امروز میز اقتصاد به بررسی آخرین وضعیت پرداخت تسهیلات مسکن توسط بانک ها با حضور آقای عسکری سرپرست بانک مسکن، آقای عباسی معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی و آقایی کارشناس اقتصاد پرداخت.
سوال: چه بخشی از تسهیلات نهضت ملی مسکن به طرح ملی مسکن اختصاص داشته است ؟
عسکری: بانک مسکن از ابتدای سال بیش از ۱۰۰هزار میلیارد تومان اعتبار پرداخت کرده است. بخشی از آن مربوط به طرح ملی و باقی مربوط به بازسازی و نوسازی مسکن و ساخت مسکن مهر بوده است. بیش از ۹۲ درصد آن مستقیم مرتبط با مسکن بوده است.
سوال: چه میزان از این تسهیلات به اجرای تعهدات دولت کمک خواهد کرد؟
آقایی: اگر بانک ها تسهیلات را پرداخت کنند علاوه بر تولید مسکن شغل هم تولید می شود. بانک مبلغ تسهیلات را وقتی پرداخت نمیکند عملا پروژه متوقف میشود. با این روندی که بانک ها پیش گرفتند به نظر میرسد کشور در این حوزه عقب می افتد. بانک ها به قول خودشان عمل نکردند.
سوال:تا کنون چه تعداد متقاضی به بانک ها مراجعه کردند؟
آقایی: عمده ی معرفی شدگان مان به بانک مسکن بوده است. ما در بانک مسکن مشکلی نداشته ایم و این بانک پیش رو بوده است. ساخت مسکن فشار کمی را به بانک ها می آورد. بازپرداخت تسهیلات بلند مدت است به همین دلیل بانک ها تمایل کمی به ارائه تسهیلات دارند. در شرایط عادی بانک ها راغب به پرداخت تسهیلات کوتاه مدت هستند. بانک ها باید سبدی از تسهیلات بلند مدت و کوتاه مدت و میان مدت داشته باشند. دویست هزار نفر تاکنون متقاضی دریافت تسهیلات بوده اند.
سوال: بانک مسکن چه میزان تسهیلات پرداخت کرده است؟
عسکری: سهمیه بانک مسکن از ابتدای شهریور ۶۳ هزار میلیارد تومان بود ولی عملا نهضت ملی شروع کار خود از اول دی بوده است. ما تقریبا آن چیزی که تا کنون به بانک مسکن معرفی شده است چهارصد هزار متقاضی بوده است از این تعداد برخی هنوز فرم خود را تکمیل نکرده اند و به بانک مراجعه نکردند. اما کسانی که مراحل را تکمیل کردند و کار ساخت و ساز شروع شده است و برخی در مرحله سفت کاری،اسکلت و فندانسیون هستند. ما به نسبت آورده مردم تسهیلات پرداخت میکنیم.
سوال : نظر شما در این خصوص چیست؟
آقایی: مسکن مهر تولید نقدینگی می کرد اما در این طرح این اتفاق نمی افتد. ما در یک دهه اخیر سهم بانک مسکن در تسهیلات مسکن کمتر از پنج درصد بوده است. مسأله مسکن در کشور ما قانونی و قدرتمند نیست. بانک ها تضاد منافع دارند برای همین تسهیلات را پرداخت نمیکنند.
سوال: برای موضوع سرپیچی چه جریمه ای در نظر گرفته شده است؟
عباسی: باید درصدی را به صورت مالیات پرداخت کنند و این مبلغ صرف ساخت مسکن برای افراد کم بضاعت و کم توان خواهد شد. اکنون جداولی مبتنی بر عملکرد بانک ها طرح شده است. ما تا کنون جلساتی را با بانک ها داشتیم که بانک ها به قول های خودشان عمل کنند. این جلسات تاکیدی است. بانک ها باید بیایند و تکالیف خود را پیگیری و شروع کنند. بحث بانک ها را باید خود بانک ها در مورد پرداخت تعهداتشان صحبت کنند ما اکنون آمادگی داریم که سیصد هزار واحد را احداث کنیم. ما اکنون اگر بخواهیم اشتغال ایجاد کنیم و مسأله مسکن را حل کنیم بدون ایفای نقش بانک ها امکان پذیر نخواهد بود. قانون گذار تکالیفی را برای بانک ها قرار داده است. اگر همه بانک ها به تعهدات شان عمل کنند به هیچ کس فشار وارد نمی شود.
سوال : چرا بانک ها حاضر به تمکین قانون نیستند؟
عسکری: طرح نهضت ملی یک دوره بیست ساله است. یعنی هفده سال بازپرداخت دارد. بانک ها به فعالیت تجاری خودشان توجه میکنند و دنبال وام های مفید برای خودشان هستند و دنبال دادن وامی نیستند که هفده ساله بازپرداخت دریافت کنند. هر کس باشد این موضوع را نمیپذیرد هرچند اگر دستور دولت باشد. بانک ها مانده تسهیلات شان را وام دهی میکنند و عملا تسهیلات جدیدی ندارند. اگر مسکن مهم است باید تسهیلات به این سمت بیاید.
سوال: آیا تسهیلات کفایت میکند یا می تواند بیشتر باشد؟
آقایی: تسهیلات کنونی قطعا کافی نیست و حتی برای یک استان هم کافی نیست اهرم اصلی تولید مسکن منابع مالی است. قیمت زمین متفاوت است اما قیمت ساخت تفاوت چندانی ندارد. طبق قانون بانک ها باید هفتاد درصد هزینه ساخت مسکن را تخصیص دهند.
سوال: مقدار تسهیلات چقدر است ؟
عسکری: تسهیلات در شهر های مختلف متفاوت است اما میانگین آن چهارصد میلیون تومان است. ما در سال دوم دویست هزار واحد را در نظر داریم. با توجه به هزینه مسکن و تورم ممکن است دولت در سیاست گذاری های خود تصمیمات جدیدی بگیرد اما تصمیم تا کنون همین عدد است.