جلیل رحیمی جهان آبادی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران با بیان اینکه جز ایجاد صلح و ثبات، دموکراسی و توسعه راهی برای نجات افغانستان وجود ندارد، اظهار کرد: طالبان برای تداوم حکومت و آرامش، ثبات و پیشرفت کشور، باید همه قومیت ها و دیدگاههای اقوام و مذاهب را در حکومت افغانستان شریک کند و دولت فراگیر ملی تشکیل دهد.
جلیل رحیمی جهان آبادی در خصوص عملکرد طالبان در افغانستان، گفت: فرایند دولت سازی در افغانستان دچار مشکل است. دولت ها وقتی تشکیل می شوند معمولاً بحث به رسمیت شناختن آنها به صورت قانونی و یا عملی از سوی بسیاری از کشورها اتفاق میافتد اما در خصوص طالبان علیرغم اینکه مدت طولانی است بر قدرت سیاسی افغانستان حاکم هستند و تسلط سرزمینی هم ایجاد کردند، اما هنوز هیچ کشوری حاضر به، به رسمیت شناختن طالبان نشده است.
وی ادامه داد: تشکیل دولت فراگیر ملی از همه گروه ها و مذاهب، نحوه تعامل با همسایگان و جهان، رعایت قوانین بینالمللی و قوانین مرزی، و همچنین نحوه تعامل با شهروندانش، در آینده حکومت طالبان تعیین کننده است.
رحیمی جهان آبادی افزود ما به عنوان کشور همسایه افغانستان، خواهان صلح و ثبات در این کشور هستیم و دیدگاههای خودمان را در خصوص لزوم تشکیل دولت فراگیر و پایبندی طالبان و قوانین مرزی و بین المللی عنوان کردیم اما اینکه آنها چه تصمیمی بگیرند به عملکرد خودشان باز می گردد و آینده حکومت طالبان هم به همین تصمیمات بستگی دارد.
وی ادامه داد: قاعده منطقی و عقلانی می گوید طالبان برای تداوم حکومت و آرامش، ثبات و پیشرفت کشور، باید همه قومیت ها و دیدگاههای اقوام و مذاهب را در حکومت افغانستان شریک کند و دولت فراگیر ملی تشکیل دهد در این صورت است که هم می تواند گروه هایی که در پنجشیر مقاومت می کنند را راضی کند و طیفهای گوناگون را با خود همراه سازد؛ در واقع به جز ایجاد صلح، ثبات، دموکراسی و توسعه راهی برای نجات افغانستان وجود ندارد و معجزه ای رخ نخواهد داد.
رحیمی جهان آبادی در رابطه با میزان مهاجرت اتباع افغانستانی به ایران و سایر کشورها بیان داشت: بازگشت مهاجرین به افغانستان شدت گرفته است چون حوزه انتخاباتی من کنار مرز با افغانستان است شاهد این موضوع هستم و برخلاف تبلیغاتی که انجام میشود علی رغم ورود مهاجرین به ایران، روزانه صدها و هزاران نفر به افغانستان باز می گردند. البته ترس اولیه ایجاد شد که اگر طالبان بیاید چه اتفاقاتی می افتد اما الان ترس بسیاری از اتباع افغانستان ریخته است. ارتباط ما با افغانستان محدود است اما وقتی با تجار، راننده ها و کسانی که به افغانستان سفر می کنند گفتگو کردیم می گویند از زمانی که طالبان روی کار آمده، رشوه تقریبا صفر شده است و به دلیل استقرار امنیت مشکلی برای تردد به افغانستان نداریم.
وی در خصوص مسائل و مشکلات فرهنگی و اجتماعی از جمله ممانعت از تحصیل و کار دختران اظهار داشت: به دلیل اینکه حکومت دینی روی کار آمده است معمولاً نگاهشان به خیلی از این مسائل برگرفته از مسائل دینی است که می تواند پاشنه آشیلی برای حکومت طالبان باشد که باید در این مسائل تجدید نظر کند چرا که نمی توان ۵۰ درصد جامعه را از فعالیت و تحصیل منع کرد امیدواریم طالبان عاقلانه رفتار کند و افغانستان به صلح و ثبات بازگردد و حکومتی تشکیل شود که همه گروه ها در آن حضور داشته باشند تا از این وضعیت فقر و جنگ نجات پیدا کند.