سفر احمد الصفدی، رئیس مجلس اردن به بغداد به احتمال زیاد سیاسی بوده و به دنبال دستیابی به موفقیتی به امید رساندن پیام قدیمی اردن تحت عنوان استقبال از تفاهمات با شیعیان عراق است چه در دولت عراق باشند یا در مجلس.
روزنامه اینترنتی رأی الیوم با اعلام این مطلب نوشت: این مسئلهای است که ناظران معتقدند در دوران نخست وزیر کنونی عراق، «محمد شیاع السودانی» که چند هفته پیش هنگام سفر به امان به اردنیها توصیه مستقیم کرد، تاثیر مثبتی بر روابط دوجانبه خواهد داشت.
او به مقامات اردنی توصیه کرد در قبال ایران انعطاف نشان دهند تا درهای بسته به روی شرکتها و بخشهای اردن در کشورش عراق باز شود.
الصفدی بعد از ظهر روز شنبه با همتای عراقی خود محمد الحلبوسی در نشست خبری مشترک حاضر شد و دو طرف در این نشست خبری به مسائل اقتصادی و راهبردی بین دو کشور و معادله «برد برد» که میگوید دو طرف پیروز میشوند پرداختند.
الحلبوسی لحن ملایمی داشت که در گذشته نسبت به اردن و اردنیها ظاهر نمیشد. او با نرمی زیاد قصد داشت خاطرنشان کند که سفر الصفدی به بغداد شامل بحث در مورد همه موضوعات باقی مانده از جمله طرحهای راهبردی و حیاتی است که در صورت آماده سازی یا توافق واقعی، میتواند تحول کیفی و بسیار بزرگی در روابط بین بغداد و امان ایجاد کند.
از جمله این طرحها، خط لوله نفت بین بصره و شهر عقبه اردن است که یک طرح قدیمی است که اردن بیش از ده سال است برای تکمیل مراحل اولیه آن با عراقیها تلاش میکند. طرح دوم انتقال و صادرات برق اردن به داخل کشور عراق است.
در اینجا به سادگی میتوان به این نکته اشاره کرد که اینگونه طرحها نباید بین مسئولان مجلسی بحث شود چرا که اینها مسائلی است که به وزیران مربوط میشود، اما به نظر میرسد مأموریتی که الصفدی برعهده دارد، مرجع و نهادی است و ربطی به هیات وزیران ندارد. اگر سفر او در رأس هیئت گستردهای به عراق بوده است، هدف از آن، همانطور که در چند نشست قبل از سفر بیان کرد، تلاش برای همکاری بین دو جناح مجلسی برای پیشبرد همکاری در سطح قانون گذاری است.
الحلبوسی با حضور الصفدی به تغییر لحن عراقیها به ویژه شیعیان یا فراکسیونهای شیعی درباره این طرح و تاثیر آن در گسترش صادرات نفت عراق و بازگشت منافع آن به خزانه کشورش اشاره کرد؛ بنابراین هیئت مجلس اردن به ریاست الصفدی برای رهایی از رکودی که در این طرحها وجود دارد به دنبال شکستن یخ یا آب کردن برفهای انباشته شده بر روی روابط سیاسی و دیپلماتیک میان امان و تهران، است چرا که برای همگان روشن شده است منافع اردن در بغداد منحصرا متاثر از ماهیت روابط اردن و ایران است.
این مسئلهای است که این روزها بی سر و صدا، ساده و روان در حال گسترش است، به ویژه پس از سفر اخیر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران به امان برای شرکت در کنفرانس بین المللی بغداد در بحرالمیت و اظهارات او که در اردن مورد استقبال قرار گرفت و از قیمومیت اردن بر اماکن مقدس در قدس اشغالی حمایت کرد.
اکثر نظرات کارشناسی حاکی از آن است که سفر الصفدی و همراهانش به بغداد که چهار روز ادامه داشت، سفری اساسی و عمیق بوده و احتمالا بعدها بازتاب آن در محور روابط تهران و امان طنین انداز میشود.