ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدای نشست خبریاش با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی فرا رسیدن سالگرد میلاد حضرت زهرا «س» و فرا رسیدن روز زن را تبریک گفت.
کنعانی در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد پیگیریهای وزارت امور خارجه در مورد کاریکاتورهای موهن نشریه فرانسوی شارلی ابدو گفت: اقدام نشریه فرانسوی مصداق بارز نفرت پراکنی و توهین به ارزشها و مقدسات دیگر ملتها به ویژه ملتهای مسلمان بود.
وی ادامه داد: اقدام این نشریه فرانسوی مصداق بارز خشونت طلبی و تحریک به خشونت بود و می توان گفت این نشریه با این حرکت به جایگاه و مقام زنان نیز توهین کرد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: متاسفیم این نشریه در کشوری منتشر میشود که داعیه حقوق بشر را دارد و دست به چنین اقداماتی دست میزند و دست صهیونیستها در چنین اقدامی دیده میشود و دولت فرانسه نه تنها اعلام برائت نکرد بلکه با توجیه آزادی بیان، حمایت کرد؛ ما این اقدام را محکوم میکنیم و معتقدیم هم دولتها و هم ملتهای جهان لازم است نسبت به هتک حرمت ارزشهای دینی و انسانی واکنش نشان بدهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: متاسفانه دولت فرانسه در این ارتباط نه تنها اعلام برائت نکرده بلکه به گونهای با توجیه آزادی بیان از این حرکت حمایت کرده است. ما این اقدام را مجدداً از این تریبون محکوم میکنیم و معتقد هستیم که هم دولتها و ملتهای جهان لازم است که نسبت به هتک حرمت ارزشها ارزش انسانهای اخلاقی و دینی واکنش نشان بدهند و آن را یک اقدام غیرقانونی و غیر اخلاقی علیه ارزشهای انسانی و ارزشهای جامعه بشری تلقی کنند.
وی در پاسخ به سوالی در مورد جعل نام خلیج فارس گفت: دستگاه دیپلماسی نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و عدم اطلاع رسانی به معنای عدم اقدام نیست؛ خلیج فارس، خلیج فارس است و بلافاصله از اینکه موضوع مطلع شدیم اعتراض خود را دولت عراق اعلام کردیم و موضوع در قالب رخداد ورزشی بود شاهد اقدام وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال بودیم.
کنعانی در مورد قرارداد راهبردی ایران و چین و اجرایی شدن آن گفت: امضا برنامه جامع همکاریهای ۲۵ ساله بین ایران و چین محصول وجود اراده سیاسی رهبران عالی دو کشور است تا این قرارداد را بر مسیر روابط دوجانبه پیش بروند و این برنامه بر اساس توسعه روابط دو کشور است و مذاکرات دو جانبه ادامه دارد و مسئول همین موضوع سفری به تهران داشتند و توافقات خوبی صورت گرفت.
کنعانی در پاسخ به سوالی درباره سفر دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران گفت: همکاری بین ایران و آژانس در حال انجام است و اطلاعی در مورد سفر اقای گروسی ندارم و نمیتوان خبر جدیدی بدهم.
وی همچنین درباره روند مذاکرات رفع تحریمها نیز اظهار داشت: دو طرف در کانالهای زیر ربط در حال مذاکره هستند که این خواست دو طرف است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات یکی ازسناتورهای فرانسوی گفت: ما بهایی برای اظهارات شخصی و فردی قایل نیستم و باید بدانند با کشور مستقلی مثل ایران در منطقه صحبت میکنند.
کنعانی در ارتباط با وضعیت سفارت افغانستان در تهران گفت: هیچ تحولی در این ارتباط رخ نداده و سفارت افغانستان در تهران در همان چارچوب در حال فعالیت است.
وی درباره سفر رئیس جمهور به کشورهای منطقه گفت: با توجه به دعوت به عمل آمده، سفر رئیس جمهور به سوریه و ترکیه در حال برنامه ریزی است.
کنعانی با بیان اینکه گفتگوهای میان مقامات ایران و سوریه در سطوح عالی برقرار است، افزود: روابط تهران - دمشق روابط ممتازی است و میان وزرای خارجه دو کشور هم دیروز عصر انجام شد.
