خاک ۵۰ درصد اراضی زیرکشت خراسان رضوی شور است

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: ۵۰ درصد خاک اراضی زیر کشت محصولات کشاورزی استان دچار درجات مختلف شوری از کم تا بحرانی است.

 جعفر جوادی مدیر آب خاک سازمان جهاد کشاورزی گفت:  به اقدامات در دست انجام برای شناسایی آلودگی و مناطق دارای خاک آلوده در این راستا سامانه بانک اطلاعات خاک از محل اعتبارات استانی و با هدف شناسایی مشکلات و چالش‌های خاک استان و بررسی کیفیت آن با کمک پژوهشگران و متخصصان طراحی و راه‌اندازی شده است.

او با بیان اینکه شوری خاک در صورت بالاتر رفتن از حد مجاز و معمول در کاهش عملکرد محصولات کشاورزی تاثیرگذار است، افزود: البته در هر خاکی با درصد‌های متفاوت شوری می‌توان محصول سازگار را کشت کرد، بنابراین خاک شور که نتوان هیچ کشتی در آن انجام داد در خراسان رضوی نداریم، اما شاهد تفاوت عملکرد محصولات کشاورزی در مناطق مختلف هستیم.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: با توجه به تنوع آب و هوایی در استان، در مناطق مختلف کیفیت آب و خاک هم متفاوت است، نکته مهم در اینجاست که در اراضی با شوری خاک زیاد به شرط وجود کیفیت بالا در آب، می‌توان خاک را آب شویی کرد و به وضعیت مطلوبی برای کشت محصولات و عملکرد مطلوب محصول رسید.

او بیان کرد: البته کشاورزان استان خود را با شوری خاک در کشت محصولات کاملا سازگار می‌کنند، اما در عین حال باید از شور شدن بیش از اندازه خاک هم جلوگیری کنند.

او تصریح کرد:با اینکه قانون حفاظت از خاک پس از ۱۰ سال در خرداد  سال ۱۳۹۸ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، قرار بود با ظرف ۹ ماه آیین‌نامه اجرایی این قانون تهیه شود که هنوز بعد از سه سال اقدامی نشده، اما چارت سازمانی در جهاد کشاورزی به زودی برای این منظور اعلام خواهد شد

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: در استان‌های شمالی میزان مناسبی از مواد آلی در خاک را داریم، اما در استان ما این میزان حدود نیم درصد است، در حالیکه شاخص استاندارد آن ۱.۵ درصد است.

جوادی اظهار کرد: از زمانی که علوفه ارزش یافته و کشاورزان تا آخرین مانده گیاهان را از مزارع جمع می‌کنند، بازگشت بقایای گیاهان به خاک را نداریم و همین امر موجب فقیر شدن خاک به ویژه از نظر مواد آلی می‌شود که این امر در قوت و رشد گیاه تاثیر بسزایی دارد.

او افزود: در عین حال PH بالا یا قلیایی بودن خاک مانع جذب مواد آلی توسط گیاه در خاک می‌شود.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد : از مجموع بیش از ۸۰۰ هکتار اراضی زیر کشت آبی در استان حدود یک درصد با آب‌های نامتعارف و فاضلاب آبیاری می‌شوند که هر سال در حال کاهش و مدیریت این سطح از اراضی هستیم.

جوادی با بیان اینکه رفتار نادرست با خاک موجب افزایش سختی خاک می‌شود و عواملی مانند تغییرات اقلیم و خشکسالی این روند را تشدید می‌کنند، بیان کرد: سختی خاک مانع از رشد گیاه می‌شود که در ایجاد سختی خاک، تردد بیش از اندازه ماشین آلات کشاورزی و ایجاد کلوخه در خاک نیز تاثیر بسزایی دارد.

او تصریح کرد: حتی در از بین بردن کلوخه ممکن است خاک به شکل دانه‌ای تشکیل نشود و به صورت خاک پودری شود که این مدل خاک نیز امکان رشد مناسب گیاه را ندارد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.