارد، اما شما به علت قانون نانوشته دستگیر و حدود ۸۰ روز زندانی بودید؛ فکر میکنید علت حساسیت عربستان برای انتشار تصویر حاج قاسم چه بود؟
دردمند: در آنجا نتوانستند جرمی را برایم ثابت کنند، اما فکر میکنم هراس آنها از مکتب حاج قاسم و نماد مقاومت باعث شده تا این اتفاق رقم بخورد؛ یکی دیگر از ترسهای آنها رهبر معظم انقلاب بود و در بازجوییها در این باره سؤالاتی از من پرسیدند.
از لحظه دستگیری مواجهه عربستان با شما به چهصورت بود؟ این ۸۰ روز چطور بر شما گذشت؟
دردمند: پس از لحظه دستگیری به بازداشتگاه حرم که در شعبابیطالب واقع شده بود منتقل و حدود ۱۱ روز آنجا مستقر بودم؛ در طول ۱۱ روز سه مرحله با حضور مترجم بازجویی شدم و پس از آن به زندان شهر جده منتقل شدم و ۳۹ یا ۴۰ شب در سلول انفرادی ۲ در ۳ حضور داشتم و پس از آن، کمتر از یک ماه در زندان اجتماعی بودم که در آنجا با حدود ۷ نفر از ملیتهای مختلف از جمله مصری، لبنانی و اندونزی بودم که هر کدام از آنها مجرمان بزرگ امنیتی-سیاسی مقیم عربستان بودند.
در آن اتاق ۲ در ۳ که هیچ ارتباطی با بیرون و دیگر آدمها نداشتم، به بدترین وضع ممکن با من برخورد میشد؛ هرچند به ظاهر شکنجه فیزیکی نشدم، اما شکنجه روحی بسیار زیاد بود؛ از نحوه توزیع غذا تا برخوردها و نوع نگاهشان به افراد غیر سعودی و در این راستا معتقدم بویی از اسلام و انسانیت نبرده بودند؛ در آنجا وضعیت غذا از نظر کمی و کیفی بسیار بد و رفتارشان با زندانیها نامناسب بود.
یک روز که از نشستن خسته شده بودم، شروع به قدم زدن کردم که به اتاق آمدند و به دستانم دستبند زدند به این جرم که حق راه رفتن نداری و فقط اجازه خوابیدن یا نشستن داری و بعد از آن بهعنوان جریمه تشکام را از اتاق بیرون بردند.
حدود ۱۰ روز نیز فرش زیر پایم را جمع کردند و تنها یک تشک، پتو و پشتی داشتم؛ مسؤولان زندان ناگهان تصمیم میگرفتند دمای اتاق را کم کنند و پس از آن تصمیم میگرفتند دما را زیاد کنند.
فکر میکنم روز هشتم محرم بود که از ظهر تا شب میگفتم تشنهام و در نهایت حدود ساعت ۲ نیمه شب ظرفی ۱۵ لیتری آب آوردند؛ در آن لحظات از خودم خجالت کشیدم که بخاطر نصف روز تشنگی در اتاقی سقفدار برای آب بیتابی کردم در صورتی که حضرت اباعبدالله (ع) سه روز و سه شب در صحرای کربلا تشنه و گرسنه بودم؛ در آن لحظات از خودم ناراحت شدم و از خدا خجالت میکشیدم.
بسیاری از مردم از جنایات عربستان سعودی مطلع هستند، اما شما با توجه به تجربهای که پشت سرگذراندید، بهطور مستقیم شاهد این موضوع بودید؛ فکر میکنید وظیفهتان در برابر این جنایات چیست؟
دردمند: از این به بعد در مسیر جنگ نرمی که رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید داشته و دارند، محکمتر از قبل در حد بضاعت خود تلاش خواهم کرد، زیرا وحشت سعودیها را از گفتمان مقاومت و جمهوری اسلامی دیدم؛ اگر در این مدت شکنجهای نشدم بهدلیل هراسی بود که از جمهوری اسلامی داشتند و ایران نیز اقتدار خود را در آزادیام نشان داد و این موضوع باعث میشود محکمتر از گذشته به پای آرمانهای خود بمانم.
پس از تجربه سفر حج قرار است چه تغییراتی در زندگی شما رقم بخورد؟
دردمند: خود را قابل این سفر نمیدانستم و اینکه با مادرم راهی این سفر شدیم لطف خداوند بود؛ از اینکه از سفره کرم امام حسن (ع) و مراسم اربعین جا ماندم ناراحتم، اما این موضوع باعث شد بررسی انجام دهم که اشکال کارم کجا بوده و اینکه تا نزدیک مدینه رفتم، اما به زیارت مدینه نرفتم.
در روزهایی که در زندان بودم همیشه به خودم میگفتم که حاضر نیستم بهخاطر من اقتدار نظام جمهوری اسلامی ذرهای خدشهدار شود و حاضر بودم همانجا بمانم، اما نظام هزینهای برای من ندهد و در نهایت نیز این اتفاق نیفتاد؛ معتقدم موردی که مرا از دام آلسعود نجات داد دعای مردم بود و در این مسیر برگشتی برای خودم تصور نمیکردم.
منبع: فارس