فرشاد فتاحی معاون محیط طبیعی محیط زیست کرمانشاه به مناسبت روز جهانی خاک (۵ دسامبر، ۱۴ آذر) از خاک به عنوان یکی از اجزای حیاتی و اصلی محیط زیست یاد کرد که بسیار ارزشمند است و در معرض چالشهای متعددی قرار دارد.
وی ادامه داد: طی سالهای اخیر تمرکز اصلی ما در مباحث زیست محیطی بر محور آب، خشکسالی و مسائل مربوط به آن بوده و همین امر باعث شده تا حدودی از خاک غافل شویم.
معاون محیط طبیعی محیط زیست استان کرمانشاه از اهمیت خاک و خطری که آن را تهدید میکند یاد کرد و افزود: فرسایش، اصلیترین چالش کنونی پیش روی خاک در کشور است.
فتاحی اصلیترین عامل فرسایش خاک را شخم غیراصولی آن در جهت شیب اعلام کرد که باعث میشود با بارندگی، مواد مغذی خاک شسته شده و از بین برود.
به گفته فتاحی، در حالی در ایران شخم غیراصولی باعث فرسایش خاک میشود که در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا شخم زدن خاک منسوخ شده و تنها خاکورزی انجام میشود.
معاون محیط طبیعی محیط زیست کرمانشاه عامل دیگری که در بخش کشاورزی به خاک صدمه جدی وارد میکند را استفاده بی رویه از سموم و کودهای شیمیایی اعلام کرد.
وی از عوامل دیگر آلاینده خاک هم یاد کرد که پساب کارخانجات و صنایع از مهمترین آنها است که اگرچه باید مجهز به سیستمهای خودپالایی باشند، اما گاهی پساب خروجی صنایع وارد خاک میشود.
فتاحی یکی دیگر از عوامل مهم دیگر آلایندگی خاک در کشور را فلزات سنگین دانست که در این زمینه وضعیت چندان مناسبی نداریم و عمدتا هم ناشی از همین خروجی پساب برخی صنایع و کارخانجات است.
معاون محیط طبیعی محیط زیست کرمانشاه خاطرنشان کرد: گاهی برخی پسماندهای عفونی نیز به آلودگی خاک دامن میزند.
وی حفاظت از خاک را نیازمند اصلاح رویه و فرهنگ سازی طولانی مدت دانست و اضافه کرد: برای دانستن ارزش خاک باید بدانیم که تشکیل یک سانتی متر خاک زراعی زنده در ایران بواسطه شرایط و پارامترهای اکولوژیکی که داریم ۷۰۰ تا ۸۰۰ سال طول میکشد، در حالیکه در برخی کشورها که رطوبت بالاتر است این میزان کمتر و شاید ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال باشد.
معاون محیط زطبیعی محیط زیست کرمانشاه از خاک به عنوان یک موجود زنده و یک اکوسیستم یاد کرد که در آن بخش زنده و غیرزنده در تعامل و تعادل با یکدیگر هستند و ارزش رویشی خاک نیز به همین زنده بودن آن است .