امیرحسین دهباشی کاهش سطح آبهای زیرزمینی همچنین میزان رانش خاک و فرونشست را از دلایل ضروری ساختن این پایش برشمرد و گفت: باید به کمک حسگرهای الکترونیکی که کوچکترین لرزش، تغییرات و ترکها را نشان میدهند، این میراث جهانی را مدام و به صورت ویژه رصد کرد.
به گفته او، عوامل فرسایشی مثل رطوبت یا وزنی که در ادوار مختلف تحمیل میشود و حتی جریان بادی که کسی به آن توجه نمیکند، ممکن است در قسمتهای زیرین مثل ساقه گنبد، باعث لهیدگی مصالح شود.
این معمار حفاظتگر بناهای تاریخی توضیح داد: ۲ یا ۳ میلیمتر لهیدگی در گنبد میتواند موجب به هم ریختگی کامل هندسه آن شود؛ چیزی که به چشم نمیآید، اما در نهایت ممکن است، راس گنبد را حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر تغییر وضعیت دهد.
دهباشی یادآور شد: تا در گنبد از پی زیر این مجموعه تا راس آن، آزمایشها و بررسیهای تخصصی صورت نگیرد، هیچ اظهار نظر دقیق و تخصصی نمیتوان ارائه داد.
او با بیان اینکه مداخلات غیر اصولی بسیاری در ادوار مختلف روی گنبد شده و این اثر مشکلات سازهای بسیاری دارد؛ افزود: کار که در مرمت اخیر شده، فقط ظاهر بنا بوده، اما آن چیزی که بنا را سرپا نگه میدارد، مداخلات جدی و اصولی است که تا امروز دیده نشده است.
اواخر اردیبهشت امسال اداره کل میراث فرهنگی اصفهان از اتمام مرمت گنبد مسجد جامع عباسی و جمعآوری داربستهای آن پس از ۱۱ سال خبر داد، اما چندی بعد مشخص شد کاشیهای گنبد دچار اعوجاج و قوس ناهمگونی در سیمای آن ظاهر شده است.