علی اکبر سبزیان روز شنبه در نشست خبری هفته کتاب در محل کتابخانه مرکزی خراسان رضوی افزود: از جمله این برنامه ها برگزاری پویش اهدای کتاب با عنوان "کتاب خواندنی است، تزئینی نیست" در سطح ادارات و کتابخانه های عمومی است تا کتابهای موجود در سازمانها و ادارات به کتابخانه های عمومی هدیه شود.
وی اظهار داشت: برگزاری پویش های متنوع و متعدد شامل نشست های کتابخانه ای، مدرسه ای و شهرستانی، مراسم ویژه با محور کتاب برای شاعران و نویسندگان، برگزاری تورها و بازدیدهای کتابخانه ای، حضور دانش آموزان مدارس در کتابخانه های عمومی و بازدید و عضویت آنان، برگزاری مسابقه کتابخوانی ویژه همکاران کتابدار، برپایی "نمایشگاه های عمومی، نشستهای قصه گویی، جمع خوانی، نقاشی، معرفی کتاب، کتاب سازی، نمایشنامه خوانی" در سطح کتابخانه های عمومی، عضویت رایگان در کتابخانه های عمومی استان از ۲۴ تا ۲۷ آبانماه، بخشودگی دیرکرد کتابهای کتابخانه ها در طول هفته کتاب در صورت بازگرداندن آنها، تدوین و ارائه بسته های مطالعاتی در موضوعات مختلف برای مدیران از جمله دیگر برنامه های هفته کتاب در خراسان رضوی است.
مدیر کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی گفت: همزمان با هفته کتاب، از ۱۷ کتابخانه ای که در کل کشور افتتاح می شود، سه کتابخانه مربوط به خراسان رضوی و شامل کتابخانه سیار شماره هشت مشهد بوده که معادل پنج کتابخانه ثابت بوده و به پنج روستا و منطقه حاشیه شهر مشهد خدمات ارایه می دهد، ۲ کتابخانه افتتاحی دیگر شامل کتابخانه مشارکتی محله وکیل آباد مشهد و کتابخانه شهر باخرز می شود.
حجت الاسلام سبزیان اظهار داشت: همچنین در این هفته پویش ملی با عنوان "دستت چیه" برگزار می شود که از مدیران و افراد ذی نفوذ که تاثیری در ترویج مطالعه و کتابخوانی دارند دعوت می شود تا در این پویش همکاری کنند.
مدیر کل اداره کتابخانه های عمومی خراسان رضوی با اشاره به وجود ۲۲۵ کتابخانه عمومی در مشهد گفت: تا پایان امسال پنج کتابخانه سیار به کتابخانه های استان اضافه می شود که این کتابخانه ها در شهرستانهای مشهد، کاشمر، چناران، تایباد، قوچان و طرقبه شاندیز قرار دارند.
سبزیان اضافه کرد: ۲۷ شهر در استان خراسان رضوی فاقد کتابخانه عمومی هستند که این فقدان را می توان با کتابخانه های سیار پوشش داد، در کنار آن ۲۶ پروژه نیم تمام کتابخانه سازی در استان وجود دارد که برنامه های مختلفی برای اتمام این پروژه ها تدوین شده است.
حذف نمایشگاه و بها دادن به کتابفروشی ها
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: امسال بنا به تدبیر وزارت متبوع برپایی نمایشگاه کتاب حذف شده و به جای آن این فرصت به کتابفروشها داده شده است تا بتوانند کتاب بیشتری را به دوستداران کتاب عرضه کنند.
محمد حسین زاده افزود: طرح خرید کتاب و اختصاص یارانه برای خریداران کتاب همزمان با این هفته در کل کشور اجرا می شود که در این راستا سامانه آنلاین فروش کتاب از کتابفروشی ها فعال شده و در طول سال یارانه ای برای آن در نظر گرفته می شود که فرد می تواند با کارت ملی خود کتاب موردنظرش را خریداری کند، در این راستا مردم همه شهرستانهای فاقد کتابفروشی این امکان را پیدا می کنند که کتاب مورد نظر خود را از کتاب فروشیهای مختلف خریداری نمایند.
