تولید و فروش پسته در مه ولات با چالشهای زیادی مواجه است که از عمدهترین آنها میتوان به نبود صنایع تبدیلی و پایانه گمرک اشاره کرد که باعث شده دسترنج باغداران بصورت خام و فله با قیمت پایین فروخته شود.
حسین پوریوسف یک فعال حوزه کشاورزی مه ولات گفت: همه ساله با افت قیمت محصول در فصل برداشت مواجهیم، اما امسال کاهش ۳۰ درصدی قیمت مشکلات بیشتری را برای تولیدکنندگان ایجاد کرد.
او افزود: پسته یک محصول ارزآور و صادراتی است که به علت تحریم روند صادرات آن سخت یا کند شده است و کاهش قیمت در شرایطی صورت گرفت که نهادههای کشاورزی و سموم نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیر قیمتی داشت بطوریکه ملزومات کشاورزی بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ درصد و بعضی سموم تا ۱۰ برابر افزایش قیمت داشت.
فعال حوزه کشاورزی ادامه داد: هزینه داشت و برداشت پسته مانند تراکتور و کارگر نیز تا صد در صد افزایش داشته است که مجموعه این عوامل کار باغداران مه ولات را دچار چالش جدی کرد.
غلامرضا عزار رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزان مه ولات گفت: در حوزه صادرات غیرنفتی ایران، پسته یکی از کالاهای اصلی است که ارزآوری خوبی دارد از این روی فراهم کردن هر امکانی برای تقویت عرضه محصول و بازاریابیهای جدید میتواند تولیدکنندگان کشور بویژه باغداران مه ولات را منتفع کند.
او افزود: مه ولات فاقد پایانه گمرکی برای صادرات پسته است و این نقص توجه بیشتر و جدی مسئولان مربوطه را میطلبد تا از یک طرف در کوتاهترین زمان و آسانترین روش امکان صدور پستهی فرآوری شده فراهم شود و از دیگر سو حاصل دسترنج باغدار به دور از واسطههای متعدد و دلالی مستقیما نصیب خودش شود.
رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزان مه ولات با یادآوری تولید محصولات باکیفیت همچون پسته، انار و زعفران در مه ولات ادامه داد: تولید محصول با کیفیت و استاندارد نیاز به تامین مواد آلی کافی و مرغوب دارد از دیگر سو افزایش بی رویه کود هزینههای هنگفتی را بر باغداران شهرستان تحمیل کرد لذا انتظار میرود با هدف کاهش هزینه تمام شده تولید نسبت به قیمت گذاری نهادههای کشاورزی تجدید نظر صورت گیرد.
عزار بیان کرد: خاموشی طولانی و قطع مکرر برق چاههای کشاورزی در فصل تابستان به کیفیت و کمیت محصول پسته و انار شهرستان لطمه وارد کرد که این مشکل نیازمند رسیدگی و برنامه ریزی مناسب دستگاههای ذیربط است.
هادی ساربان رئیس اداره جهاد و کشاورزی مه ولات با تایید مشکلات پسته کاران این شهرستان گفت: مه ولات با افزون بر ۲۰ هزار هکتار باغ و تولید سالانه بیش از ۲۰ هزار تن پسته خشک مازاد بر نیاز و مصرف شهرستان، به ترتیب بالاترین سطح زیر کشت و بیشترین میزان تولید این محصول را در استان خراسان رضوی از آن خود دارد.
او افزود: امسال با وجود کاهش ۳۰ درصدی قیمت پسته، باغداران مه ولات ۶ هزار میلیارد تومان سود ناخالص کسب کردند که این رقم میتوانست بسیار بیشتر از این باشد.
رئیس اداره جهاد و کشاورزی مه ولات ادامه داد: نبود نمایندگی گمرک و پایانه صادراتی پسته در مه ولات یکی از چالشهای جدی کشاورزان است که باعث میشود دسترنج تولیدکنندگان با قیمت پایین و بصورت فله و خام به دیگر شهرستانها و استانها فروخته شود.
