حجت الاسلام ابراهیم حمیدی در گفت و گوی ویژه خبری صدا و سیمای مرکز کرمان، ۱۸ آبان ماه، بیستمین سالروز تاسیس شوراهای حل اختلاف را گرامی داشت و گفت: تاسیس شوراهای حل اختلاف از اقدامات بسیار خوب و موثر در قوه قضاییه بوده است و یکی از مهمترین ثمرات این اقدام، واگذاری کار مردم به مردم بوده است.
او افزود: از ابتدای تاسیس شوراهای حل اختلاف تاکنون، بیش از ۲ میلیون و ۸۶۰ هزار پرونده به این شوراها وارد و به همین میزان رسیدگی شده است که از این تعداد، ۸۷۵ هزار پرونده به صلح و سازش ختم شده است.
رییس کل دادگستری استان کرمان بیان کرد: در حال حاضر ۱۲۸ شعبه رائی، ۱۰۱ شعبه صلحی و ۸۴ شعبه روستایی شوراهای حل اختلاف در استان کرمان فعال هستند و در کنار این شعب، شوراهای حل اختلاف ویژه زندان نیز در سطح استان فعالیت دارند.
او با اشاره به اینکه در قالب شوراهای حل اختلاف از همراهی و تجربه مردم برای رفع خصومات و اختلافات استفاده شده است، تاکید کرد: شوراهای حل اختلاف در کاهش حجم ورودی به دادگستریها و ترویج فرهنگ صلح و سازش در جامعه نقش بسیار مهمی داشته اند.
حجت الاسلام حمیدی ضمن اشاره به اینکه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، نظامی نشات گرفته از فرهنگ و آموزههای دینی است، گفت: جای مجموعهای مانند شوراهای حل اختلاف که ریشه در فرهنگ دینی دارد، در حاکمیت نظام خالی بود که این شوراها با ابتکار مرحوم آیت الله شاهرودی تاسیس شده اند.
او با بیان اینکه شوراهای حل اختلاف در حال حاضر به عنوان مرکز توسعه حل اختلاف به رسمیت شناخته میشوند و آثار و برکات فراوانی به دنبال داشته اند، افزود: جا دارد از تلاشهای تمامی مدیران، دبیران و اعضای شوراهای حل اختلاف قدردانی کنم.
رییس کل دادگستری استان کرمان بیان کرد: شوراهای حل اختلاف در بدو تاسیس خود با آیین نامه به صورت آزمایشی فعال شدن؛ اما در حال حاضر قانون شوراهای حل اختلاف تدوین و اجرایی شده است.
او به صلاحیتهای شوراهای حل اختلاف نیز اشاره و بیان کرد: دعاوی و پروندههایی که طرفین تقاضا کنند، به شورای حل اختلاف ارجاع شود و در این شورا مورد رسیدگی قرار میگیرد.
نماینده عالی قوه قضاییه در استان کرمان تصریح کرد: رسیدگی به دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا مبلغ ۲۰ میلیون تومان، تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره، دعاوی تعدیل اجاره بها، صدور گواهی حصر وراثت، تامین دلیل، دعاوی اعسار به شرط آنکه پرونده مربوطه نیز در شورا رسیدگی شده باشد، دعاوی خانوادگی راجع به مهریه، نفقه و ... تا سقف ۲۰ میلیون تومان از جمله دیگر صلاحیتهای رسیدگی شوراهای حل اختلاف به شمار میرود.
آرای صادره در شوراهای حل اختلاف قابل اعتراض هستند
او گفت: احکام صادره از سوی شوراهای حل اختلاف قابلیت اعتراض در دادگاه را دارند و در این صورت، پروندهها از سوی قضات دادگاه رسیدگی شده و رای نهایی صادر میشود و در این صورت یا رای صادره قبلی تائید میشود و یا رای اصلاحی صادر میشود و سپس احکام صادره در اجرای احکام شوراهای حل اختلاف اجرا میشوند و ضمانت اجرایی لازم برای اجرای این احکام نیز پیش بینی شده است.
