در حالی که سرمایه گذاریهای مستقیم خارجی در عربستان به میزان ۸۵ درصد کاهش یافته است، اما صندوق سرمایه گذاری این کشور تلاش میکند با اتخاذ اقداماتی وانمود کند این صندوق به شکل بی سابقهای در حال رشد و سودآوری است.
برخی گزارشهای خارجی نشان میدهد صندوق سرمایه گذاری عربستان وام میگیرد و بر برخی اموال حکومت مسلط میشود تا القا کند که این کشور پیشرفت کرده است. بانک مرکزی عربستان برای حل بحران نقدینگی، پمپاژ پول را تشدید کرد، زیرا این بحران هزینههای وام را به بالاترین سطح از چندین دهه پیش، رسانده است.
عربستان از چند دهه پیش زیر فشار تفکر وهابی است و زمانی که برای تغییر تلاش کرد، از مدرنیته، جشنهای مختلط و بی بند وباری را انتخاب کرد و برای این کار مبالغ سنگینی هزینه کرد. آن هم در حالی که عربستان با بحرانیهای شدید مالی مواجه است.
بر اساس اطلاعات، در سال کنونی میلادی، سرمایه گذاریهای مستقیم خارجی در عربستان به شدت و به میزان ۸۵ درصد کاهش یافت و این موضوع شکست چشم انداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان ولیعهد سعودی با هدف متنوع کردن درآمدهای کشور را تثبیت میکند. صندوق سرمایه گذاری به منزله سنگ بنای تحقق این چشم انداز است.
روزنامه وال استریت ژورنال آمریکا فاش کرد صندوق کل سرمایه گذاری عربستان از راهبرد عجیبی استفاده میکند به طوری که ۱۷ میلیارد دلار از بانکهای بین المللی وام گرفت تا وامی به ارزش ۱۱ میلیارد دلار بپردازد. این پمپاژ بی سابقه پول به سرمایه این صندوق است.
در همین راستا، مؤسسه اعتبارسنجی فیچ درباره خطر افزایش گرفتن وام در سال آینده به ریاض هشدار داد. در صورتی که بانک مرکزی در عمل در قبال نقدینگی اضافه مداخله نکند، ممکن است میانگین نرخ بهره بین بانکی در سرتاسر عربستان هم افزایش یابد.
از سوی دیگر، خبرگزاری بین المللی بلومبرگ اعلام کرد نظام سعودی برای تأکید بر تسلط بر سرمایه های بانک ها پافشاری می کند زیرا بحران نقدینگی، تهدیدی برای توان ریاض در تأمین مالی پروژه های محمد بن سلمان است. این خبرگزاری افزود از چند ماه پیش نقدینگی بانک ها در معرض اعمال فشارهای بی سابقه قرار گرفته و بانک مرکزی با پمپاژ پول، صرفا از راه حل هایی استفاده می کند که مضر است.