ساربان بیان کرد: اگر کشاورزان مه ولات درگیر دلال بازی، واسطه گری و خام فروشی نشوند و پسته آنها بصورت فراوری شده و مستقیما صادر شود علاوه بر ارزش افزوده، درآمد ارزی و جهشی خوبی نصیب آنها میشود.
او با بیان اینکه پسته مه ولات پس از بسته بندی و فراوری در دیگر پایانههای صادراتی کشور به چند برابر قیمت صادر میشود، تصریح کرد: گونه پسته تولیدی مه ولات "بادامی سفید" و از جنس مرغوب، مغذی و خوشمزه است که در صورت فراوری، بسته بندی و صادرات میتواند به افزایش درآمد سرانه مردم و رشد شهرستان منجر شود، اما این مهم مستلزم رفع مشکلات و از همه مهمتر راه اندازی نمایندگی گمرک و پایانه صادراتی است.
رئیس اداره جهاد و کشاورزی مه ولات تاکید کرد: در سفر رییس جمهور به استان خراسان رضوی درخواست احداث بارانداز و نمایندگی گمرک مه ولات به دولت ارایه شد که در این رابطه موافقت وزیر اقتصاد نیز اخذ شده است.
ساربان اظهار کرد: متقاضیان بخش خصوصی هم پای کار آمده اند و حتی خرید زمین و صدور موافقت اصولی انجام شده است، اما برای شتاب بخشی کار، مساعدت و پشتیبانی دستگاههای ذیربط در مشهد و تهران را خواستاریم.
او مه ولات با اقلیم نیمه بیابانی و کویری در تولید دیگر محصولات همچون زعفران و انار نیز قطب استان خراسان رضوی محسوب میشود، اما عمدهترین چالش کشاورزان منطقه خام و ارزان فروشی است که ایجاد صنایع تبدیلی میتواند این چالش را برطرف کند.
رئیس اداره جهاد و کشاورزی مه ولات کمبود نقدینگی را از دیگر مشکلات پسته کاران مه ولات عنوان کرد که باعث میشود چارهای جز فروش محصول خود با قیمت اندک و بعضا سلف به دلالان نداشته باشند و این مشکل برای خرده مالکان شدیدتر است در حالیکه آنها نیاز به حمایت و پشتیبانی بیشتری دارند.
ساربان بیان کرد: کمک تسهیلاتی دولت در جهت افزایش نقدینگی پسته کاران بویژه در زمان فروش محصول، تشکیل شرکت تعاونیهای فعال در زمینه خرید و فروش، تلاش در جهت تقویت صنایع تبدیلی و تکمیلی مربوطه، برند سازی، مدیریت فروش داخلی و صادرات پسته توسط ارگانهای ذیربط، تقویت بورس پسته، راه اندازی بارانداز، حضور تجار و صادرکنندگان اصلی پسته در مهولات از جمله اقداماتی است که باعث تقویت این بخش میشود و اداره جهاد کشاورزی به تنهایی قادر به حل همه این موضوعات نیست.
او تصریح کرد: فرمانداری، اداره جهاد کشاورزی و دیگر ادارات مه ولات از بخش خصوصی و کارآفرینان برای سرمایه گذاری در این بخش حمایت میکنند و آمادگی هر گونه همکاری، مساعدت و ارایه تسهیلات بانکی را به متقاضیان داریم.
رئیس اداره جهاد و کشاورزی مه ولات تاکید کرد: با توجه به مرغوبیت پسته مه ولات و اینکه میانگین برداشت محصول از هر هکتار باغات شهرستان افزون بر یک هزار کیلوگرم و بالاتر از میانگین کشوری است، سرمایه گذاری در این بخش توجیه اقتصادی دارد.
منبع:ایرنا