مهدی جمالی از اجرایی شدن آزمایشی طرح تولید و عرضه نان کامل (نان سبوسدار) در ۱۷ واحد از کل نانواییهای شیراز از تاریخ ۱۶ تا ۲۶ بهمنماه امسال خبر داد و گفت: این طرح طی ۱۰ روز و برای ۱.۵ ساعت در هر روز اجرا و تداوم آن بستگی به حمایت و همراهی مردم دارد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس با اشاره به برگزاری نشستهای تخصصی برای آسیبشناسی و بررسی زوایای مختلف این طرح، تولید آرد کامل را از چالشها ذکر و بیان کرد: تلاش این بود که با همکاری کارخانهها، آرد ۷ درصد در اختیار نانواییها قرار گیرد، اما نانواییها نسبت به زبر و ناهمگن بودن آرد معترض بودند.
جمالی گفت: با توجه به اینکه با دستگاههای فعلی کارخانهها امکان تولید آرد کامل وجود نداشت، لذا یکی از واحدهای تولیدی مکلف به راهاندازی یک خط تولید برای این هدف شده است.
او گفت: جلسات متعددی با واحدهای نانوایی برگزار شد و ۶۷ واحد را در مرحله ابتدایی انتخاب کردیم؛ یکسری شاخصها نظیر تمایل نانواها هم پیشبینی شد و نهایتا نانواییهای منتخب به ۱۷ واحد تقلیل یافت.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس ضمن یادآوری اینکه پخت نان کامل ساده نیست، تاکید کرد: مردم باید بدانند رنگ تیره نان، نشاندهنده ارزش غذایی بالاتر آن است.
محمدرضا کریمی معاون فنی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این جلسه بیان کرد: نان سبوسدار پیشگیری از بیماریها میکند چرا که ۷۵ درصد بیماریها و مرگ و میرها مربوط به بیماریهای غیرواگیر است لذا تغدیه سالم جزئی از این مطلب است.
او با تصریح بر اینکه سالیان قبل مصرف جوش شیرین در نانوایان که موجب سرطانها میشد با همکاری نانوایان حذف شد و امروز استفاده از آن تخلف محسوب میشود.
کریمی با بیان اینکه نان سبوسدار کامل در هضم بو جذب بهتر غذا برای دریافت کلسیم، روی، آهن و ویتامینها موثر واقع است، گفت: طبق بررسیها ۸۵ درصد شهروندان در گذشته تمایل به نان سبوسدار بودند، اما برای تهیه آن با مشکل رو به رو بودند.
محمدجواد راعی، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در ادامه این نشست گفت: بسیاری از انرژی و توجهات معطوف به حوزه دارو و درمان میشود، در صورتی که اگر به مقوله مواد خوراکی توجه بیشتری شود، به طبع درگیری مان با حوزه دارو و درمان کمتر خواهد شد.
سید محمد مظلومی، مدیر نظارت و ارزیابی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست با بیان اینکه نان کامل از گندمی که هیچ جزیی از آن جدا نمیشود، تولید میشود، گفت: در نان سفید بخش مهمی از سبوس جدا میشود.
او همچنین با بیان این نکته که در آرد کامل میزان نیاسین ٢٥ میکروگرم است، اما در آرد سفید به ٣.٥ کاهش پیدا میکند، عنوان کرد: بنابراین آرد سفید از نظر فیبر و ویتامینها، فقیر است.
مدیر نظارت و ارزیابی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص اجرای طرح تولید و عرضه نان کامل هم گفت: چنین طرحی در کشور نداشتیم و باید از یک جایی آغاز میشد. لذل به مدت ١٠ روز این مهم اجرایی میشود.
موسی صالحی، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست گفت: اگر قرار باشد کسی از غذای خوب و سالم سخن بگوید، باید از نان کامل حرف بزند، چرا که قوت غالب مردم ایران است.
او با بیان اینکه سالهاست جوانه را از گندم میگیرند و آرد را سفید دست مردم میدهند، عنوان کرد: جوانه، مهمترین بخش گندم و یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است، اما در سفید کردن گندم، جوانه را از گندم گرفتهاند. حال آنکه بهترین کار برای بازگشت سلامت به سفره مردم، وجود نان کامل است.
صالحی با بیان اینکه آرد کامل و خمیر برآمده و دمای پایین، نان سالم را تشکیل میدهند، افزود: گندم عامل بسیار مهمی در تغذیه مردم است و حق نداریم که گندم را سفید کنیم و جوانه را که مهمترین عامل ضد سرطان است بگیریم و به نانوا تحویل بدهیم.
دکتر سیاوش بابا جعفری، رئیس دانشکده تغذیه و متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم در این نشست با بیان اینکه ٣٠ تا ٤٠ درصد انرژی روزانه از غلات گرفته میشود، گفت: یک تغییر کوچک در نان، میتواند تغییر زیادی در سلامت مردم ایجاد کند.
او گفت: با توجه به اینکه نان قوت غالب است، اگر بتوانیم نان کامل در اختیار جامعه بگذاریم، مصرف دارو پایین میآید و مراجعه به سیستم سلامت کاهش پیدا خواهد کرد.
باباجعفری تاکید کرد: این ١٧ نانوایی به عنوان پایلوت انتخاب شده اند و بازرسی مداوم طی ١٠ روز از این واحدها انجام میشود.
احمد اسد سنگابی، معاون اتحادیه صنف نانوایان شیراز نیز با بیان اینکه شروع تاریخی تولید نان کامل به بیش از ٤ هزار سال میگذرد و اولین دست ساخته تاریخ بشر بوده است، گفت: نان کامل در تمام دنیا به عنوان یک مواد غذایی اصلی و ارزشمند و گرانتر از نان معمولی محسوب میشود.
او در ارتباط با بحث اجرای نان کامل هم افزود: در کل کشور به صورت پراکنده و خودجوش این کار در حال انجام بوده، اما به طور کامل اجرایی نشده است.
معاون اتحادیه صنف نانوایان شیراز گفت: این طرح به عنوان یک طرح ازمایشی و با هماهنگی مسئولان استانی اجرایی میشود.
اسدی با بیان اینکه تولید آزمایشی نان کامل طی سه ماه آینده تاکنون در دستور کار قرار گرفت، گفت: مقرر شد نان کامل در چهار نانوایی سنگک، تافتون، نانهای فانتزی و بربری پخت شود.
حسینی، رئیس اتحادیه صنف نانوایان شیراز هم گفت: نان کامل از ساعت ٩ تا ١٠ صبح به مدت ١٠ روز از ١٦ تا ٢٦ بهمن در واحدهای نانوایی فردوسی (خیابان رودکی)، میانرود (شهرک بهارستان، خیابان روزبهان، جنب درمانگاه)، خیابان قصردشت (باشگاه افسران، نبش کوچه ٦٢)، خیابان لطفعلی خان زند (رو به روی مسجد آقا احمد)، خیابان قصردشت (کوچه ٦٣)، چوگان (نبش خیابان سبحان)، کمربندی معالی آباد، معالی آباد، بولوار گلستان، شهرک گلستان، دباغی، چهارراه چنچنه، خیابان مبعث، شهرک فرهنگیان، دروازه اصفهان و نیایش پخت میشود.