چهارمین جلسه شورای حفظ حقوق بیت المال با موضوع تغییر کاربری اراضی و ساخت و سازهای غیرمجاز برگزار شد.
منصوری، معاون حفاظت از منابع آب شرکت آب منطقهای استان با اشاره به نامه درخواست اداره کل بازرسی استان مبنی بر صدور دستور قضای عاجل برای جلوگیری از بهره برداری بی رویه از آبهای زیرزمینی گفت:۹۰ درصد از اتکای استان قزوین در حوزه کشاورزی و شرب مبتنی بر آبهای زیرزمینی است و با توجه به تغییرات اقلیمی، با کاهش بارندگی و گرمایش زمین روبه رو هستیم و بر همین اساس، سفرههای زیرزمینی تغدیه نمیشوند و شاهد فرونشست زمین در استان هستیم.
وی افزود: در استان همدان، استان همجوار ما در تابستان امسال شاهد بروز بحران تامین آب بودیم و باید با شدت و حدت بیشتری الزامات را تقویت کنیم تا شاهد بروز بحران در حوزه آبهای زیرزمینی در استان نباشیم.
به گفته معاون حفاظت از منابع آب شرکت آب منطقه ای؛ در طول شبانه روز شاهد فرونشست یک و نیم تا دو میلیمتری زمین در استان هستیم.
منصوری اعلام کرد: مصوبات شورای حفظ حقوق بیت المال برای برخورد با چاههای فرم یک و پنج به ویژه در حوزه تاکستان یا اجرا نشده اند یا با تاخیر قابل توجهی اجرا میشوند و باید با حکم قضایی، برخورد با چاههای فرم یک و پنج قاطعانه بوده و زمانبر نباشد تا شاهد برداشت بی رویه از منابع زیرزمینی نباشیم.
وی ادامه داد: چاههای فرم یک که تعیین تکلیف نشده اند و از دستورات قضایی تبعیت نمیکنند باید پلمپ شوند تا کشاورز مجبور شود برای نصب کنتور اقدام کند.
این مسئول افزود: تاکنون هیچ پرونده معوقهای نداریم و ۳۰۰ پرونده رسیدگی شده اند و ۱۵۰ چاه که مشکل حقوقی داشته اند، مسلوب المنفعه و پر شده اند.
منصوری گفت: با توجه به پایان فصل آبیاری باغ ها، باید چاههای فرم یک تا زمان تعیین تکلیف قانونی، باید پلمپ شوند.
بازرس کل استان قزوین هم در ادامه گفت: نامه بازرسی استان به این معناست که افرادی که چاههای غیرمجاز حفر و یا بهره برداری غیرمجاز میکنند پس از تشکیل پرونده مدت زمان زیادی برای رسیدگی به تخلفات انها صرف میشود و تا صدور رای قطعی، متخلفان همچنان به بهره برداری غیرمجاز ادامه میدهند.
اقبالی افزود: بر همین اساس، پس از تشکیل پرونده برای بهره برداران غیرمجاز، آب منطقهای بدون صدور حکم قضایی و بنا بر مصوبات شورای حفظ حقوق بیت المال در سال ۱۳۹۷ باید نسبت به مسلوب المنفعه کردن چاههای غیرمجاز اقدام کند.
وی بیان کرد: مصوبات شورای حفظ حقوق بیت المال عین قانون است و باید با متخلفان در حوزه برداشت بی رویه از منابع آبی زیرزمینی برخورد شود.
بازرس کل استان گفت: با ترک فعلهای صورت گرفته و با بهره برداران بی رویه و غیرمجاز برخورد میکنیم و از این موضوع کوتاه نمیآییم و باید کارشناسان آب منطقهای به درستی به وظایف شان عمل کنند.
به گفته اقبالی، اب منطقهای باید با بهره برداری غیرمجاز از چاههای فرم یک هم برخورد کند و در صورتی که از چاه آب دامداری برای کشاورزی و باغداری استفاده نمیشود، باید با متخلفان برخورد شود.
وی تاکید کرد: همچنین دادخواست ضرر و زیان برداشت بی رویه و غیرمجاز از منابع آبی هم باید در محاکم دادگستری تشکیل شود.