حسین عابد در خصوص سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ گفت: استان همدان در سال زراعی گذشته به طور متوسط ۲۱۲ میلیمتر بارش داشته که این مقدار بارش نسبت به سال زراعی قبل از آن ۱۰ درصد و نسبت به بلندمدت ۳۸ درصد کاهش را ثبت کرده است.
او میگوید: در سال زراعی گذشته یعنی از ابتدای مهر ماه سال ۱۴۰۰ تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۱ به طور متوسط ۲۱۲ میلیمتر بارش به ثبت رسیده که این مقدار بارش نسبت به سال زراعی قبل از آن ۱۰ درصد و نسبت به بلندمدت ۳۸ درصد کاهش را نشان میدهد.
بر اساس گزارشهای ثبت شده، استان همدان بیسابقهترین خشکسالی را در کمتر از نیم قرن اخیر تجربه کرده است و، چون در این مدت افزایش دمای به طور متوسط یک درجه سلسیوس را نیز داشته، عملاَ باعث تبخیر بیش از حد نرمال آب شده و تاثیر منفی بر روی خشکسالی استان گذاشته است و به عبارتی درجات خشکسالی را سختتر و شرایط کمبود آب را نیز پر رنگتر کرده است.
به گفته مدیر کل هواشناسی استان همدان؛ به طور کلی استان همدان در سال زراعی گذشته از ۱۰۰ درصد بارش نرمال بلند مدت خود تنها ۶۲ درصد آن را دریافت کرده است. از نقطه نظر تغییرات دمایی نیز از ابتدای مهر ماه سال ۱۴۰۰ تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۱ میانگین دمای استان همدان ۲/۱۳ درجه سلسیوس بوده که نسبت به میانگین بلند مدت آن (۱/۱۲) به مقدار ۱/۱ درجه سلسیوس افزایش دما داشته است.
عابد گفت: بر اساس محاسبه شاخص خشکسالی به روش SPEI بیست و چهار ماهه گذشته تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۱ در کل استان خشکسالی با درجات متوسط، شدید و بسیار شدید رخ داده است و نقطه قابل تامل این که در کل استان خشکسالی بسیار شدید رخ داده است و فقط در قسمتهایی با مساحت کم خشکسالی شدید و متوسط رخ داده است.
مدیر کل هواشناسی استان همدان میگوید: کاهش بیسابقه بارش در بلند مدت اتفاق افتاده است به طوریکه در ۱۸ ماه گذشته میزان بارش دریافتی در ایستگاه هواشناسی فرودگاهی همدان ۱۹۹ میلیمتر بوده است در صورتی که در سالیان گذشته در بازه زمانی ۱۸ ماهه، متوسط بارش دریافتی استان حدود ۴۲۰ میلیمتر و حتی در سالهای پربارش این مقدار به ۷۰۸ میلیمتر نیز رسیده است و حتی در خشکترین سال این رقم بارش دریافتی کمتر از ۲۵۵ میلیمتر نبوده است.