میلاد عرفان پور، مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در نشست رونمایی آلبوم تک نوازی تار به نام زار جدیدترین اثر محسن نفر گفت: در بین گونههای هنر ایرانی برخی گونهها شناسنامه فرهنگ ما به عنوان ایرانی هستند که یکی از آنها موسیقی ایرانی ردیف دستگاهی و به طور اعم ایرانی است، این موسیقی این روزها دچار مشکلاتی است و ما باید فکری کنیم که مخاطب هنر به سمت موسیقی اصیل بازگشت کند و البته خود این موسیقی هم باید در دل خود چاره کند.
به گفته عرفان پور، این موسیقی آمیخته معنا، حکمت، معرفت و فرهنگ اصیلی است که انسان ایرانی سدههای مختلف با آن زندگی کرده است، پس برای یک ساحت خاص نیست. این موسیقی با سلوک نسلهای ایرانی گره خورده و هم هنرمندش باید اهل سلوک باشد هم مخاطبش آن را خوب بشنود و از آن لذت ببرد تا بتواند رشد کند و فهمش از دنیای پیرامون عمیقتر شود.
نام استاد نفر با موسیقی ایرانی و حکمت گره خورده است
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری گفت: همهی نکات به معنای حذف موسیقی نو پدید یا غربی نیست، بلکه موسیقی ایرانی نسبت بهتری با ما دارد و گنجینه فرهنگ و موسیقی ایرانی باید حفظ شود. امروز یک اثر ارزشمند از استاد نفر که سالهاست نام او با موسیقی ایرانی و حکمت گره خورده با آلبوم تک نوازی تار ایشان در این نشست را رونمایی میکنیم.
امیرحسین سمیعی کارشناس موسیقی و معاون فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: به کرات در رسانه درباره یک استاد، یک هنرمند و یک چراغ راه برای نسل صحبت شده است، آشنایی من با استاد نفر سالها پیش رخ داده و همواره تلاش کردم توفیق شاگردی ایشان را داشته باشم، او در دورههای مختلف سیاسی و اجتماعی و فرهنگی که دربرگیرنده متغیرهایی است همواره ثابت قدم باقی مانده است و این ثابت ماندن کار بسیار سختی است.
محسن نفر؛ فیلسوف تار
سمیعی گفت: استاد نفر فقط بابت فعالیتهایش استاد نشده، بلکه به دلیا کارهایی که انجام نداده نیز ارزشمند است، دهه هفتاد ایشان را با لقب فیلسوف تار میشناختند، به قول یکی استادان موسیقی ایران مضرابهای او دارای ساختاری است که در آن عمق ردپای اصلی فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی را میتوانیم پیدا کنیم، در حال حاضر و در سال ۱۴۰۱ که با این پدیده هنری مواجه میشویم من متوجه میشوم که آثار استاد نفر میتواند سرمشق بزرگی برای آینده باشد، برای انسانی که میتواند هویت صوتی خود را در این زمینه پیدا کند.
سمیعی گفت: ما در دهههای مختلف شاهد اوج موسیقی هستیم، از موسیقی دفاع مقدس تا مدرنیته و ..، پابند بودن به هویت ایرانی هزینه دارد و کم هستند هنرمندانی که پایبند این هنر مانده اند، استاد نفر نیز از شعر و معماری، خوشنویسی و هنرهای نمایشی و ... جمعی از تمامی مفاهیم ارجمند در هنرشان تجلی کرده و دراین سالها پخته شده و این درخت بارور الان شاخصه هنر متعهد است.
محسن نفر، حلقه اتصال بین هنرهای متعهد
این کارشناس موسیقی گفت: پای بندی به ریشهها و هویت اصلی ما هزینه بسیار زیادی دارد و هر هنرمندی این هزینه را نمیپذیرند و به اعتقاد من هنرمندانی که چنین هزینههایی را میپردازند بسیار کم هستند، استاد نفر حلقه وصلی بین تمامی هنرهای متعهدی است که از هنر خوشنویسی گرفته تا هنرهای نمایشی دربرگیرنده ارزشمندیهای بسیاری است، او جمعی از تمامی مفاهیم ارجمند هنر متعهد است که در وجودش تجلی پیدا کرده و در حال حاضر شاخصه اصلی هنر متخصص و هنر متعهد است.
سمیعی گفت: دلیل اینکه تلاش میکنیم در این سالها شاگرد محسن نفر بمانیم به دلیل تجلی تمامی ویژگیهای یک هنرمند متعهد است که از او درس اخلاق و درس هنر میآموزیم، این آلبوم به اعتقاد من بنیانگذار زیرساختی در موسیقی ملی ما است که شاید مصرف گرایان هنرمصرف گرا از آن انتقاد میکنند. ولی این نوع موسیقی که ما در آلبوم زار میشنویم دربرگیرنده زیرساختی در موسیقی ایرانی است که باید به نسلهای آینده منتقل شود. این اتفاق بزرگی است که باید بیش از این برای رساندن صدایش به نسل جدید تلاش کرد.
وی افزود: کسانی که انتقاداتی به موسیقی اصیل وارد میکنند، که اساسا هنر را میخواهند به سمت مصرف گرایی ببرند، تاریخ هنر ما نشان میدهد که اگر ما به این هنر بیشتر توجه میکردیم، در دورههای مختلف خود را تهی شده نمیدیدیم، البته دیر نیست و همین که نهادی تلاش میکند موسیقی اصیل را حفظ کند جای تشکر دارد.