کاظم کامیاب رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری رشتخوار گفت: قبل و اوایل انقلاب حفاریهای غیر مجاز بسیاری در این منطقه انجام شده که در بررسیهای پیمایشی صورت گرفته این حفاریها در حد ۶۰ هکتار بوده است.
او افزود: به دلیل اینکه منطقه تاریخی جیزد محوطه کوچکی نیست، نمیتوان در یک فصل اقدام به کاوش آن نمود و اطلاعات لازم را به دست آورد؛ از همین رو از معاونت میراث فرهنگی و گردشگری استان تقاضا کردهایم محوطه تاریخی مزبور برای کاوش بهتر در اختیار دانشجویان باستانشناسی قرار گیرد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رشتخوار ادامه داد: با توجه به ظرفیت این محوطه و نزدیکی آن به محور اصلی رشتخوار به خواف این سایت میتواند به طور مداوم در اختیار دانشجویان باستانشناسی قرار گیرد تا در همین راستا بتوان بعد از کاوشها منطقه را به سایت موزه تبدیل کرد.
کامیاب بیان کرد: برای این محوطه نمیتوان برنامههای کوتاهمدت داشت. در حال حاضر فقط میتوان حفاظت از این محوطه تاریخی را اجرا کرد که در همین راستا به طور مداوم و به صورت روزانه سرکشیهایی صورت میگیرد.
او تصریح کرد: هرچند شهر تاریخی جیزد با قدمتی بیش از ۷۰۰ سال یکی از بزرگترین تپههای تاریخی مدفون شده در خراسان رضوی است، اما با وجود اینکه هیچ شی تاریخی در آن وجود ندارد، هر از گاهی مورد هجوم متجاوزان به میراث فرهنگی قرار میگیرد که با حضور به موقع نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی ناکام میماند.
رئیس اداره میراث فرهنگی تاکید کرد: این محوطه تاریخی مربوط به قرون میانی اسلام و بیشتر تولیداتشان سفال بوده که بعضا در سطح منطقه این سفالها دیده میشود.
کامیاب اظهار کرد: کاوشهای غیر مجازی که قبلا صورت گرفته، بر اساس صحبتهایی بوده که بین مردم گفته شده و هیچ آثار شاخصی به جز قطعات شکسته سفالی تاکنون از این منطقه به دست نیامده است.
او افزود: حفاران غیر مجاز فقط لایهها را مضطرب و آشفته کرده و به محوطه تاریخی آسیب جدی وارد میکنند. همچنین این موضوع در آینده قابلیت بررسی و کاوش علمی را از ما میگیرد، چون برخی افراد در مناطق روستایی بیکار هستند و از همین رو به سمت حفاریهای غیرمجاز در محل آثار تاریخی میروند.
بیشتر بخوانید
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رشتخوار ادامه داد: کسانی که آشنا با تاریخ هستند، به خوبی میدانند که هیچ آثاری در تدفینهای دوران اسلامی نیست، اما در همان زمان به دلیل عدم بیاطلاعی برای به دست آوردن اشیا تدفینها را به طور کامل تخریب نموده و از بین بردهاند.
کامیاب بیان کرد: وسعت حفاریهای غیر مجاز محوطه تاریخی جیزد در اوایل انقلاب حدود ۶۰ هکتار است و جایی نمانده که توسط حفاران غیر مجاز سالم باقی مانده باشد.
او تصریح کرد:به دلیل اینکه محوطه تلی از خاک و حالت تپهماهور است و بنایی نمایان نیست، نمیتوان کار مرمت را انجام داد. فقط در سال ۱۳۵۲ از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری حریم و قدمت محوطه مشخص شده و در سالیان اخیر پژوهشهایی توسط اساتید و دانشجویان باستانشناسی در این محوطه انجام شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری رشتخوار تاکید کرد: محوطه تاریخی جیزد به دلیل اینکه در کنار روستای اکبرآباد رشتخوار قرار دارد، قابلیت بازدید برای گردشگران و مسافران از آن وجود دارد و با راهاندازی اقامتگاه بومگردی در این روستا امکان اقامت و اسکان مسافران فراهم شده و مشکلی در این خصوص وجود ندارد.
کامیاب اظهار کرد: علاوه برمحوطه تاریخی جیزد گردشگران میتوانند از آبانبار، قلعه و مسجد تاریخی روستای اکبرآباد هم بازدید داشته باشند، با مجموعه کاملی از آثار تاریخی که در این منطقه وجود دارد، میتوان گردشگران را حداقل برای یک شبانهروز در روستای اکبرآباد نگه داشت تا از ظرفیتهای گردشگری و تاریخی منطقه بازدید داشته باشند.