مطالعه ای در حال بررسی رابطه بین میکروبیوم روده و ایجاد دیابت نوع ۲ است.
دادههای اولیه این مطالعه نشان میدهد، باکتریهایی که اسید چرب خاصی تولید میکنند میتوانند با سطح قند خون سالمتر مرتبط باشند.
این مطالعه طولانی مدت که MILES (مطالعه ارزیابی طولی میکروبیوم و انسولین) نامیده میشود، ۳۵۰ داوطلب غیر دیابتی را انتخاب و سپس برای دو سال میکروبیوم و تحمل گلوکز ،هر داوطلب را سه بار در طول دوره مطالعه ارزیابی کرده است.
به گفته محقق مارک گودرزی،این مطالعه تشخیص تغییرات در طول زمان بین هموستاز انسولین و باکتریهای روده است.
در واقع به دنبال پاسخ این سوال هستیم که آیا تفاوتهای میکروبیومی باعث دیابت شده است یا دیابت باعث تفاوتهای میکروبیومی شده است؟
اگرچه مطالعه در حال انجام است، گودرزی و همکارانش برخی یافتههای اولیه را منتشر کردهاند.
این یافتههای اولیه که اخیراً در ژورنال دیابت منتشر شده است، یک ارتباط متمایز بین حساسیت به انسولین و گونههای خاصی از باکتریهای روده را نشان میدهد که اسید چرب زنجیره کوتاهی به نام بوتیرات تولید میکنند.
مطالعات قبلی یک عامل کلیدی در میکروبیومهای سالم، را وجود سطوح بالای باکتریهای روده تولیدکننده بوتیرات اعلام کردهاند.
دانشمندان در کشفیات جدید به این نتیجه رسیدند که بوتیرات در پیری سالم نقش دارد و از بدن در برابر بیماریهای خودایمنی محافظت میکند.
مطالعهای در سال ۲۰۲۰ نشان داد که افراد مبتلا به دیابت، سطوح پایینتری از باکتریهای روده تولیدکننده بوتیرات را در مقایسه با افراد سالم نشان دادند.
یافتههای جدید با تمرکز بر روی ۳۶ گونه مختلف از باکتریهای تولیدکننده بوتیرات نشان داد که پنج گونه از باکتریها بهطور خاص با بیشترین مزایای حساسیت به انسولین مرتبط هستند شامل: Coprococcus، Oscillibacter sp. CAG ۲۴۱، Alistipes finegoldii، و Faecalibacterium prausnitzii.
محققان در مطالعه جدید گفته اند که باکتریهای با سطوح بالاتر بوتیرات، این فرضیه را که باکتریها ممکن است متابولیسم را با تولید بوتیرات بهبود بخشند پشتیبانی میکند، سپس به صورت سیستمیک جذب میشود و در آنجا میتواند هموستاز انسولین را بهبود بخشد.
محققان دو گونه تولیدکننده بوتیرات - Flavonifractor plautii و Anaerostipes caccae - را شناسایی کردند که با حساسیت به انسولین مرتبط بودند.
این اولین مطالعهای نیست که گونههای باکتریایی خاص را با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط میکند، اما آنها سؤالاتی را در مورد ارتباط مستقیم بین باکتریهای تولید کننده بوتیرات و سلامت متابولیک ایجاد میکنند.
به گفته گودرزی، خیلی زود است که پیشنهاد کنیم نوعی پروبیوتیک تولید کننده بوتیرات میتواند از دیابت جلوگیری کند.
با توجه به نظر محققان که برخی از گونههای تولیدکننده بوتیرات میتوانند به طور بالقوه در ایجاد دیابت نقش داشته باشند، محققان امیدوارند که ماهیت طولی آن بینشهایی را در مورد رابطه علی بین حساسیت به انسولین و تغییرات باکتریایی روده ارائه دهد.
گودرزی خوشبین است در آینده نزدیک بتواند دیابت را با کوکتلهای پروبیوتیک باکتریایی درمان کند.
گودرزی تأکید کرد: ما به تحقیقات بیشتری برای شناسایی باکتریهای خاصی نیاز داریم که برای پیشگیری یا درمان دیابت باید تعدیل کنیم و برای این امر احتمالاً راهی ۵ تا ۱۰ ساله در پیش داریم.
منبع: سایت نیواطلس