کشتارگاههای صنعتی دام علاوه بر تامین گوشت سالم و باکیفیت، نقش مهمی در سلامت جامعه و تامین امنیت غذایی شهروندان دارند، اما سبزوار، به عنوان سومین شهرستان پرجمعیت خراسان رضوی، به علت وجود برخی موانع و مشکلات، همچنان از داشتن کشتارگاه صنعتی مدرن بینصیب است.
کشتارگاه کنونی دام سبزوار سنتی و دارای برخی مشکلات بهداشتی و زیست محیطی است که به منظور رفع این مشکلات، مجوز ساخت کشتارگاه صنعتی از ۲ دهه قبل در این شهرستان صادر شده اما این طرح تاکنون بلاتکلیف مانده است.
با توجه به اهمیت کشتارگاه دام در حفظ سلامت عمومی جامعه و نقش موثر آن در جلوگیری از بروز برخی بیماری های مشترک میان انسان و دام از طریق مصرف فرآورده های دامی، ایجاد کشتارگاه صنعتی در سبزوار بسیار ضروری است.
احداث کشتارگاه صنعتی، نیاز ضروری سبزوار
سبزوار با حدود ۲۵۰ هزار راس دام سبک و سنگین یکی از قطب های تولید دام خراسان رضوی است که روزانه بیش از ۲۰۰ راس دام سبک و سنگین در کشتارگاه کنونی آن کشتار می شود.
مجتبی شهرآبادی معاون اتحادیه فرآورده های گوشتی و مواد پروتئینی سبزوار گفت: یکی از اولویت های این اتحادیه با توجه به اهمیت سلامت و امنیت غذایی جامعه، تهیه و توزیع گوشت سالم و بهداشتی است که در این مسیر احداث کشتارگاه صنعتی برای شهرستان ضروری است.
او افزود: سبزوار در واقع بارانداز دام سبک و سنگین منطقه است که بخشی از نیاز دامی شهرستان های همجوار از جمله کاشمر، بردسکن و استان خراسان شمالی را نیز تامین می کند و با توجه به جمعیت بالای دام سنگین و نیمه سنگین در این شهرستان، ظرفیت مناسبی برای سرمایهگذاری در حوزه کشتارگاه صنعتی دارد.
معاون اتحادیه فرآورده های گوشتی و مواد پروتئینی سبزوار با اشاره به لزوم ورود سرمایهگذاران در حوزه کشتارگاه صنعتی و صنایع فرآوری دامی، ادامه داد: با احداث کشتارگاه صنعتی، مسائل بهداشتی، محیط زیست و کنترل سلامت دام افزایش می یابد.
تعلل سرمایه گذار مانع ساخت کشتارگاه صنعتی سبزوار
در سال ۸۲، حدود ۲۰ هکتار از اراضی ملی سبزوار، برای ساخت کشتارگاه صنعتی به یک سرمایه گذار واگذار شد که در قالب شرکت کویر خراسان پروانه تاسیس این واحد صنعتی را دریافت کرد اما وی با وجود دریافت تسهیلات و رساندن طرح تا پیشرفت ۴۰ درصدی، آنرا نیمه تمام رها کرد.
براتالله زیدآبادی رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار گفت: کشتارگاه کنونی سبزوار که مالکیت آن با شهرداری است، سنتی و با قدمت حدود ۵۰ ساله با مشکلات فراوانی روبه رو است.
بیشتر بخوانید
او افزود: یکی از مشکلات کشتارگاه کنونی، فضای محدود آن است لذا در مواقعی همچون عید نوروز و ماه مبارک رمضان، که حجم کشتار زیاد می شود، جوابگوی نیاز شهرستان نیست.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار ادامه داد: همچنین این مکان به لحاظ تاسیسات و تجهیزات فرسوده است و خرابی سقف، کف و دیوارهای آن مشهود است که نیاز به مرمت و بهسازی فوری دارد.
زیدآبادی بیان کرد: کشتارگاه سبزوار به دلیل سنتی و قدمت بالای آن، مشکلات بهداشتی و زیست محیطی دارد که در این موارد بارها تذکرهای لازم به متصدیان آن داده شده است.
او تصریح کرد: فاضلاب و پساب کشتارگاه بعد از سرریز شدن از حوضچه فاضلاب در محیطی فاقد حصار و دیوارکشی در بیرون کشتارگاه رها می شود که بوی مشمئز کننده آن علاوه بر آلودگی زیست محیطی، محل تجمع حیوانات ولگرد شده است و دفع غیربهداشتی ضایعات کشتارگاه نیز بر مشکلات آن فزاوده است.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار تاکید کرد: در سالهای اخیر برخی اقدامات برای بهسازی و تجهیز ریل کشتار، تله نگهدارنده، شوک برقی، پوست کنی، اره لاشه این کشتارگاه صورت گرفته، اما این اقدامات کافی نبوده است.
