روز یکشنبه(۶ آذر) نمایندگان مجلس شورای اسلامی با طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی با ۱۷۴ رای موافق، ۷ رای مخالف و ۷ رای ممتنع از مجموع ۲۳۲ نفر نماینده حاضر در مجلس موافقت کردند.
در همین روز نمایندگان مجلس با لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سازمان همکاری شانگهای با ۲۰۵ رای موافق، ۳ رای مخالف و ۴ رای ممتنع از مجموع ۲۳۷ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
با اینکه نمایندگان به دو طرح و لایحه مذکور رای قاطعی داده بودند، اما نکته عجیب و غیرقابل قبول آن رای ندادن ۴۴ نماینده مجلس به طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی و رای ندادن ۲۵ نماینده به لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سازمان همکاری شانگهای در عین حضور در صحن علنی مجلس بود.
نمایندگانی که با رای مستقیم مردم به مجلس رفتهاند تا با تصمیمات خود رای ملت را در خانه ملت ابلاغ کنند، اما برخی نمایندگان خیلی راحت و بدون دغدغه از یکی از وظایف خود که همان حضور در رای گیری است عدول کرده و در تصمیمات و مصوبات مجلس خود را سهیم نمیکنند البته این کار آنها منع قانونی ندارد چرا که مجلس تا کنون قانونی برای اجبار نمایندگان حاضر در صحن علنی برای شرکت در رای گیریها مصوب نکرده است.
سید نظام الدین موسوی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره رای ندادن نمایندگان در صحن علنی به خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: این امر روال درستی نیست و از قبل وجود داشته است البته آمار و ارقامش را به طور دقیق نمیدانم، اما ممکن است برخی نمایندگان به هر دلیلی در رای گیری شرکت نکرده باشند.
وی بیان کرد: مجلس بنا دارد به این مسئله ورود کند و در هیئت رئیسه هم مباحثی در این خصوص انجام شده، اما هنوز تصمیمی گرفته نشده است.
عضو هیئت رئیسه مجلس اظهار کرد: برخی نمایندگان ممکن است رای ممتنع بدهند که آن هم رای به حساب میآید، اما برای برخی نمایندگان که در مجلس رای نمیدهند قرار است یک ساز و کاری ایجاد کنیم تا نمایندگانی که در صحن هستند حتما اعلام رای کنند.
موسوی تصریح کرد: هنوز تصمیم گیری انجام نشده، چون ساز و کار میخواهد چرا که مشخص شدن اینکه رای ندادن برخی نمایندگان موجه بوده یا نه نیاز به ساز و کار دارد مثلا ممکن است دستگاه رای دادن نماینده در مجلس خراب شده باشد یا یک عذر و دلیل خاصی داشته باشد که نتواند رای دهد، چون بازههای رای گیری سی ثانیه و یا یک دقیقه است.
موسی غضنفرآبادی رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی و هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ممکن است برخی نمایندگان در حال صحبت با یکدیگر باشند و یا برخی از روی غفلت به دلیل اینکه غرق در موضوعات دیگر هستند نتوانند رای دهند، اما اینکه به هر دلیلی نمایندهای نتواند رای دهد در پایان هر دوره اعلام میشود که یک نماینده چقدر در مجلس حضور نیافته است.
وی با بیان اینکه نمایندگانی که در رای گیری شرکت نمیکنند غفلت میکنند، اظهار کرد: هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان خیلی به این قضیه ورود نمیکند.
جالب است به این نکته اشاره کنیم که رای ممتنع با اینکه جزئی از قانون مجلس است، اما بر سر اینکه چرا باید رایی به نام ممتنع وجود داشته باشد بحث است چرا که وقتی نمایندهای از دادن رای به یک طرح یا لایحه امتناع میکند در واقع به وظیفه نمایندگی خود عمل نمیکند چون نماینده، وکیل ملت است و نباید از اعلام رای خود امتناع کند و اساسا نماینده مجلس برای اعلام رای در مجلس است. حالا در کنار رای ممتنع، رای ندادن برخی نمایندگان را شاهد هستیم که اصلا در رای گیری شرکت نمیکنند.
اگر بگوییم برخی از نمایندگان به دلیل عذر و یا خراب بودن دستگاه رای گیری نتوانستند اعلام رای کنند، باز هم این امر نمیتواند شامل حال تمامی غایبان در رای گیری شود و بهانه خوبی برای رای ندادن نیست.
گزارش از محمد امیرحسینی
آقا یا نرو مجلس یا اگه رفتی و از اطرف مردم انتخاب شدی کار کن برا مردم و ملت و ایران نه اینکه جیبت رو پر کنی و همش توی مجلس تو چرت باشی مردم انتخابت نکردن که بری اونجا چرت بزنی
برای مشخص شدن اینکه چه کسانی رای نداده اند باید ابتدا طرح شفافیت آراء نمایندگان تصویب شود.
پس تا زمانی که طرح شفافیت آراء نمایندگان تصویب و به قانون تبدیل نشود هیچ اقدامی در این خصوص امکان پذیر نیست.
ضمنا اینکه گفته شود یکی از دلائل رای ندادن خرابی دستگاه رای دهی بوده بهیچ عنوان پذیرفتنی و موجه نیست چون بفرض اینکه دستگاه رای دهی یک نماینده خراب باشد بلافاصله باید اعلام کند تا نسبت به رفع اشکال آن اقدام شود نه اینکه این خرابی را بهانه ای برای فرار از مسئولیت قرار داده و پشت آن قایم شود.
هر نماینده ای که مسئولیت پذیر باشد هرگز اجازه ی چنین رفتاری را به خود نخواهد داد.
چرا برای اخذ یک پروانه پزشکی یا نظام مهندسی افراده متخصص باید چند ده تا کتاب تخصصی بخوانند و در رغابتی سخت و علمی و آزمونهای نفسگیر تلاش کنند اما برای تصدی پست های مهمه دولتی و مقامهای تاثیر گذار در سرنوشت و آینده ی یک کشور با بیش از 80 میلیون جمعیت هیچ آزمون و ارزیابی علمی صورت نمیگیرد؟
مرگ به هر چه مزدور داخلی شیطان بزرگ و نفرین خداوند خالق بر این گروه فاسد و خیانت بیشه...
مردمو چی فرض کردید؟
چرا مجلس ما شفافیت رو اجرا نمیکنه؟
چرا مجلس ما شفافیت رو اجرا نمیکنه؟
چاره کار فقط در شفافیت آراست که این طوری فهمیده می شود چه کسی رای داده و به چی رای داده و این کارنامه هم می تواند به مردم نشان بدهد به چه کسی در انتخابات رای بدهند.
طرح شفافیت آرا کلا از دستور خارج شد
وظیفه نظارتی با رقابتی جایگزین شد
رأی هم که نمیدن
مجلس خانه ملت است امیدکه نمایندگان محترم این نظرات رو ببینند
مردم شعور سیاسی و حافظه سیاسی بالایی پیدا کرده اند
چون طرح شفافیت آرا نمایندگان بی سرانجام رها شده
چون کسی به کسی نیست