امسال با رخ دادن ۹ حریق در عرصه‌های جنگلی و مرتعی چهارمحال و بختیاری، آتش‌سوزی در جنگل‌های این استان نسبت به پارسال ۶۱ درصد کاهش یافت.

در استان چهارمحال و بختیاری حدود یک میلیون و ۳۴۲ هزار هکتار عرصه ملی و جنگلی وجود دارد که ۳۲۸ هزار هکتار آن عرصه جنگلی است.

گونه‌های مختلف از جمله بلوط، کیکوم، بنه و ... در عرصه‌های جنگلی استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد که قدمت برخی از جنگل‌های بلوط استان به ۴۰۰ سال نیز می‌رسد.

عواملی مانند حریق، آلودگی هوا، تغییر اقلیم، وجود آفات و قاچاق چوب و ذغال موجب شده تا جنگل‌های استان در معرض خطر نابودی قرار بگیرند، اما با کمی احتیاط و مراقبت می‌توان از برخی از عوامل مانند حریق که موجب از بین رفتن و آسیب جدی به عرصه‌های طبیعی استان می‌شود، جلوگیری کرد.


بیشتر بخوانید


فرهاد عبداللهی رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در استان حدود یک میلیون و ۳۴۲ هزار هکتار عرصه ملی و جنگلی وجود دارد که ۳۲۸ هزار هکتار آن عرصه جنگلی است، اظهار داشت: جنگل‌ها نقش مهمی در حفظ آب و خاک و تولید اکسیژن دارند.

وی گفت: در استان ما جنگل‌های دیرزیستی مانند بلوط وجود دارد که قدمت برخی از آن‌ها به ۴۰۰ سال می‌رسد که اگر با کوچکترین غفلت حریق در این جنگل‌ها رخ دهد سال‌های زیادی طول خواهد کشید تا جنگلی با همان کیفیت احیا شود.

عبداللهی عنوان کرد: امسال تعداد ۴ فقره حریق در جنگل‌های استان رخ داد که مساحت آن۱.۷۵هکتار برآورد شد، همچنین ۵ فقره حریق در مراتع استان در سطح ۹.۸۵ هکتار رخ داد که در مجموع ۱۱.۶ هکتار از جنگل‌ها و مراتع استان دچار حریق شد که این آمار در مقایسه با سال گذشته ۶۱ درصد کاهش در سطح، مساحت و تعداد داشته و در مقایسه با سال ۹۹ این آمار تا ۸۵ درصد کاهش یافته است.

وی با اشاره به اینکه اکثر حریق‌ها در فصل تابستان رخ می‌دهد و منشا آن غیرعمدی است، افزود: آتش‌سوزی طبیعی با توجه به وجود خشکسالی امری اجتناب‌ناپذیر است.

رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: در جهت جلوگیری از حریق‌های با منشا انسانی اقداماتی مانند تشکیل تیم‌های ویژه به منظور شناسایی نقاط بحرانی توسط فرماندهی یگان حفاظت منابع طبیعی استان و کنترل ورودی و خروجی جنگل‌ها و مراتع استان، انجام شده است.

عبداللهی مطرح کرد: همچنین تقویت پایگاه‌های اطفا حریق، کنترل و تجهیز این پایگاه‌ها با ادوات اطفا حریق، پیگیری تکمیل سامانه هشدار، پیگیری تکمیل شبکه رادیویی پیشرفته به منظور مدیریت به هنگام اطفا حریق، نصب برج‌های دیده‌بانی مجهز به دوربین پایش حریق در مناطق مرتفع و بحرانی استان از دیگر اقدامات است.

وی ادامه داد: استقرار مخازن ذخیره آب که با همکاری دامداران و کشاورزان و مرتع‌داران در حال تکمیل است تا در فصل‌های خشک از مخازن برای مصارف مردمی و اطفا حریق استفاده شود، همچنین برگزاری دوره‌های توجیهی و آموزشی جهت بهره‌برداران، ساکنان و جوامع بومی محلی در ارتباط با پیشگیری از حریق انجام شد که امسال کاهش حریق نسبت به سنوات قبل بیانگر آن است که فرهنگ مردم نسبت به حفاظت از منابع طبیعی ارتقا یافته است.

عبداللهی ادامه داد: جلسات آموزشی جهت کارکنان و پرسنل در سایر ادارات مانند محیط زیست، بسیج، سپاه، هلال احمر، شهرداری، آتش‌نشانی، جهاد کشاورزی که در مواجهه با آتش‌سوزی با اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری همکاری دارند در سال جاری برگزار شد.

رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری افزود: ساماندهی و آموزش تشکل‌های مردمی و جهادی، استفاده از رسانه‌های خبری و اطلاع رسانی با اطلاعیه‌ها و تابلو‌های هشدار دهنده برای ترویج فرهنگ مقابله با حریق و عدم روشن کردن آتش در سطح جنگل‌ها و مراتع از دیگر اقدامات این اداره کل برای پیشگیری از حریق بوده است.

وی در پایان تصریح کرد: به کشاورزان توصیه می‌شود که در پایان فصل برداشت محصول بخصوص گندم و جو از آتش زدن بقایای محصولات مانند کاه و کلش خودداری کنند، زیرا به دلیل وزش باد آتش به سایر نقاط گسترش پیدا می‌کند خصوصا کشاورزانی که مزارع آن‌ها در مجاورت جنگل‌ها و مراتع قرار دارند باید از این کار خودداری و با سایر روش‌های خاک‌ورزی از بقایای محصولات به عنوان کود استفاده کنند و با شخم زدن زمین بقایای محصولات را به دل خاک ببرند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار