مدیرکل پزشکی قانونی خراسان رضوی گفت: جان‌باختگان حوادث گازگرفتگی در خراسان رضوی در ۷ ماه نخست امسال ۵۸ درصد افزایش یافته است.

 مدیرکل پزشکی قانونی خراسان رضوی گفت: در سال گذشته ۱۳ زن و ۳۶ مرد که در مجموع ۴۹ نفر بودند، جان خود را در حوادث گاز گرفتگی از دست دادند.

او افزود: در ۷ ماهه سال گذشته نیز ۱۴ مرد، ۵ زن و در مجموع ۱۹ نفر جان خود را در حوادث گازگرفتگی از دست دادند که این آمار در ۷ ماهه نخست امسال به ۱۰ زن و ۲۰ مرد رسیده است که نسبت به سال گذشته افزایش ۵۸ درصدی داشته است.

نکات ایمنی نصب وسایل گازسوز

مهدی رضایی، معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد گفت: با توجه به کاهش دما و سرد شدن هوا استفاده مردم از وسایل گرمایشی افزایش پیدا می‌کند. در همین راستا، احتمال حوادث ناشی از گاز گرفتگی نیز بیشتر می‌شود.

او افزود: در حوادث گازگرفتگی می‌توان با کمی دقت و احتیاط از بروز حوادث ناگوار جلوگیری کرد و برعکس، بی‌احتیاطی می‌تواند عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد ادامه داد: اگر از وسایل شعله‌دار مانند بخاری‌های گازی، نفتی، شومینه، آبگرمکن، پکیج استفاده می‌کنید، هرگز تمام راه‌های ورودی هوا را نبندید و حتماً مسیر مناسبی را برای ورود اکسیژن و هوای تازه در محیط در نظر بگیرید.

رضایی بیان کرد: پکیج، مقدار زیادی اکسیژن مصرف می‌کند و در صورت تامین نشدن هوای مناسب، به سرعت محیط را با کاهش اکسیژن مواجه می‌کند؛ بنابراین بهتر است این وسیله در خارج از محیط منزل مثلا در بالکن یا محلی که مستقیم به فضای آزاد راه دارد نصب شود.

او تصریح کرد: قبل از نصب بخاری از باز بودن مسیر دودکش‌های داخل دیوار اطمینان حاصل کنید. به این منظور می‌توانید از سطح پشت بام یک وزنه کوچک را با ریسمان به داخل دودکش فرستاده و اگر تا انتها پایین آمد نشان‌دهنده باز بودن مسیر است.

معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد با اشاره به چگونگی و نصب صحیح دودکش‌ها در پشت‌بام خانه‌ها تاکید کرد: دودکش‌های داخل دیوار از جنس سیمانی بوده و باید تا انتها بالا رفته باشد و از سطح بام نیز ۸۰ سانتی‌متر بالاتر آمده باشد و در انتهای آن کلاهک H نصب شود.

رضایی اظهار کرد: از مکش مناسب دودکش‌ها اطمینان حاصل کنید. بهترین نشانه برای کارکرد صحیح دودکش‌ها این است که بدنه آن‌ها همواره باید داغ باشد. سرد بودن دودکش بخاری، زمانی‌که روشن است و همچنین زرد و نارنجی بودن شعله بخاری از نشانه‌های تولید گاز خطرناک است که باید بررسی شود.

او افزود: در داخل واحد و برای وسایل گرمایشی و شعله دار، فقط از دودکش‌های ورق سفید گالوانیزه استفاده کنید. این دودکش‌ها مقاومت فیزیکی بیشتری دارند و به خوبی به یکدیگر متصل می‌شوند، اما دودکش‌های متفرقه مانند آلومینیومی، آکاردئونی، فنری این خاصیت را ندارند و به مرور دچار نقص شده و گاز مونوکسید کربن را به داخل محیط منتشر می‌کنند. ضمن اینکه به دلیل خاصیت ارتجاعی دودکش‌های فنری به سهولت از محل اتصال خود خارج می‌شوند و به مرور منافذ ریزی در آن‌ها پدیدار می‌شود که می‌تواند باعث انتشار آلاینده‌ها در محیط شود.

معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد ادامه داد: از حداقل زانوئی در نصب دودکش‌های داخل واحد استفاده کنید. بهترین وضعیت برای نصب دودکش‌ها، حالت عمود یا قائم است که در این حالت آلاینده‌ها به سهولت خارج می‌شوند و هرچه شیب دودکش پایین‌تر باشد خروج آلاینده‌ها نیز سخت‌تر خواهد شد. به خاطر داشته باشید که شیب منفی به هیچ عنوان مورد تایید نیست و در این صورت آلاینده‌ها به داخل محیط نفوذ خواهند کرد.

رضایی بیان کرد: هر وسیله گرمایشی و شعله‌دار نیاز به یک دودکش مجزا دارد و از به کار بردن دودکش‌های مشترک برای دو یا چند وسیله خودداری کنید.

او تصریح کرد: از تغییر دادن اندازه دهانه خروجی دودکش‌ها خودداری کنید. گاهی مشاهده می‌شود که افراد، دهانه خروجی دودکش‌های روی دیوار با موانعی کوچک می‌کنند که به اصطلاح، هوای گرم کمتری خارج شود که این عمل باعث انباشت گاز‌های خطرناک داخل دودکش و انتشار آن به داخل محل می‌شود.


بیشتر بخوانید


معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد تاکید کرد: از قرار دادن انتهای دودکش‌ها در فضای درز انقطاع ساختمان خودداری کنید. این گاز به سادگی از ترک‌ها و شکستگی‌های روی دیوار حتی از واحد‌های دیگر وارد منزل می‌شود.

رضایی اظهار کرد: از قرار دادن انتهای دودکش‌ها در سطل آب خودداری کنید. این گاز در آب حل نشده و تنها باعث مسدود شدن مسیر خروجی آن شده و گاز از طریق دیگر خارج و وارد فضای داخلی محیط می‌شود.

او افزود: وجود دستگاه‌های هشداردهنده گاز مونوکسید کربن در محیط تا حد بسیار زیادی می‌تواند به کاهش خطرات و حوادث ناشی از این گاز کمک کند. در انتخاب این دستگاه‌ها دقت کنید، زیرا بعضی از این وسایل کیفیت و کارایی لازم را ندارند.

معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد با اشاره به مناطق حادثه خیز شهر ادامه داد : در تمامی نقاط شهر حوادث گازگرفتگی اتفاق می‌افتد، اما معمولا بروز حوادث گازگرفتگی در حاشیه شهر بیشتر است، زیرا مردم آگاهی و توجه کمتری به این مسئله دارند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.