بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی براین باورند که با وجود محدودیت منابع آبی کشور، اجرای کشت فراسرزمینی در افزایش بهره وری و کاهش هدررفت آب تاثیر بسزایی دارد.

چندسالی است که بحث کشت فراسرزمینی در کشور ما مطرح شده و حال با توجه به وقوع خشکسالی در بسیاری از استان‌ها، محدودیت شدید منابع آبی و تأثیر آن بر وضعیت معیشتی مردم بیش از هر زمانی نمایان شده است. براین اساس یکی از سیاست های جدی وزارت جهاد در یک سال اخیر، انتقال کشت محصولات آب بر به خارج از مرزها و تولید محصولات استراتژیک در داخل است.

با توجه به شرایط مناسب آب و مرغوبیت خاک کشاورزی در  قزاقستان، این کشور گزینه مناسبی برای اجرای کشت فراسرزمینی است که در اجلاس کمیسیون مشترک ایران و قزاقستان، ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی گفت: طبق تفاهمنامه مشترک دو کشور قرار است ۳۰ درصد از مبادلات تجاری دو کشور در زمینه محصولات کشاورزی باشد.

آقای یوسفی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران گفت: با توجه به شرایط اقلیمی قزاقستان، گزینه خوبی برای اجرای کشت فراسرزمینی است و ضروری است که سرمایه گذاران ایرانی در این بخش حمایت شوند.

بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی بر این باورند که با همکاری قزاقستان بیش از ۱۰ درصد نیاز کشور به کشت محصولات آب بر در حوزه غلات، پنبه و محصولات دامی را می توان تامین کرد. همچنین در بسیاری از کشورهای همسایه نیز بدلیل ظرفیت مناسب آب و خاک، امکان کشت فراسرزمینی وجود دارد و تنها نیاز است که زیرساخت و حمایت های لازم در این خصوص انجام شود.

سیاست های کشت فراسرزمینی باید اصلاح شود

آقای سید جعفر حسینی مشاور اتاق اصناف کشاورزی گفت:کشت فراسرزمینی یکی از راهکارهای تامین امنیت غذایی است تا از ظرفیت آب و خاک کشورهای همسایه استفاده کرد، اما باید سازوکار مشخص تعریف شود.

به گفته او، سیاست های کنونی کشت فراسرزمینی باید اصلاح شود چرا که تولیدکننده پس از تولید در کشورهای دیگر برای واردکردن محصول دچار چالش است، به همین خاطر زیرساخت ها باید فراهم شود تا تولیدکننده ای که خارج  از مرزها تولید می کند، به سهولت بتواند محصول  را وارد کند.

حسینی ادامه داد:در سنوات گذشته کشت فراسرزمینی در کشورهای قزاقستان، تاجیکستان و گرجستان انجام می شد، اما در هنگام واردات محصول دچار چالش می شدند که با این وجود تولیدکننده قادر به ادامه مسیر نیست.

مشاور اتاق اصناف کشاورزی گفت: کشت فراسرزمینی سیاست بسیار مناسب برای کنترل برداشت بی رویه از منابع آب های داخلی است چرا که با تولید کشت‌ محصولات آب بر در آن سوی مرزها و وارد کردن به کشور، تولید داخل به کشت محصولات استراتژیک‌ اختصاص می یابد.

او با تاکید بر این موضوع که سیاست جداگانه برای واردات کشت محصولات فراسرزمینی باید وارد شود، گفت: کشت فراسرزمینی در کاهش خروج ارز و افزایش بهره وری آب اثرگذار است و بدلیل محدودیت منابع آبی در کشورما، تولید به محصولات کم آب باید اختصاص یابد.

برای توسعه کشت فراسرزمینی راهی جز فراهم شدن زیرساخت ها و ارتباط  و همکاری وزارتخانه های مربوط همچون وزارت امور خارجه، وزارت صمت و وزارت جهاد نیست تا تولیدکنندگان در فروش محصول دچار چالش نشوند.

 اجرای کشت فراسرزمینی راهی برای کاهش وابستگی به واردات

آقای صدرالدین نیاورانی نایب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: اگر با کشت فراسرزمینی، محصولات استراتژیک تولیدی به کشورهای همسایه نرود، این موضوع در افزایش بهره وری آب تاثیر بسزایی دارد، اما اگر قرار باشد زعفران در کشور دیگر کشت شود، این موضوع خیانت ملی است.

به گفته او، مسئولان وزارت جهاد در زمینه کشت فراسرزمینی باید سنجیده عمل کنند به طوریکه محصولاتی که امکان تولیدشان در داخل وجود دارد را به آن سوی مرزها نبرند.

نیاورانی ادامه داد: با کشت فراسرزمینی، سیاست کاهش واردات و افزایش بهره وری آب دنبال می شود که در صورت موفقیت دیگر نیازی به واردات محصولات استراتژیک نداریم چرا که با انتقال کشت محصولات آب بر به آن سوی مرزها، کشت محصولات اساسی در داخل انجام می شود.

با توجه به محدودیت منابع آبی و شرایط اقلیمی نامناسب، تولید محصولات آب بر از طریق کشت فراسرزمینی باید انجام شود تا وابستگی به واردات کاهش یابد. 

تولید محصولات آب بر از طریق کشت فراسرزمینی باید انجام شود

آقای علیرضا نظری عضو  کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به آنکه سیاست کشور آن است که از ظرفیت و منابع محدود بدرستی استفاده شود، لذا کشت محصولات آب بر باید به آن سوی مرزها انتقال داده شود.

به گفته او، در کشورهایی که آب و زمین مکفی در اختیار دارند و از این فضا بدرستی استفاده نمی کنند، یکی از سیاست های جدی دولت و مجلس آن است که بحث کشت فراسرزمینی به محصولات آب بر یا محصولاتی که به شکل خوب و با کیفیت در داخل تولید نمی شود، اختصاص یابد.

