به گزارش خبرگزاری تاس، میلوش ووچویچ، وزیر دفاع صربستان، امروز (دوشنبه) گفت که «کوزوو و متوهیا» امنیت کافی برای صربها فراهم نمیکنند، بنابراین بلگراد آماده است نیروهای بیشتری را بر اساس قطعنامه ۱۲۴۴ شورای امنیت سازمان ملل به آنجا بفرستد.
الکساندر ووچیچ، رئیسجمهوری صربستان پیش از این گفته بود کشورش درخواست صدور مجوز برای «اعزام نیروهای امنیتی به کوزوو» را به ناتو ارائه خواهد کرد. بنا به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، صربستان میتواند یک هزار نظامی، نیروی پلیس و مامور گمرک به اماکن مذهبی ارتدکس در مناطقی که اکثریت آنها صربنشین هستند اعزام کند.
درخواست رئیسجمهوری صربستان به دنبال تنشهای روزافزون در شمال کوزوو که اکثریت مناطق آن صربنشین هستند مطرح میشود. صدها نفر از صربهای این منطقه روز شنبه در یکی از جادههای اصلی شمال کوزوو موانعی ایجاد کردند و باعث توقف عبور و مرور از دو گذرگاه در مرز با صربستان شدند.
صربهای شمال کوزوو از بازداشت یک مامور پیشین پلیس که صربتبار است خشمگین هستند؛ این مامور به ظن نقشآفرینی در حملات به ماموران پلیس کوزوو بازداشت شده است. چند مورد تیراندازی و حمله به گشت پلیس نیز طی روزهای اخیر در شمال کوزوو گزارش شده است. اقلیت صربهای شمال کوزوو که حدود ۱۲۰ هزار نفر هستند، با تشویق بلگراد اقتدار دولت کوزوو را به چالش میکشند.
روز گذشته، ماریا زاخارووا، سخنگوی دستگاه خارجه روسیه، با انتشار بیانیهای اعلام کرد که مقامات مسکو از تشدید وخامت اوضاع در اطراف کوزوو نگران هستند. بر اساس گفتههای این مقام روس، کشورهای غربی برای پایان دادن به تحریکات رادیکالها در کوزوو اقدامی نکرده و از روی عمد روند اوضاع را به سمت جنگ مستقیم سوق میدهند.
کوزوو در سال ۲۰۰۸ تقریباً پس از یک دهه درگیریهای نظامی علیه حکومت بلگراد از صربستان جدا شد و اعلام استقلال کرد. ۱۱۰ کشور دنیا تا سال ۲۰۱۸ استقلال کوزوو را به رسمیت شناختند، اما این سرزمین هنوز عضو سازمان ملل نیست. بلگراد همچنان کوزوو را بخشی از خاک خود میداند.