وی نقش جمهوری اسلامی ایران در بازسازی سوریه و نیز حمایت از دولت و ملت این کشور را برجسته توصیف کرد و با بیان اینکه ایران بر حفظ تمامیت ارضی سوریه تاکید دارد، اظهار داشت: در گفتگوی تلفنی وزارت امور خارجه دو کشور نیز بر این مواضع تاکید شد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران و قطر گفت: مناسبات ایران وقطر بین المللی و دو جانبه است و سفر رئیس کل بانک مرکزی و معاون وزیر خارجه کشورمان به دوحه در چارچوب تبادلات مالی و بانکی صورت گرفته است.
کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد گفتگوهای ایران با اربیل و اقلیم اظهار داشت: ایران با عراق روابط خوب و مناسبی دارد و مناسبات با همه حوزهها در حال گسترش است؛ ایران روابط نزدیکی با اقلیم کردستان عراق دارد و ایران هر زمانی که برادران عراقی نیاز داشتند که از نقش ایران برای کمک به حل و فصل اختلافات میان اربیل و اقلیم کمک کند ایران دریغ نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درپاسخ به سوالی درباره اقدام برخی نمایندگان پارلمان اروپا در حمایت از برخی اغتشاشگران و بحث کفالت سیاسی آنها اظهار داشت: متاسفانه شاهد استفاده نامطلوب برخی مقامات اروپایی از همه مبانی و اصول مورد احترام در روابط بین المللی و سوء استفاده از مفاهیم و واژگان حقوقی برای منافع نامشروع سیاسی آنها هستیم.
کنعانی این اقدامات را نمایشی و همراستا با اغراض سیاسی این کشورها و مقامات حزبی و پارلمانی آنها دانست و خطاب به آزاداندیشان و افکار عمومی دنیا اظهار داشت: اگر مدعیان حقوق بشر واقعاً به دنبال حمایت از ارزشهای انسانی بوده و به دنبال حمایت از زندانیان سیاسی هستند، چرا توان خود را در بهکارگیری کفالت سیاسی مورد ادعای خود در حمایت از زندانیان مظلوم فلسطین و هزاران زندانی مظلوم فلسطینی اعم از زن و مرد و کودک در زندانهای مخوف رژیم صهیونیستی استفاده نمیکنند؟ چرا از ظرفیت کفالت برای حمایت از زندانیان سیاسی مظلوم در کشورهای متحده خودشان که مشهور حقوق بشر هستند استفاده نمیکنند؟ چرا از اینکه حالت سیاسی برای حمایت از آوارگان مظلوم کشورهای منطقه یمن سوریه لیبی که به دلیل جنگهای تحمیلی اروپا و غرب در منطقه ناگزیر به مهاجرت شده اند در اردوگاههای نامناسب در غرب نگهداری میشوند در زندانهای اروپایی حضور دارند توانایی کفالت برای حمایت از آنها استفاده نمیکنند؟
وی تاکید کرد: این رفتارها استفاده سیاسی و سوء استفاده سیاسی از مبانی و مفاهیم مورد احترام حقوقی است و ما هم توصیه میکنیم از این کار دست بردارند و از کفالت و توانشان در کفالت سیاسی برای زندانیان مظلومی که در زندانهای اروپا و آمریکا به سر میبرند و مورد بازداشت غیرقانونی قرار میگیرند، استفاده کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد پرداخت غرامت در موضوع سقوط هواپیمای اوکراینی، ضمن ابراز همدردی کنم با خانوادههای این حادثه تلخ، اظهار داشت: همانطور که قبلا هم تاکید شده است ایران بر اساس چارچوب و قوانین و مقررات داخلی وظایف خودش را انجام میدهد و بر تعهدات و قوانین بین المللی خود تاکید دارد.
کنعانی با بیان اینکه ستاد کل نیروهای مسلح دیدگاه خود را در این خصوص مطرح کرده و تحقیقات نظامی در دادستانی تهران انجام شده است، افزود: دادگاه ذیصلاح ایران بر مبنای صلاحیتی که دارد به دنبال دادگاه عادلانه است و چندین دادگاه با حضور شاکیان آنها برگزار شده و از نماینده سفارت اوکراین در تهران نیز دعوت به عمل آورده است.