وی اظهار داشت: هفته کتاب و کتابخوانی با شعار "ما همانیم که می خوانیم" با برنامه های متنوعی همراه است که توسط فعالین و تشکلهای این بخش راه اندازی شده که یکی از مهمترین شاخص های آن همراهی و همدلی دستگاه های فرهنگی سطح استان و تلاشهای فعالان مردمی است تا در کنار هم یک هفته پرشور را رقم بزنند.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در ادامه گفت: کتاب غذای روح بوده و باید در ۳۶۵ روز از سال در سبد فرهنگی خانوار قرار داشته باشد، هفته کتاب نیز فرصتی برای تامل و تمرکز بر حوزه کتاب، تبلیغ و ترویج، توجه به کتابهای خاص و جریان ساز، گفتگو بین اهالی کتاب در کشور است.
وی اظهار داشت: مهمترین اتفاقی که طی یکسال گذشته در حوزه کتاب رخ داد، تصویب طرح "سبد فرهنگی خانوار" در شورای فرهنگ عمومی خراسان رضوی بود تا همواره کتاب به عنوان یک عضو جداییناپذیر از خانواده به شمار برود، در مرحله نخست کتابهای متنوعی بویژه در سیره حضرت رضا(ع) به خانواده ها عرضه شد و ماه به ماه این سبد تکمیل و کتابها به مردم معرفی می شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی بیان کرد: در حوزه کتاب و کتابخوانی، تاثیری که رسانه ها بر ترغیب مردم به خواندن کتاب دارند، آن را به اثر بی بدیلی تبدیل می کند، اگر کتاب خوب به مردم معرفی شود به تجربه بسیاری از فعالان عرصه کتابخوانی، مردم با رغبت کتاب را تهیه و آن را می خوانند، این بخشی است که می توان از طریق آن چرخه کتاب را کامل کرد.
حسین زاده با اشاره به تکرار برخی فعالیتها برای ترویج کتابخوانی اظهار داشت: انجام یک سری فعالیتها مانند اکران شهری، نه تنها ترویج کتابخوانی است بلکه معرفی کتابهای خوب در حوزه های فرهنگی و اجتماعی بویژه قصه و رمان در اولویت قرار می گیرد.
وی اظهار داشت: در حوزه کتابهای صوتی، اتفاقات خلاقانه ای در طول هفته کتاب در ایستگاه های قطار شهری و فضاهای عمومی شهر رخ خواهد داد که از جمله آن خوانش زنده کتاب، رونمایی و جشن امضای کتاب و برگزاری نشستهایی در فروشگاه های کتاب با حضور مردم خواهد بود.
وی با تاکید بر تقویت حوزه مشاوره در بخش کتاب گفت: چاپ کتاب زیاد اتفاق می افتد که عدد بالایی است اما اینکه خانواده بتواند کتاب خود را متناسب با نیاز خود تامین کند، کمتر اتفاقی است که رخ می دهد لذا فرآیند مشاوره کتاب به همت تشکلهای مردمی در طول هفته کتاب انجام می شود تا به یک امر لازم در طول سال تبدیل شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی برگزاری "اردو کتاب" را از دیگر برنامه های هفته کتاب در استان برشمرد و افزود: کتابهای مختلف در زمینه های مختلف در طول سالهای گذشته چاپ شده است اما جریان سازی کتاب نیاز به راهنما دارد و در این راستا راوی کتاب با دانش آموزان همراه می شود و سیر یا داستان نوشتن یک کتاب را نقل می کند تا سطح آگاهی دانش آموزان نسبت به انتخاب کتاب خوب بالا برود.
حسین زاده اظهار داشت: در هفته کتاب مدارس و مساجد خراسان رضوی بسته ویژه کتابخوانی خواهند داشت که شامل میز فروش کتاب یا نمایشگاهی در این زمینه خواهد بود.
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص ناشران و نویسندگان بومی گفت: عمده کتابهایی که در استان به چاپ می رسد مربوط به نویسندگان بومی و ناشران خراسانی هستند، محور کتابخوانی در هفته کتاب، خوانش و معرفی کتابهایی که بیانگر قهرمانان و عزت و پیشرفت و اقتدار کشور باشند را قرار داده ایم"، برخی دوستان در کتابفروشی ها از اینکه کتابهای دینی و مربوط به شهدا که بیانگر و عزت و اقتدار ایران باشند، خودداری می کنند و نمی توان هم آنان را مجبور کرد که در این رویداد مشارکت داشته باشند.