اگر چندوقتی است منتظر بهانه میگردید تا یک بزم خانوادگی راه بیندازید و با یک غذای شاهانه، همسر و بچهها را به فیض برسانید، وقتش همین چند روز آخر هفته است. بالاخره روز مردی گفته اند و انصاف نیست که در یک روز خاص مردانه، برای این جنگجویان میدان زندگی، برنامهای نداشته باشید. اصلا مگر همین چندوقت پیش آقای همسر با یک شاخه گل و یک جعبه شیرینی حسابی ذوق زده تان نکرد و با بچهها برای سورپرایزتان نقشه نکشید؟ پس به تلافی آن همه مردانگی، حالا نوبت شماست که در یک روز عیدانه، از دیس خوشرنگ و لعاب تان رونمایی کنید و حسابی از خجالت همسرتان درآیید.
بیشتربخوانید
حتما با خودتان میگویید ما که همیشه درحال پخت و پز هستیم و خجالتی برای درآمدن از آن نمانده که خب درست هم میگویید، بالاخره ۳۶۴ روز سال میپزید و همه افراد خانواده را مستفیض میکنید، اما خودمانیم آیا واقعا در تمام این ۳۶۴ روز، تمام آنچه در چنته دارید را رو میکنید و از صد خود مایه میگذارید؟ اگر پاسختان مثبت است که فبها، اما اگر پاسختان مثبت نیست، باز هم فبها! به هرحال حرجی نیست؛ بالاخره با این همه مسئولیت خانه و بچه داری و احتمالا کار بیرون، همیشه نمیتوان یک غذای بیست بیست پخت و جلوی خانواده گذاشت، بنابراین چه بخواهیم و چه نخواهیم بعضی روزها و بعضی غذاها خاص هستند و خاص هم طبخ میشوند که روز مرد، یکی از همان روزهاست. روزی که حتما عاشقانهترین غذاهایتان را میپزید و عاشقانهترین سفره را میچینید؛ پس دست به کار شوید و بروید برای پخت «یک مرغ ذغالی مخصوص» و خلق یک جشن کوچک به افتخار آقای خانه.
مرغ ذغالی؛ غذایی با عطر دود و طعم خاطرات
مرغ ذغالی با سس مخصوص، یک مرغ متفاوت است که حتی مرغ نخورها و بچههای بدغذا را هم وسوسه میکند و حتی به خاطر بوی دودش میتواند یادآور خاطرات دورهمی و سفرهایتان با اهالی فامیل و خان عمو و خاله خانم باشد.
اما مواد اولیه؛ احتمالا به عنوان خانمی کدبانو یا همان اقتصاددانهای متبحر که ذخیره ارزی یخچال و فریزرشان هیچ وقت خالی نمیشود، همه مواد را در خانه دارید، اما اگر هم نداشتید، میتوانید برای یک وعده غذای شوهرپسند دست به جیب شوید و به افتخار روز مرد خرید کنید. مقداری مرغ، هویج، سس مایونز و زعفران و چند تکه ذغال، کل چیزی است که به آن نیاز دارید.
حالا برویم سر اصل مطلب، یعنی پروسه جذاب پخت و پز؛ قبل از همه باید دو عدد پیاز ریز خردشده را تفت دهید و کمی زردچوبه به آن اضافه کنید. سپس در همان روغن پیاز، تکههای مرغ (سینه یا ران مرغ بنا به سلیقه خانواده) را سرخ کنید تا به رنگ کاراملی درآید. تفت دادن مرغ در روغن پیاز تاثیر زیادی در گرفتن بوی مرغ دارد و حتما از نتیجه اش راضی خواهید بود. در حالیکه مشغول سرخ کردن مرغها هستید، بچهها را به آشپزخانه محبوبتان دعوت کنید. بالاخره روز مرد، نه فقط روز همسرهای نازنین شما بلکه روز پدر بچهها هم هست و حتما تک تک آنها از اینکه پای کار باشند و موقع خوردن غذا بتوانند ژست سرآشپزهای حرفهای را بگیرید، کلی کیف خواهند کرد، پس میتوانید با همان مدیریت همیشگی هایتان، همه را به صف کنید. یکی هویچها را پوست کنده و حلقه حلقه کند و یکی هم سس مخصوص را آماده. چه بساکه همین کارها، خودش یک دست ورزی حرفهای است و میتواند به تقویت عضلات دست بچهها و تعادل چشم و دست آنها کمک کند، پس این فرصت را غنیمت بدانید.
خب برگردیم سر مرغ هایمان. وقتی تکههای مرغ کاراملی رنگ شدند، یعنی آماده اند برای ورود به خان بعد. در این مرحله باید ابتدا پیاز داغ را داخل تابه ریخته، هویجها و سپس مرغها را بچینید و سس را روی تمام مرغها بریزید و یک ساعتی اجازه دهید تا غذایتان کاملا جا بیفتد. چقدر زود؟ بله همینطور است که میگویید، اما این از مزیتهای مرغ سرخ شده است. وقتی کلی زحمت سرخ کردن مرغ را میکشید، تقریبا نصف راه را میروید و زمان پخت مرغها را پایین میآورید، پس گاهی میتوانید از این ترفند استفاده کنید؛ از واژه همیشه استفاده نکردیم، چون استفاده دایم از مرغ سرخ کرده نه برای کلسترول خونتان خوب است نه برای جیب همسرتان. خب حتما میپرسید پس کو دستور سس مخصوص؟
یک سس خاص برای یک خاص همه پسند
خداراشکر! همین که تا اینجای آشپزی با ما مانده اید و بادقت همه مراحل را دنبال میکنید، یعنی یک همسر و مادر همه چیز تمام هستید که عزمتان را جزم کرده اید برای یک بزم خانوادگی؛ پس لطفا بدون استرس و ترس ریختن سس و زعفران که البته اگر بریزد، جمع کردنش کار حضرت فیل است، تهیه کننده سس را همراهی کنید. میتوانید یک سینی تمیز زیر دست او بگذارید و بقیه اش را بسپارید به خدا و آشپز کوچولو. اینطوری، هم خیالتان از ریختن احتمالی محتوای کاسه راحت است و هم اگر خدایی نکرده، اتفاق غیرمترقبهای افتاد، میتوانید بدون تلف شدن مواد، محتویات داخل سینی را به کاسه برگردانید و به کارتان ادامه دهید. البته این توصیهها برای روز مباداست، چون بچهها معمولا آنقدر سختکوش و باهوش هستند که معمولا از پس مسئولیت شان به خوبی برمی آیند.
دیگر وقتش است. دو تا سه قاشق سس مایونز، مقداری زعفران دم کرده، نمک و دو لیوان آب باید به خوبی با هم ترکیب شوند. تهیه کننده کوچولوی سس را تشویق کنید، اما حواستان باشد که این تشویق، ناگهان استرس زا و بهانهای نشود برای کنارکشیدن او از کار. اجازه دهید خودش به آرامی مواد را با هم مخلوط کند و ضمن چشیدن لذت ترکیب مواد، روی حفظ تعادل و سرعت دوران دست هایش تمرکز کند. نگران نباشید با چند دقیقه تاخیر، اتفاقی برای بزم شاهانه تان نمیافتد. اگر در حین هم زدن سس مخصوص، چشمتان افتاد به حرکات موزون بچههای دیگر با صدای ریتم قاشق درحال حرکت داخل سس، لطفا آن را به فال بد نگیرید و به جای آن به ذهن خلاق و هوش موسیقیایی کودکانتان امیدوار شوید. خدا را چه دیدید شاید آنها روزی موزیسینهای سرشناس این مرز و بوم باشند!
حالا وقت اضافه کردن سس است. وقتی سس و زعفران به خوبی در آب حل شدند، این سس مخصوص را روی مرغ بریزیدتا همه آنها را کاملا بپوشاند. (اگر دقت کرده باشید همان اول گفتیم مرغها را در تابه بپزید، حتما الان متوجه علتش شده اید) راستی اگر دیدید سس گوله گوله شده، نگرانی به دلتان راه ندهید، این گولهها بچههای سر به زیری هستند و موقع طبخ مرغ از هم باز میشوند. حالا اجازه دهید مرغها با دمای ملایم مغزپخت شوند. یادتان باشد که این نوع مرغ به آب زیادی نیاز ندارد و همین که در پایان کار یک لیوان آب غلیظ داخل تابه باقی مانده باشذ، برای سرو کافی است.
خان آخر؛ ذغالی کردن مرغها با چاشنی تفکر!
برویم سراغ خان آخر. وقتی مرغها کاملا پختند و غذا به غلظت مناسب رسید، وقت شگفتانه غذای امروزتان است، یعنی دودی کردن مرغ با چند تکه ذغال. کاری که دقیقا باید موقع سرو غذا انجام دهید. در این زمان، قطعا همسرجان هم به کنارتان آمده تا سر از غذای تان درآورد، میتوانید کل این خان را به او بسپارید. معمولا آقایان تبحر خاصی در سرخ کردن ذغال دارند و از پس این کار به خوبی برمی آیند.
باید ذغالها را روی شعله بگذارید تا کاملا سرخ شوند وقتی رگههای قرمز رنگ را روی ذغالها دیدید، عجله نکنید! با هم به ذغالها زل بزنید. رنگ قرمز و عطر دلنشینی که از ذغالهای نیمه سوخته خارج میشود، احتمالا شما را به خاطرات مشترکی در پس ذهنتان میبرد و حالتان را خوبتر کند. به قول روانشناسان امروزی خیلی خوب میشود اگر بتوانبم در هیاهوی زندگی روزمره، گاهی سادهترین چیزها را با خودآگاهی کامل نظاره کنیم و با این مهارت، آرامش را به خودمان هدیه دهیم. پس حداقل در آشپزی این روز خاص، ذهنتان را آزاد کنید و نه از سر عادت بلکه از روی آگاهی، غذای مخصوصتان را به سرانجام برسانید، آنوقت میبینید که حاصل این چاشنی عشق و آرامش چطور جواب خواهد داد! هروقت از لذت تماشا و صدای جیلیز ویلیز ذغالها سیر شدید (البته قبل از آنکه ذغالها پودر شوند) آنها را با انبر به داخل یک ظرف کوچک فلزی انتقال داده و وسط تابه مرغ جا دهید. بلافاصله چند قطره روغن مایع روی ذغالها بریزید و خیلیتر و فرز درب تابه را بگذارید تا دود ذغالها کاملا در تابه بپیچد و به خورد مرغها برود. حدود ۱۰ دقیقه بعد یعنی وقتی دود جمع شده داخل تابه کاملا از بین رفت، وقت سرو غذا رسیده، البته با برنجی که درحین پخت مرغ، دم انداخته اید.
همسرجان روزت مبارک!
حالا دیگر وقت آن است که غذای مخصوصتان را به بهترین شکل ممکن تزیین کنید و با یک تبریک جانانه جمعی به آقای پدر، سر سفره ببرید. از سیب زمینی، قارچ و کدوی سرخ شده گرفته تا هر نوع سبزیجاتی که باب میل خانواده است، میتواند گزینه ایده آلی برای دورچین مرغ تان باشد. هرکدام از اینها چه به تنهایی و چه باهم میتوانند دیس مرغ را خوش رنگ و لعابتر کنند. راستی از سالاد و سبزی خوردن و یا ترشیهای خوشمزهای که ته یخچالتان جا خوش کرده اند، غافل نشوید و در این روز خاص، حسابی از خودتان پذیرایی کنید و خاطره بسازید. نگران سفره تجملاتی و تربیت بچهها هستید؟ انصافا دست مریزاد دارید، اما مطمئن باشید، اشکالی ندارد اگر سفره تان در چنین شبی، کمی رنگینتر از همیشه شود! بالاخره این سفره، یک سفره خاص است و گاهی لازم است بچهها در خانه خودشان و جمع خانواده، سفرههای رنگارنگ را تجربه کنند! اگر باور ندارید از روانشناسان کودک بپرسید.
منبع: فارس