عباس رضائیانزاده در نشست خبری، ضمن بیان اینکه روند کاهشی موارد مثبت کووید-۱۹ در فارس، از اوایل مهرماه امسال آغاز شده و تداوم داشته است، گفت: کاهش روند نزولی این بیماری، یک نگرانی جدی را موجب شد و آن، افت حساسیت شهروندان به رعایت اصول پیشگیرانه به ویژه استفاده از ماسک و مراعات فاصله اجتماعی بود.
رضائیانزاده با یادآوری اینکه کاهش حساسیت نسبت به راهکارهای پیشگیرانه و محافظت فردی در برابر کرونا، از نوروز امسال مشهود شد، گفت: از ابتدای امسال شاهد کاهش آمار استفاده از ماسک به زیر ۲۰ درصد بودیم و این مهم شهریور امسال به کمتر از ۵ درصد رسید. حال آنکه تا قبل از گسترش واکسیناسیون علیه کووید-۱۹ استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی و شرکت نکردن در تجمعات، بیشتر مد نظر شهروندان بود.
او، افزایش بروز علائم شبه آنفلوآنزا و سرماخوردگی در برخی افراد را به دلیل کاهش سطح رعایت دستورالعملهای حفاظت فردی دانست و گفت: با گرفتن نمونه از ۶۰۰ بیمار مراجعه کننده یا بستری در بیمارستانهای فارس نشان داد که حدود ۴۰ درصد این افراد مبتلا به آنفلوآنزا بودند و تنها تست کووید در مورد ۴ درصد آنان مثبت شد.
معاون بهداشت علوم پزشکی شیراز گفت: با تامین و توزیع واکسن آنفلوآنزا و قرص تامیفلو و عرضه رایگان آن بین اعضای گروههای پرخطر نظیر مادران باردار و سالمندانی که در مراکز شبانهروزی نگهداری میشدند، شاهد کاهش تعداد بیماران به دلیل کنترل مناسب انتقال بیماری آنفلوآنزا بودیم به طوریکه پیک صعودی این بیماری، به سرعت فروکش کرد.
این مقام مسئول با یادآوری اینکه اکنون در مراکز جامع خدمات سلامت و داروخانه بیمارستانهای دولتی این دارو به صورت رایگان و براساس تجویز پزشک توزیع میشود، گفت: در حال حاضر تعداد موارد مثبت کووید و آنفلوآنزا در استان فارس پایین است، اما این نگرانی وجود دارد که از نیمه دوم بهمن، این بیماریها رشدی داشته باشد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه، گستردگی واکسیناسیون علیه کرونا یکی از دلایل مهم در کاهش تعداد موارد ابتلا و بستری و فوت ناشی از این بیماری بوده است، خاطرنشان کرد که احتمال مواجهه با روند افزایشی آمارهای کووید طی روزهای پایانی دی و ابتدای بهمنماه و پس از آن کم شدن سطح ایمنی ایجاد شده به واسطه واکسیناسیون، وجود دارد.
این متخصص اپیدمیولوژی، میزان استقبال مردم از دُز چهارم واکسن کرونا در استان فارس را بسیار پائین ارزیابی و اضافه کرد: این موضوع در حالیست که در برخی کشورها نظیر آمریکا، تزریق دُز پنجم واکسن کووید-۱۹ آغاز شده است.
رضائیانزاده در خصوص بیماری سنسیشیال تنفسی کودکان و هشدارهای اعلامی در این خصوص، گفت: طی یکی دو هفته اخیر متوجه بروز علائم تنفسی بین حدود ۴۰ کودک در یکی از شیرخوارگاهها شدیم؛ این نشانهها شامل آبریزش بینی، بیحالی، تب ملایم و ... بود که منجر به گرفتن تست کرونا و بررسی آنفلوآنزا از آنان شد، اما تستها منفی بود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: با نظر متخصصان از این کودکان تست سینسیشیال تنفسی گرفته شد که ۲٥ درصد از آنها، یعنی حدود ١٢ نفر تستشان مثبت بود؛ از این بین ٨ نفر در آیسییو اطفال بیمارستان نمازی بستری شدند.
رضاییانزاده با بیان اینکه این بیماری ویروسی بیشتر در کودکان و سالمندان شایع است، گفت: در شهرستانهای فارس نیز نمونههایی گرفته شده که تعدادی مثبت شدهاند و در این راستا آموزش را در بخش بهداشت و درمان آغاز کردهایم.
او، خودداری از تجمع در مراکز پرتردد، ضدعفونی کردن دست و استفاده از ماسک را راهکارهای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ذکر و اضافه کرد: اگر شاهد شکل گیری روند افزایشی ابتلا به این بیماری باشیم، امکان دارد تصمیم به تعطیلی مهدهای کودک برای مدتی مشخص، گرفته شود؛ اما هنوز تصمیمی در این باره گرفته نشده است.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه انتقال این نوع ویروس بیشتر از طریق چشم و بینی اتفاق میافتد و نباید با دست آلوده بدن کودکان را لمس کنیم، اضافه کرد: در صورت بروز علائمی مانند سرفههای شدید، فرو رفتگی قفسه سینه و تب بالا در کودکان، باید سریعا به مراکز درمانی مراجعه شود.
رضاییانزاده عنوان کرد: ویروسی مانند آنفلوآنزا طی دوران شیوع کرونا، فرصت بروز نداشت و با تعطیلی مدارس و مراکز آموزشی فروکش کرده بود و اکنون به دلیل کاهش سطح رعایت اصول اولیه پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی و تنفسی شاهد افزایش موارد بروز و ابتلا به این بیماری هستیم.
عامل سل همچنان در حال گردش است
رضائیانزاده همچنین با یادآوری اینکه سل یک بیماری تنفسی خطرناک است که دوره درمانی طولانی دارد، گفت: بعضی از موارد ابتلا به این بیماری، به درمان دارویی جواب نداده و منجر به طی یک پروسه درمانی طولانی همراه با بستری و ایزوله میشود که هزینههای سنگینی دارد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه در جامعه ممکن است ناقلان سالمی وجود داشته باشند که بدون بروز علائم این بیماری، باعث ابتلای دیگران شوند، گفت: با انجام برنامه بیماریابی فعال در استان فارس، تاکنون ۲۰۰ بیمار مبتلا به سل را شناسایی کردهایم که همگی تحت درمان قرار گرفتهاند و از این بین یک بیمار نسبت به درمان مقاوم بوده است.
رضائیان با اشاره به اهمیت این بیماری در مبحث شاخصهای بهداشتی جامعه، یادآور شد که طرح بیماریابی فعال از دهم دیماه امسال برای همه افراد جامعه اتباع بیگانه ساکن در فارس اجرا خواهد شد و از طرفی همه افراد بالای ۹ ماه این جامعه بدون در نظر گرفتن سابقه واکسیناسیون، واکسنهای سرخک، فلج اطفال و ... را دریافت خواهند کرد.