حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان در تازهترین اظهاراتش مدعی شد از ۵۰ هزار میلیارد تومان بودجه لازم برای به اتمام رساندن پروژههای نیمه تمام قرار بود یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان در اختیار وزارت ورزش و جوانان قرار بگیرد که تا کنون فقط ۵۰ میلیارد تومان به وزارت ورزش و جوانان اختصاص داده شده است.
این در حالی است که هر روز با برگزاری مراسم کلنگ زنی نام یک پروژه را بر سر زبانها انداخته شد، اما هیچ بودجهای پشت پروژه قرار نگرفت و به اصطلاح تامین هزینه نشده است.
مهمتر اینکه در اظهارات متناقض از وزیر ورزش و جوانان و معاون وزیر و دیگر مدیران میانی این عدد پروژهها دقیق اعلام نمیشود.
حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان در تازهترین مصاحبه مدعی شد: بیش از ۵ هزار پروژه نیمه تمام ورزشی در کشور وجود دارد که نیازمند منابع مالی است.
این در حالی است که در خرداد ۱۴۰۱ این تعداد از سوی یکی از معاونان وزیر ورزش ۴ هزار و ۲۰۰ پروژه عنوان شده است.
اسماعیل احمدی معاون وزیر ورزش روز سوم آبان در گفتگو با خبرنگاران گفته است: در ۱۴ ماه گذشته ۸۵۹ پروژه ورزشی در سطح کشور به بهره برداری رسیده، اظهار کرد: این تعداد پروژه از محل اعتبارات دولتی وزارت ورزش و جوانان احداث شده و شامل پروژههای بخش خصوصی و دیگر ارگانهای دولتی نیست.
وی تصریح کرد: سال گذشته بالغ بر شش هزار پروژه ورزشی نیمه کاره در سطح کشور داشتیم که با افتتاح بیش از ۸۰۰ پروژه آن، حدود ۵۲۰۰ پروژه دیگر باقی مانده که اگر بخواهیم با اعتبارات دولتی آنها را تکمیل کنیم، ۵۰ سال دیگر زمان میبرد.
درشرح وظایف وزارت ورزش و جوانان توسعه و نگهداری اماکن ورزشی گنجانده شده است و ابزارهایی هم از برای تامین منابع مالی در اختیار وزیر گذاشته است از جمله واگذاری ساخت و سازهای ورزشی به بخش خصوصی است که متاسفانه هنوز در این مورد خاص اقدامی از سوی وزارت انجام نشده است.
شرح وظایف شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی وظیفه اصلی در بحث سخت افزاری وزارت ورزش و جوانان را بر عهده دارد و از اماکن تحت پوشش وزارت درآمد زایی هم دارد، اما این درآمدها هنوز به صورت شفاف اعلام نشده است.
میانگین سرانه فضای ورزشی در کشور به حدود ۱ متر رسیده است و این در مقایسه با ژاپن با فضای بالای ۸ متر و دیگر کشورها رقم ناچیزی است و با توجه به وسعت و پراکندگی جمعیت در کشورمان این رقم در استانهای مختلف متغییر است، اما کافی نیست و این موضوع باعث خسران در بحث استعداد یابی و البته وظیفه ذاتی وزارت ورزش و جوانان در ایجاد شور و نشاط در جامعه است.
سرانه فضای ورزشی در حدود ۱ متر با احتساب اماکن ورزشی شهرداری و آموزش و پرورش است، اما راهکارهای توسعه این فضا در کشور مهمتر از اظهارات بدون پشتوانه است که هر از گاهی با عنوان عدد و رقمهای متفاوت موضوع تعمیم و توسعه سخت افزاری در ورزش را از دورهای به دوره دیگر منتقل کنیم.
برخی معتقدند در دوره ریاست علی آبادی بر سازمان تربیت بدنی بیشترین ساخت و ساز انجام شده است، اما جالب که بیشتر این پروژهها از دوره قبلی سازمان تربیت بدنی به دورهع ریاست علی آبادی رسیده است هرچند در کنار همین اتفاق قبول داریم که در دوران علی آبادی سرانه فضای ورزشی افزادیش داشته است.
علی آبادی که پیش از حضور در سازمان تربیت بدنی معاون فنی و عمرانی شهرداری بود با توجه به تخصص خود موفق شد تا حدودی تکانهایی به فضای ورزشی کشور بدهد.
برخی از روسای سابق سازمان تربیت بدنی و وزرایی که بر مسند وزارت ورزش نشسته اند پروژههایی را افتتاح کردند که بیش از ۱ سال در آنها رقابت برگزار شده بود و شاید عدد افتتاح در کارنامه بیشتر از افزایش واقعی سرانه فضای ورزشی اهمیت دارد.
شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی به جز کوتاهی در ساخت و سازهای ورزشی در نگهداری اماکن تحت پوشش وزارت ورزش و جوانان هم کارنامه قابدل قبولی نداشت.
گرانی برخی مجموعههای دولتی وزارت ورزش و جوانان فضا را برای استفاده گروهی خاص آماده کرد تا بحث ورزش همگانی و فقدان سخت افزاری بیشتر نمود داشته باشد.
شرح وظایف وزارت ورزش و جوانان و شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی که از شرکتهای اقماری وزارت ورزش محسوب میشود را برای روشن شدن برخی ابهامات یکبار دیگر مرور میکنیم.
۱- توسعه و تعمیم ورزش همگانی ۲- توسعه و ارتقای ورزش قهرمانی ۳- ساماندهی و گسترش ورزش حرفهای ۴- حمایت و تقویت ورزش تربیتی ۵- توسعه و تقویت ورزش بانوان ۶- تحکیم و تقویت معنویت و ارزشهای اخلاقی و منش پهلوانی در ورزش مبتنی بر فرهنگ اسلامی- ایرانی ۷- ارتقاء و ترویج شایستگیهای فنی- حرفهای در جامعه ورزش
شرح وظایف شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی
۱- بررسی درخواستهای سرمایه گذاری و اخذ طرح، سوابق کاری و مدارک مالی مبنی بر توانایی اجرای طرح از سوی متقاضی و ارزیابی توجیه اقتصادی طرح
۲- استعلام از حوزههای ذیربط در خصوص طرحهای پیشنهادی متقاضیان
۳-تهیه گزارش نهایی جهت طرح در کمیسیونهای مختلف
۴- پیگیری اجرای مفاد قراردادها، خصوصاً کنترل پیشرفت فیزیکی پروژهها
۵- بررسی مشکلات و درخواستهای سرمایه گذاران در جهت رفع موانع سرمایه گذاری و ارائه پیشنهاد جهت تصویب در کمیسیونهای مختلف
۶-تدوین و ارائه راهکارهای لازم در بخش تجاری شرکت در راستای اهداف و استراتژی شرکت
۷- ایجاد فضاهای مناسب در محیطهای ورزشی به منظور تبلیغات جهت کسب درآمد
۸-بررسی امکانات توسعه اقتصادی در استانها و شهرستانها و برنامه ریزی در راستای اهداف شرکت با توجه به توضیحات فوق وزارت ورزش و جوانان در راستای جذب سرمایه و تکمیل پروژههای ورزشی شکست خورده و کارنامه قابل قبولی ندارد.
باید دید دوره حضور سجادی در وزارت ورزش و جوانان به اتمام این پروژهها قد میدهد یا وزیر آینده چه بعد از پایان ۴ سال و چه زودتر از موعد این پروژهها را به اتمام میرساند و سهم وزیر ورزش و جوانان دولت سیزدهم از این مهم چقدر خواهد بود.