زیدآبادی اظهار کرد: در کنار مشکل کمبود فضای کشتار، ظرفیت سردخانه این واحد نیز اندک است که این عوامل در فصول گرم سال مشکلاتی را برای بهداشت گوشت ایجاد می کند، چرا که لاشه ها باید با فاصله معینی در پیشسردکن طی ۲۴ ساعت نگهداری شوند و در صورتی که لاشه ها زیادتر از فضای سردخانه باشد، برودت هوا بین آنها به جریان نمی افتد و زمینه فسادپذیری لاشه ها فراهم می شود.
او افزود: با وجود برخی مشکلات در کشتارگاه کنونی سبزوار، تمام تلاش ما بر این است که گوشت به صورت بهداشتی و باکیفیت مناسب به دست شهروندان برسد، لذا همواره موارد بهداشتی به مسئول فنی این واحد ارائه می شود تا نسبت به بازرسی لاشه های کشتاری و سالم سازی گوشت در مراحل بعدی با دقت عمل کند تا گوشت عاری از هر آلودگی و باکیفیت مطلوب سر سفره مردم قرار گیرد.
سرمایه گذار جدید پای کار ساخت کشتارگاه صنعتی سبزوار
با توجه به جمعیت دامی سبزوار و وجود ۲ میدان دام سبک و سنگین و نیز خرید و فروش روزانه سه هزار راس دام در این شهر، ساخت کشتارگاه در این شهرستان ضروری است و در ردیف اقدامات بهداشتی قرار دارد.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار ادامه داد: سرمایه گذاری که کار احداث کشتارگاه صنعتی را در زمین دریافتی آغاز کرده و از تسهیلات دولتی نیز برخوردار شده بود، طرح را به کندی پیش برد چنانکه پس از حدود ۲ دهه، این طرح بیش از ۴۰ درصد پیش نرفته است.
زیدآبادی بیان کرد: به دلیل پایبند نبودن سرمایه گذار به تعهدات خود در ساخت کشتارگاه صنعتی سبزوار، در سال ۹۶ حکم خلع ید او صادر شد اما با این حال موضوع دوباره در کمیته ساماندهی کشتارگاهای صنعتی استان بررسی و فرصتی ۶ ماهه به وی داده شد که البته اثربخش نبوده است.
او تصریح کرد: با توجه به خلع ید سرمایه گذار و بلاتکلیفی ۲۰ ساله، سرمایه گذاری جدید به طور جدی پیگیر ساخت و تکمیل کشتارگاه صنعتی سبزوار شده است.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار تاکید کرد : سرمایه گذار جدید اقدامات اولیه و امور اداری طرح را انجام داده است و طبق اظهارات وی، موافقت های لازم شامل ماده قانونی واگذاری اراضی ملی و مصوبات کمیسیون زیربنایی کمیته کشتارگاهی استان نیز دریافت شده و در مرحله نهایی انتقال زمین اجرای طرح قرار دارد.
ذبح ۹۰ درصد دام مازاد سبزوار در دیگر کشتارگاهها
زیدآبادی اظهار کرد: در شرایط فعلی حدود ۹۰ درصد دام مازاد سبزوار برای کشتار به مقاصد کشتارگاهی سایر نقاط حمل می شود که یکی از تبعات آن انتقال بیماری های دامی از طریق حمل دام زنده است.
او افزود: با راه اندازی کشتارگاه صنعتی علاوه بر افزایش و آسان سازی دسترسی مردم به پروتئین های گوشتی، گوشت کاملا بهداشتی و کیفی در اختیار شهروندان قرار می گیرد.
رئیس شبکه دامپزشکی سبزوار ادامه داد : مضاف بر آن ضایعات کشتارگاهی کشتارگاه های صنعتی، صرفه اقتصادی زیادی دارد که معمولا به پودر گوشت تبدیل می شود و پساپ و فاضلاب آن نیز پس از مرحله تصفیه، فاقد آلودگی زیست محیطی شده و در مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.
موانع سر راه طرح احداث کشتارگاه صنعتی سبزوار برداشته شده است
بهروز محبی نجمآبادی نماینده سبزوار در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اینکه احداث کشتارگاه صنعتی از مطالبات مهم مردم این شهرستان است، گفت: موانع موجود بر سر راه اجرای طرح کشتارگاه صنعتی سبزوار برداشته شده است.
او افزود: سبزوار یکی از قطب های تولید گوشت قرمز در خراسان رضوی است که با راه اندازی کشتارگاه صنعتی، علاوه بر تامین نیاز گوشت مصرفی شهرستان، می تواند بخشی از نیازهای منطقه در این حوزه را پاسخ دهد.
نماینده سبزوار در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با احداث این کشتارگاه زمینه کشتارهای مکانیزه و با استانداردهای لازم فراهم شده و نیز بستر تکمیل صنایع جانبی همچون بسته بندی گوشت و پاسخگویی به نیاز شهروندان در تامین گوشت کاملا بهداشتی شکل می گیرد.