وی ادامه داد: ایران به همه شاکیان و خانوادهها اعلام کرده است که میتوانند در دادگاه حضور پیدا کنند و در ارتباط با دلجویی از بازماندگان نیز مبلغی تصویب شده است که برخی مراجعه کردنه و دیه دریافت کردند.
کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد گفتگوهای مقامات آمریکایی و صهیونیستی در مورد ایران گفت: چیز جدیدی نیست و موضوع هستهای تنها سیاست جمهوری اسلامی نیست و کشوری که برجام را نقض کرده است دولت امریکا بوده و باید پاسخگو باشد و ایران هیچ وقت از خطوط ایران عبور نخواهد کرد و این فضا و مسیر همیشه باز نیست.
وی در پاسخ به سوالی در مورد بازداشت تبعه ایرانی در آلمان که در رسانهها منتشر شد، گفت: هیچ موضوع رسمی از طرف آلمانی در این خصوص دریافت نکردیم.
وی در پاسخ به سوالی در مورد تجارت نفت و گاز با روسیه گفت: در این مورد اطلاعات جزئی نمیتوانم بدهم، اما تاکید میکنم گفتگوهای ایران و روسیه در توسعه مناسبات در سطوح مختلف برقرار است و حوزه انرژی هم مورد علاقه دو کشور است.
کنعانی در مورد دادگاه تجدیدنظر آقای حمید نوری در سوئد گفت: موضوع آقای نوری جزو موضوعات جدی مورد پیگیری ایران و جزو مطالبات ما از دولت سوئد است و حقوق کنسولی ایشان را که به صورت غیرقانونی بازداشت شده است مورد دقت قرار بدهد.
وی در پاسخ به سوالی در اقدام برخی کشورها برای قرار دادن سپاه در فهرست گروههای ترویستی گفت: تاکید میکنم آنهایی که اقدامات تروریستی انجام دادند و حمایت از تروریسم را در کارنامه خود دارند، حق ندارند از الفاظی که شایسته خودشان است علیه قهرمانان مبارزه با تروریسم استفاده کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد پرداخت بدهیهای کره جنوبی به ایران گفت: این موضوع جرو مطالبات جدی ما از کره جنوبی است و ارتباطی با هیچ موضوع و پرونده دیگری ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد حج تمتع و عمره گفت: این موضوع قبلا هم بر قرار بوده و در سال گذشته شرایط خوبی را برای ایرانیها شاهد بودیم و گفتگوها و تماسها در کشور نیز برقرار است.
کنعانی در پاسخ به سوالی درباره سدسازی ترکیه روی رودخانه ارس و دیپلماسی آب در مرزها گفت: دیپلماسی آب و موضوع حقابههای جمهوری اسلامی ایران از رودخانههای مشترک مرزی جزو موضوعات جدی و مورد اهتمام جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: در ارتباط با هیرمند تلاشهای جدی در ارتباط با تأمین و احقاق حقابه جمهوری اسلامی ایران از رودخانه هیرمند قبلا انجام شده است. مقامات سرپرستی اداره موقت دولت افغانستان در این ارتباط اعلام کردهاند که مبتنی بر میزان آبهای موجود بخشی از آبهای مورد انتظار جمهوری اسلامی ایران را دادهایم این چیزی است که آنها مطرح میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران در این ارتباط همچنان به طور جدی این موضوع را دنبال میکند و جزو اولویتهای مذاکره ما با مقامات افغانستانی و سرپرستی موقت دولت افغانستان است و به طور جدی دنبال خواهیم کرد وزارت امور خارجه، اداره کل حقوقی و اداره امور مرزی ما در این ارتباط همکاری نزدیکی با جهاد ذیربط داخلی و وزارت نیرو ارتباط دارند و در نشستهای تخصصی مشترک موضوع مطرح میشود.
کنعانی خاطرنشان کرد: موضوع مذاکرات با ترکیه و رودخانه ارس هم خوشبختانه جزو موضوعات مورد اتفاق دو کشور است برای اینکه در این گفتگو و تبادل نظر کنند و شخص رئیسجمهور در این ارتباط تاکید ویژه کردند و دستگاهها را مکلف به پیگیری موضوع کردهاند در عالیترین سطح در گفتوگوی میان مقامات ایران و ترکیه مطرح شده است و قالب نشستها و کمیتههای تخصصی هم این موضوع بهطور جدی در حال پیگیری است و امیدواریم به نتایج خوبی برسیم.