حجت الاسلام حمیدی با اشاره به اینکه ساختار شوراهای حل اختلاف به نحوی پیش بینی شده که در این شوراها اطاله دادرسی وجود نداشته باشد، افزود: میانگین وقت رسیدگی در شوراهای حل اختلاف در استان کرمان ۳۱ روز است و این عدد بیانگر نبود اطاله دادرسی در این شوراها است؛ چرا که میانگین زمان رسیدگی به پروندهها در دادگاهها تا ۹۵ روز هم به طول میانجامد.
او بیان داشت: همواره به همکاران قضایی تاکید شده که از ظرفیتهای شورای حل اختلاف برای کاهش اطاله دادرسی استفاده کنند.
فعالیت ۲۵۷ صلح یار در استان کرمان
رییس کل دادگستری استان کرمان با بیان اینکه در کنار شوراهای حل اختلاف تاسیسات حقوقی دیگری تحت عنوان صلح یاران و مصلحین و حکمین قرآنی در مرکز توسعه حل اختلاف دیده شده است، گفت: پس از تصویب قانون شوراهای حل اختلاف، محدودیتهایی برای جذب افراد در این شوراها پیش بینی شد و این شورا امکان استفاده از تجربه برخی اعضای مجرب را نداشت و از این رو مجموعه صلح یاران در مرکز توسعه حل اختلاف پیش بینی شده است و در حال حاضر از ظرفیت ۲۵۷ صلح یار در استان کرمان که از معتمدان و ریش سفیدان هستند، استفاده میشود.
او موضوع میانجی گری را مورد اشاره قرار داد و افزود: صلح یاران بیشتر در پروندههای حقوقی همکاری دارند و از ظرفیت میانجی گران در پروندههای کیفری استفاده میشود.
حجت الاسلام حمیدی به ایجاد سازوکار داوری در مرکز توسعه حل اختلاف نیز اشاره کرد و گفت: به زودی مرکز داوری نیز در استان راه اندازی خواهد شد.
نوید رییس کل دادگستری استان کرمان برای اعضا و دبیران شوراهای حل اختلاف
او با اشاره به اینکه یکی از گلایه مندیهای به حق اعضا و دبیران شوراهای حل اختلاف در حوزه مسائل معیشتی است، تاکید کرد: بخش زیادی از اعضای شوراهای حل اختلاف از بازنشستگان هستند که مستمری دریافت میکنند و در حوزه بیمه و ... مشکلی ندارند؛ اما بیشترین مشکل در حوزه دبیران است که از جوانان هستند که جای دیگری مشغول به کار نیستند و مبلغ پرداختی به آنها از سوی شوراهای حل اختلاف پایین است.
رییس کل دادگستری استان کرمان با اشاره به اینکه براساس قانون، عضویت در شوراهای حل اختلاف افتخاری است، بیان داشت: قوه قضاییه در سالهای اخیر تلاشهای بسیار زیادی برای حل مشکلات معیشتی دبیران شوراهای حل اختلاف انجام داده است و در گذشته این دغدغه در حوزه بیمه آنها جود داشته که هم اکنون دغدغه تمامی دبیران شوراها در حوزه بیمه برطرف شده است؛ اما در حوزه معیشتی و استخدامی دغدغههایی دارند.
او افزود: این نوید را به اعضای شوراهای حل اختلاف میدهم که طبق آخرین خبرها از قوه قضاییه، قانون جدید شوراهای حل اختلاف در شرف تصویب است و با تصویب این قانون، اعضا و دبیرانی که فاقد شغل دیگری هستند، تعیین تکلیف میشوند.
نماینده عالی قوه قضاییه در استان کرمان به برگزاری آزمون استخدامی قوه قضاییه نیز اشاره و بیان کرد: در این آزمون سهمیه ۲۰ درصدی برای جذب اعضا و دبیران شوراهای حل اختلاف پیش بینی شده است.