استان گلستان هزار و ۵۲ روستا دارد و براساس سرشماری رسمی کشور در سال ۱۳۹۵، تعداد ۸۷۱ هزار و ۵۴۶ نفر معادل ۴۶.۶ درصد از جمعیت استان در روستاها سکونت دارند و در رتبه دوم کشور از لحاظ درصد جمعیت روستانشین قرار دارد.
در شرایطی که کمبود امکانات در اکثر روستاها موجب مهاجرت روستاییها به شهرها شده است، چند روستای موفق در استان گلستان مسیر توسعه را طی کردند و در برخی از این روستاها به دلیل مشاغل ایجاد شده روند مهاجرت معکوس شده است.
روستای وامنان در آزادشهر در زمینه کشت زعفران، روستای عطا آباد آق قلا در زمینه تولید مبلمان، روستای پنج پیکر در زمینه فروش پارچه از جمله این روستاهای موفق هستند.
تیرماه امسال سند توسعه ۱۱۰ روستای گلستان با الگوگیری از این نمونههای موفق در استان رونمایی شد.
مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری گلستان در این باره گفت: پس از برگزاری جلساتی با کارشناسان و اساتید دانشگاه، طرح الگوی پیشرفت و توسعه ۱۱۰ روستای استان گلستان تدوین شد.
محب حسینی افزود: برای اجرای این الگو ۸۳ روستای در حال توسعه و ۲۷ روستای محروم و کم برخوردار را انتخاب کردیم.
او ادامه داد: برای اجرای این الگو در مدلهای موفق روستایی مثل روستای وامنان اقلیم شناسی انجام شده تا مشخص شود چه تعداد روستا خاک و آب و هوای شبیه به این روستا را برای توسعه کشت زعفران دارا هستند.
محب حسینی گفت: علاوه بر الگو گیری از روستاهای موفق مقرر شده در این ۱۱۰ روستا مزیتهای نسبی هر روستا و یا منطقه شناسایی شود و برای توسعه ملاک قرار گیرد.
با نگاهی به سرگذشت روستاهای موفق در گلستان در مییابیم در این موفقیتها دولت کمترین نقش را داشته است.
در واقع اگر در این روستاها موفقیتی حاصل شده است در مرحله اول نتیجه زحمت و تلاش و آزمون و خطای افرادی بوده که قدمهای نخست توسعه را طی کرده اند و در ادامه همراهی سایر روستاییان موجب به ثمر رسیدن موفقیت شده است.
محب حسینی با اشاره به نقش رهبران اجتماعی در روستاهای موفق استان گفت: در روستاهای موفق استان مانند محمد آباد گرگان فردی به نام سردار اتراچالی، در وامنان ازادشهر حجت الاسلام احمدی و زلیخا عادلی در عطا آباد آق قلا در این موفقیتها نقش پررنگی داشته اند.
او گفت: با الگو قرار دادن این مدل ۵۵۰ نفر از معتمدین و ریش سفیدان ۱۱۰ روستا با کمک دهیاریها شناسایی شده اند تا با کمک این افراد طرح توسعه روستایی ادامه پیدا کند.
محب حسینی از تشکیل کمیته توسعه روستایی در کشور برای نخستین بار خبر داد و گفت: در این کمیته از تجارب اساتید مجرب در حوزه برنامه ریزی توسعه روستایی برای کمک به رهبران اجتماعی در روستاها بهره گرفته میشود.
او افزود: همچنین کمیته توسعه روستایی را در شهرستانها به ریاست فرمانداران و در بخش و روستاها به ریاست بخشدار و دهیار تشکیل دادیم.
محب حسینی گفت: برای رسیدن به این مهم برنامهای با ۱۵ گام ترسیم کردیم و حالا با شناسایی معتمدین روستاها و برگزاری دورههای تسهیلگری برای آنها در گام نهم قرار داریم.
او افزود: درحال حاضر پنج گام از برنامه زمانبندی شده جلوتر هستیم و امیدواریم طی چهار سال این مهم به سرانجام برسد.
محب حسینی میگوید: طبق تبصره ۱۶ و ۱۸ بانکهای عامل متعهد شده اند زمانی که مردم این ۱۱۰ روستا با طرحهای خود برای دریافت وام مراجعه میکنند، همکاری کنند و وامهای پنج ساله و هفت ساله تا سقف ۱۱ درصد بهره و تنفس در اختیار این افراد بگذارند.