حسینعلی حاجی دلیگانی عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره نقاط ضعف و قوت بودجه ۱۴۰۲ کل کشور گفت: نقاط ضعف لایحه بودجه ۱۴۰۲ بیشتر از نقاط قوت آن است.
وی بیان کرد: لایحه بودجه ۱۴۰۲ حدود ۴۶۰ همت کسری تراز عملیاتی دارد همچنین در بحث درآمدها محاسباتش درست نیست، چون میزان صادران نفت و میعانات را حدود یک و نیم میلیون بشکه در روز اعلام کرده که به نظر میرسد این مقدار تحقق نیافتنی است.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس ادامه داد: دولت نرخ هر بشکه نفت در بودجه سال آینده را ۸۵ دلار گرفته است و به نظر میآید ۱۰ دلار بالا باشد یعنی ریسک دارد.
وی ادامه داد: اشکال دیگر لایحه دولت این است که نرخ محاسباتی ارز را ۲۳ هزار تومان گرفته است در حالی که الان رسما ارز نیمایی ۲۸ هزار و خردهای است و ارز آزاد ۳۸ هزار تومان است لذا به نظر میآید دولت اینها را به روز نکرده و در خرداد که لایحه را مینوشتند عدد را روی ۲۳ هزار تومان گذاشتند و هنوز آن را عوض نکردهاند.
نماینده مردم شهرهای برخوار، شاهین شهر و میمه در مجلس اضافه کرد: جدولی که نشان میداد درآمد حاصل از هدفمندسازی یارانهها چقدر است که حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان در آن منابع بود را به حساب و کتاب شرکت ملی نفت ایران برده است.
وی اظهار کرد: نکته بعدی حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان ناترازی نظام بانکی است که دولت برای آن فکری نکرده است و ۷۵۰ هزار میلیارد تومان آن بدهی دولت به نظام بانکی است.
حاجی دلیگانی تصریح کرد: مالیاتی که بر سود سپرده اشخاص حقوقی در سال ۱۴۰۱ گرفته میشد در سال ۱۴۰۲ حذف شده است. از آن طرف ما طرح مالیات بر عایدی سرمایه را تصویب میکنیم، اما اینجا مالیاتی که از سود شرکتها و اشخاص حقوقی گرفته میشد را دولت حذف کرده است.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس ادامه داد: دولت یکسری ارقام را خارج از سقف بودجه آورده است مثل سه میلیارد یورو، یک و نیم میلیارد یورو، پانصد هزار میلیارد تومان و یک هزار میلیارد تومان که مربوط به وزارت نفت است.
وی گفت: در ترمیم حقوق، پایه حقوقی شش میلیون و ششصد هزار تومان شده که با این بیست درصدی که قرار است اضافه کند میشود هفت میلیون و هشتصد و بیست هزار تومان، اما در لایحه آورده هفت میلیون تومان.
عضو هیئت رئیسه مجلس بیان کرد: برای کالاهای اساسی در سال ۱۴۰۱ در تبصره یک بند س آمده بود که دولت باید کاری کند تا قیمتها بر اساس شهریور ۱۴۰۰ باشد، اما الان این را نیاورده و چیزی هم اعلام نکرده که امسال چگونه با این امر میخواهد برخورد کند.
نماینده مردم شهرهای برخوار، شاهین شهر و میمه در مجلس تصریح کرد: هیچ برنامه مدون و مشخصی برای بهبود شاخصهای اقتصادی در لایحه ۱۴۰۲ وجود ندارد لذا این هم یکی دیگر از مشکلات است. مثلا نرخ تورم را که پیش بینی میشود حدود چهل درصد باشد هیچ برنامهای برای پیشگیری از آن ندارد.
حاجی دلیگانی گفت: دولت در این چند روزی که صحبت داشته هیچ گزارشی از شاخصهای کلان اقتصادی ارائه نداده است در حالی که برابر بند الف ماده ۱۲۱ قانون برنامه باید گزارش عملکرد قانون برنامه ششم را همراه با لایحه میآورد، اما ما چیزی ندیدیم همچنین برابر بند ب ماده یک قانون رفع موانع رقابت پذیر دولت باید جدول بدهی مطالباتش را میآورد که نیاورده است.
وی تصریح کرد: اینها نقاط ضعفی است که وجود دارد حالا چند تا نقطه قوتی هم وجود دارد مثل نوع عملکرد مالیاتی که کارهای خوبی صورت گرفته است، چون پایههای مالیاتی بیشتری را شناسایی کرده است و حدود سه میلیون از اشخاصی که مالیات نمیپرداختند را شناسایی کرده و در این قانون آمده است سهم مالیات را اضافه کند.
عضو هیئت رئیسه مجلس اظهار کرد: به نظرم کلیات بودجه در روز دوم بهمن در مجلس رای میآورد، اما من مخالف کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ هستم.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس بیان کرد: باید لایحه طوری تنظیم میشد که در سال آینده ثبات اقتصادی بیشتری داشته باشیم، اما این در لایحه نیامده است و به نظرم باید یک اصلاحی در آن صورت بگیرد.