نسیم بهادری کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز با بیان اینکه نمک خوراکی، یک ماده شیمیایی متبلور، شورمزه و بدون بو است که اغلب از کلرید سدیم تشکیل شده است، اظهار کرد: سدیم موجود در نمک، نقشی اساسی در حفظ تعادل اسید و باز، تنظیم حجم پلاسما، انتقال پیامهای عصبی و کارکرد مناسب عصبی عضلانی بدن دارد.
او ادامه داد: کل نمک مصرفی روزانه افراد (شامل نمک آشکار و پنهان) باید کمتر از ۵ گرم باشد و به سبب فقر شدید ید در آب و خاک کشور ما و همچنین وجود ناخالصیهای فراوان، از جمله فلزات سنگین در منابع نمک، همان میزان اندک مصرفی روزانه نیز باید از نوع یددار و تصفیه شده باشد.
کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز بیان کرد: بر اساس نتایج تحقیقات و بررسیهای علمی انجام شده، دریافت زیاد نمک علاوه بر افزایش فشار خون، اثرات زیانبار دیگری نظیر افزایش احتمال بروز سکته قلبی، سرطان معده و آسم را نیز به همراه دارد.
او افزود: همچنین مصرف زیاد نمک سبب جدا شدن کلسیم از استخوانها و دفع آن از ادرار میشود و از همین رو زمینه ساز بروز پوکی استخوان میشود، بنابراین برای کاهش خطر پوکی استخوان، مصرف نمک باید کاهش یابد.
بهادری تصریح کرد: در حال حاضر برخی از تولید کنندگان، اقدام به تهیه نمکهای کم سدیم کرده اند که در آن ها، بخشی از کلرید سدیم با کلرید پتاسیم جایگزین شده است، اگر چه اینگونه نمکها برای برخی افراد و بیماران از جمله مبتلایان به فشار خون مناسب است، اما هرگز نمیتوان مصرف آن را به عموم جامعه توصیه کرد، چرا که استفاده از این نوع نمک برای برخی بیماران، از جمله مبتلایان به بیماری مزمن کلیه که رژیم غذایی آنها باید محدود از پتاسیم باشد، بسیار زیانبار است.
کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز اضافه کرد: باید به این نکته توجه کرد که تنظیم تعادل پتاسیم یکی از وظایف اصلی کلیه است و در بیماران کلیوی، امکان دفع پتاسیم اضافی خون به طور کامل فراهم نیست، بنابراین مصرف منابع پتاسیم از جمله نمکهای حاوی کلرید پتاسیم، برای این بیماران مناسب نیست.
او توصیه کرد: برای جلوگیری از خطرات احتمالی مصرف نمکهای پتاسیم، مصرف این نوع نمک تحت نظر پزشک و از طریق داروخانهها صورت گیرد.