نجفی گفت: با تعویض ۲۰ میلیون بخاری فرسوده در کشور می‌توان مشکل ناترازی ۲۰۰ میلیون متر مکعبی گاز را حل کرد اما این طرح تاکنون اجرایی نشده است.

در گفتگوی ویژه امشب موضوع ناترازی گاز و ضرورت اصلاح الگوی مصرف با حضور آرش نجفی رئیس انجمن بهینه سازی مصرف انرژی ایران و جولایی مدیر نظارت بر فرآورش  و توزیع گاز کشور بحث و بررسی شد.

در حوزه ناترازی مصرف و تولید گاز در چه وضعیتی هستیم؟

نجفی: در سال گذشته ۲۰۰ میلیون متر مکعب ناترازی گاز داشتیم که  امسال ۲۳۵ میلیون متر مکعب برآورد می شود و این ناترازی به دلایلی همچون عدم رعایت الگوی مصرف و عدم سرمایه گذاری دولت در حوزه های قوانین تصویب شده در این خصوص افزایش یافته است.

در شورای اقتصاد چه تصمیمی برای رفع ناترازی گاز گرفته شد؟

نجفی: گویا شرکت گاز و وزارت نفت پیشنهاد موثری ارائه نداده اند. باید در این خصوص اصلاح الگوی  مصرف گاز و اجرای طرح تعویض بخاری های فرسوده  از حالت قفل شدن دربیاید اما هیچ عکس العملی در این موارد دیده نشد و فقط روی انرژی های تجدید پذیر تمرکز بود.

طرح تعویض بخاری های فرسوده به چه دلیل اجرا نشد؟

نجفی: در این طرح سرمایه گذار و تولیدکننده  مشخص بود ، بستر کار آماده است  و توجیه اقتصادی هم دارد اما کار انجام نشد. با تعویض ۲۰ میلیون بخاری فرسوده در کشور کمبود و ناترازی ۲۰۰ میلیون متر مکعبی را می توانیم حل کنیم.

وزیر نفت درخواست ۸۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای رفع ناترازی گاز دارد در حالی که با ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری در حوزه تعویض بخاری های گازی فرسوده می توان بخش زیادی از چالش ناترازی گاز را رفع کرد. 

برای رفع ناترازی گاز چه باید کرد و آیا امکان افزایش تولید وجود دارد؟

جولایی مدیر نظارت بر فرآورش  و توزیع گاز کشور: ظرفیت تولید گاز ثابت است. مصرف گاز کشور از یک ماه پیش ۳ برابر شده که تا الان تامین شده است و کمبودی نداشتیم.

امکان افزایش تولید در بازه کوتاه مدت نداریم. الان  تعمیرات نیروگاه ها انجام شده و حداکثر تولید داریم.

میزان تولید و مصرف گاز در کشور چقدر است؟

جولایی: ۹۵۰ میلیون متر مکعب گاز در روز تولید و از این میزان  ۸۳۰ میلیون متر مکعب شیرین سازی و تحویل داده می شود. ۵۵ درصد آن در بخش خانگی و صنایع کوچک و  مابقی آن در نیروگاه ها و صنایع عمده مصرف می شود.

در خصوص میزان سرمایه درخواست شده برای رفع ناترازی گاز باید گفت که این میزان سرمایه برای نگهداشت ذخایر موجود گازی لازم است. البته طرح تعویض بخاری ها را هم در دستور کار داریم و پیگیر هستیم.

مهمترین راهکار برای رفع ناترازی گاز چیست؟

جولایی: اولویت و خط قرمز ما تامین گاز مورد نیاز بخش خانگی است. راهکارهای بهینه سازی و اصلاح تعرفه در کوتاه مدت اجرا می شود و در بلند مدت باید نگهداشت و افزایش تولید میادین را در دستور کار داشته باشیم.

اگر ۱۰ درصد صرفه جویی  گاز کنیم وضعیت خوبی خواهیم داشت.

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار