علی دارابی شامگاه سه شنبه در نشست اعضای انجمن میراث فرهنگی استان همدانگفت: هر سال هر کشور یک سهمیه برای ثبت جهانی دارد، که سهمیه ایران برای سال آینده پرونده «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» خواهد بود.
او با اشاره به اینکه مسوولان استان همدان و میراث فرهنگی مجاهدانه برای ثبت جهانی این اثر ارزشمند تلاش کردند، گفت: سال گذشته به دلیل مسائل مختلف «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» از ثبت جهانی باز ماند و این اثر بیانگر تاریخ و میراث مردم ما است و باید ثبت جهانی شود.
قائم وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مقام با اشاره به اینکه پروندههای ثبت جهانی آثار ایران تا ۱۰ سال آینده مشخص شده کشور ایران در حوزه ثبت جهانی آثار رتبه نهم دنیا و پنجم آسیا را دارد.
دارابی گفت: در سراسر کشور، آثار ارزشمندی برای ثبت جهانی داریم که ثبت جهانی قله دماوند و دیگر مکانها بر اساس اولویت بندیهای صورت گرفته مشخص است.
او گفت: در پرونده «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان»، ۱۴۰ اثر تاریخی وجود دارد که هر بازدید کنندهای را به وجد میآورد.
قائم مقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه باید پرسید که ثبت جهانی در زندگی مردم چه تاثیری میگذارد، گفت: وقتی ثبت جهانی صورت میگیرد، یعنی آن اثر متعلق به همه بشریت است و همه باید در حفظ و نگهداری آن تلاش کنند و آن اثر تضمین و امنیت ملی از منظر جهانی ایجاد میکند.
دارابی با اشاره به اینکه ۱۴ تیم کارشناسی ارزیابی ثبت جهانی را بر عهده دارند، گفت: فرماندهی این ثبت جهانی را بنده بر عهده دارم و در وزارتخانه همه تلاش خود را برای این ثبت جهانی به کار میگیریم.
دارابی با تاکید بر اینکه شهرداری همدان و صدا وسیما در این حوزه نقش محوری دارند، گفت: ثبت جهانی پرونده «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» موجب ایجاد ارزش افزوده در حوزه املاک تجاری محدوده این طرح میشود.
قائم مقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: کشور ایران در حوزه ثبت جهانی آثار رتبه نهم دنیا و پنجم آسیا را دارد.
او با اشاره به ثبت جهانی ۱۲ اثر ناملموس ایران گفت: ما آثار تاریخی و ارزشمند بسیاری داریم، اما متناسب با آن تاکنون گردشگر و ارزآوری نداشتیم و امیدواریم پرونده «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» با رای بالایی در یونسکو ثبت جهانی شود و ما هم یک جشن بزرگ برای این نهضت صیانت از میراث فرهنگی بگیریم.
قائم مقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: وسعت پرونده «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» ۱۰۰ هکتار است که نظیر آن در اینچنین ثبتهای جهانی وجود ندارد.
دارابی گفت: ثبت جهانی پرونده «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» در ۲ حوزه ملموس و ناملموس به صورت جداگانه انجام میشود که در حوزه ناملموس، آداب، رسوم و سنتهای و لهجه همدان در فهرست آثار ناملموس ثبت جهانی میشود.
او گفت: مهم فرهنگ، گویش و سنت همدان است که در پرونده جداگانه ناملموس ارسال میشود.
قائم مقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: همدان هجدهمین استانی است که در آن جلسه انجمن میراث فرهنگی تشکیل میشود.
او گفت: اهتمام جدی استاندار همدان از روزهای آغاز به کار دولت سیزدهم در پیگیری ثبت جهانی «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان»، قابل تقدیر و تشکر است.
قائم مقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: دستور کار اصلی این روزهای ما در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ثبت جهانی «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» است.
پرونده ثبت جهانی «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی است که برای ثبت جهانی آمادهسازی شده است.
منظر تاریخی هگمتانه در شهر همدان مسیر «آرامگاه بوعلی تا آرامگاه باباطاهر» را شامل میشود که با ثبت این اثر، میراث فرهنگی این محدوده شامل بافت تاریخی، بازار سنتی، مسجد جامع و پیاده راههای شهر همدان حفظ میشود.
براساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پرونده ثبت جهانی هگمتانه به یونسکو ارسال شده و در بین آثار تاریخی و فرهنگی ایران برای ثبت جهانی در یونسکو، «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» تنها اثریاست که به یونسکو ارسال میشود.
استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارای بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی و گردشگری است که بیش از یکهزار مورد از آنها ثبت ملی شده اند.