نشست خبری نخستین جشنواره تولیدات چند رسانهای میراث فرهنگی با حضور عباس فاطمی دبیر جشنواره و احمد آخوندی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد صبح امروز در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد.
عباس فاطمی، دبیر نخستین جشنواره تولیدات چندرسانهای میراث فرهنگی با یادی از شهدای حریم، حرم و سلامت درباره نخستین جشنواره تولیدات چندرسانهای گفت: این جشنواره در بهار امسال با هدف افزایش سواد میراثی شهروندان شکل گرفت این جشنواره در حوزههای صدا، سیما و فضای مجازی و... در حال برگزاری است.
دبیر نخستین جشنواره تولیدات چندرسانهای میراث فرهنگی با بیان اینکه میراث فرهنگی یکی از ثروتهای مهم مردم است اظهار کرد: این جشنواره فرصتی برای دیده شدن آثار تولید شده در زمینه میراث فرهنگی است؛ و در جشنواره به دنبال آن هستیم از ظرفیتهای بیانتهای رسانههای رسمی و غیر رسمی استفاده کنیم تا میراث فرهنگی کشور شناخته شوند چرا که اگر از میراث فرهنگی درست استفاده کنیم میتواند جایگزین اقتصاد نفتی شود.
به گفته فاطمی، میراث فرهنگی بدون ارتباط با گردشگری و صنایع دستی نیست و آنها تکمیلکننده یکدیگر هستند. در این جشنواره به دنبال باز تعریف ساختارهای هنری برای روایت میراث فرهنگی هستیم و در بین آثاری که دریافت کردیم شاهد این موضوع بودیم که میراث فرهنگی تنها با گردشگری و صنایع دستی معنا پیدا میکند.
وی با بیان اینکه نخستین جشنواره تولیدات رسانهای در یزد برگزار میشود افزود: با برگزاری جشنواره تولیدات رسانهای به دنبال آن هستیم هویت ملی خود را ارتقا دهیم تا شناخت مردم از میراث فرهنگی ملموس و ناملموس بالاتر برود. همچنین این جشنواره فرصتی برای هماندیشی مدیران، هنرمندان و برنامهسازان است.
دبیر جشنواره ادامه داد: در بهار امسال شورای عالی جشنواره تولیدات چندرسانهای را تشکیل دادیم و سیاستگذاریها انجام شد و فراخوان جشنواره اعلام شد و استقبال بینظیری از سوی هنرمندان صورت گرفت برای مثال در بخش نمایش رادیویی گزارش رادیو استقبال زیادی را داشتیم، در بخش فضای مجازی قسمتهاس عکس، فیلم بلند، موشن گرافیک و نماهنگ را داشتیم این بخش بسیار پربار بود و بیش از هزار اثر ارسال شد در بخش سینما و تلویزیون و پویانمایی از دیگر بخشهای جشنواره بود. در بخش مستند هم طوفانی از تولیدات را داشتیم. به طور کلی ۹۰درصد داوریها انجام شده و پس از اتمام برگزیدهها اعلام میشوند.
آخوندی، مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد درباره اهمیت تولیدات چندرسانهای گفت: شاید این سوال پیش بیاید که تولیدات میراث فرهنگی چه فایدهای دارد؟ فایده آن این است که مردم نسبت به میراث فرهنگی و نحوه حفاظت از آن آگاهی کامل ندارند و گاهی بناهایی در اثر بیتوجهی دچار تخریب میشوند. یا آنکه برخی از بناهای تاریخی در اثر بلاهای طبیعی دچار تخریب میشود و ما از روی فیلمهای قدیمی آنها را مرمت میکنیم که درست نیست.
آخوندی با اشاره به اینکه یزد تنها شهری در کشور است که یک بافت منسجم دارد و آن را حفط کرده است ادامه داد: در بحث میراث ملموس روایتگری صحیح باید اتفاق بیفتد الان برای برخی از بناها هر کس یک داستانی میگوید، اما این جشنواره باید آموزش بدهد که هنرمندان روایت درستی از تاریخچه بناها بگویند. همچنین اینکه اطلاعات و آرشیو خوبی از مستندات با کمک جشنواره ثبت و ضبط میشود.
فاطمی، دبیر نخستین جشنواره تولیدات چندرسانهای میراث فرهنگی در پاسخ به سوالی مبنی بر دلیل حضور آثار حوزه دفاع مقدس در این جشنواره گفت: هفت درصد از آثاری که دریافت کردیم دفاع مقدسی است برای مثال یک جمله از شهید باکری «خدایا مرا پاکیزه بپذیر» دستمایه تهیه یک اثر شده است و این موضوع جزو میراث کهن ماست البته در داوریها تلاش کردیم اثری را انتخاب کنیم جامعیت میراثی داشته باشد.
فاطمی با بیان اینکه در فراخوان جشنواره هیچ محدودیتی برای موضوع و چگونگی روایت آثار نداشتیم تصریح کرد: ثبت آثار چه در داخل کشور و چه در سطح جهان شرایط خاصی دارد، اما برای آن تلاش میکنیم.
وی افزود: مشکلات جدی در بخش آموزش و فرهنگسازی برای حفظ و نگهداشت آثار تاریخی داریم و بودجهای که در اختیار وزارتخانه برای مرمت و نگهداری خرید و تملک آثار تاریخی است بسیار کم است و سالها طول میکشد تا به نتیجه برسیم.
فاطمی میگوید: بعد از انیکه جشنواره به یک قوامی برسد به دنبال این هستیم جشنواره را به صورت منطقهای یا ایران فرهنگی برگزار شود و بعد هم به سمت برگزاری جهانی میرویم البته تلاش ما این است اول میراث فرهنگیمان را خودمان بشناسیم بعد کشورهای همسایه و بعد جهان بشناسد.