نظری ادامه داد: برای کشت فراسرزمینی،  در کشورهایی که آب و زمین مکفی در اختیار دارند و از این فضا بدرستی استفاده نمی کنند، تولیدکنندگان می توانند با اجاره زمین، محصولات مورد نیاز را تولید کنند.

عضو کمیسیون کشاورزی گفت: با فراهم شدن زیرساخت ها، امکان ورود محصولات به داخل کشور باید فراهم شود چراکه برای تولید داخل و تامین نیاز کشور این امر صورت می گیرد.  درحالیکه سنوات گذشته در بازارهای جهانی این محصولات فروخته می شد.

او با تاکید بر این موضوع که خروجی محصول نهایی کشت فراسرزمینی باید وارد کشور شود، گفت: اجرای کشت فراسرزمینی در افزایش بهره وری آب تاثیر بسزایی دارد چرا که در بخشی از محصولات اساسی که ناچار به تامین از طریق واردات هستیم، با اجرای کشت فراسرزمینی می توان کالای آب بر را از این طریق تولید کرد.

با توجه به آنکه جلوگیری از هدررفت منابع آبی، مهم ترین مزیت کشت فراسرزمینی است؛ بنابراین اجرای کشت فراسرزمینی و انتقال کشت محصولات آب بر به آن سوی مرزها بدلیل محدودیت منابع آبی کشور می تواند در پایداری امنیت غذایی و حفط منابع پایه تاثیر بسزایی داشته باشد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Germany
ناشناس
۱۳:۱۵ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
محصوالات نیشکر گندم و برنج میشه با پاکستان بدون دخالت پول و بانک مشترک انجام داد

فقط نیاز به یک خط نفتی و بنزین داریم!
با تخفیفات نفتی می تونیم بازار نفت و بنزین و گازاییل پاکستان و افغانستان را بگیریم و به جاش محصوالات کشاورزی بگیریم!
معامله های ایران و پاکستان خیلی ضعیف هست
ما با پاکستان و افغانستان کلیه نیاز برنج و نیشکر و گندم می توانیم جبران کنیم و فقط نفت و محصوالات کشاورزی بدیم
و می توانیم تحریم ها رو دور بزنیم!
ما نیاز به یک وزیر اقتصاد باهوش داریم!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۶ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
ازیه طرف میگن کشت فراسرزمینی از طرف دیگه محصولات آب بر را صادر می کنند یعنی چی دقیقا؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۴ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
محصول تولید داخل دست کشاورز مونده آقایان به فکر فراسرزمینی هستند داخل زمینی‌ها دریابید وای به حال شما مسولان بیفکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
بابا اگه میخواید برید کشورهای دیگه را آباد کنید و آب در سرزمین خودمون را بدید به فولاد مبارکه و صنایع آب بر،دیگه این چرندیات را تحویل مردم ندید
Iran (Islamic Republic of)
اهالی بره ره
۱۰:۵۸ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
خیلی خیلی عالیه !!!
زمانی که تمام کارهای مربوط به آماده سازی زمین و زمان بهره وری و سود دهی فرا رسید ، سران آن سرزمین دبه درآورده ، ناچار می شود دُمت را روی کولت بگذاری و عطای آن سرزمین را بلقایش بخشیده و دست درازتر از پا، آنجا را ترک(اخراج) کنی!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
در مورد کشت فرا سرزمینی ، چند سال است که فقط صحبت میشود !
هر اقدامی ( با توجه به اهمیت و ابعاد کارشناسی آن ) ساز و کارهای خود را نیاز دارد ، حاکمیتی و غیر حاکمیتی
به نظر میرسد این موضوع ، تقریبا" در تمامی ابعاد تعطیل است
و یکی از دلایل اصلی آن ، ضعف کارشناسی در بدنه حاکمیتی و تشکلهای صنفی است و....!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۴ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
شما داخل کشور چه کار کردین حالا می خواهید بون سرزمینی چیکار کنید
یک راه برای درآمد شما این هستش که آشناها رو الکی بفرستید برن کشت کنند و ارز رو خارج کنید و به جاش محصول تراریخته وارد کشور کنید

به فکر جوانان نگونبخت سرزمین باشید به خاطر خون شهیدان که شما دولتی ها مسولید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۰ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
مشکلاتی هم در بر دارد مانند :
1- افرادی مافیای دیگیری در کشورهای مقد برای کشورمان به کمک آقازاده ها و ذی نفوزان که این امکان برایشان فراهم است تا به نان کشت فراسرزمینی ثروتی به جیب بزنند
2- این همه مسافت چگونه محصولات به کشور با این وضعیت تحریمهای نا تمام انجام شده و هزینه حمل تا کشور نیز باعث افزایش قیمت می شود.
3- چه نوع محصولاتی مد نظر است محصولات استراتژیک و یا هر آنچه برای سرمایه گذاران آن بخش مهم است.
4- انتخاب نادرست نوع کشت زیرا به هر دلیلی کشور مقصد دچار مشکل شده و امکان کشت و یا حمل مقدور نباشد و در کشور نیز به دلیل کشت فرا سرزمین قطعاً کشت مد نظر صورت نگرفته و یا توسط کشورزان به دست فراموشی سپرده شده که در این صورت مشکل کشور صد چندان می شود.
5- بهتر نیست محصولات اساسی در کشور کشت شود و این محصولات بیشتر برای صادرات و مواقع ضروری باشد . دست کشور را خالی کردن وتولید داخلی و بیخ گوش مردم که همیشه دولتها هیچ وقت نتوانستند مدیریت تولید بکنند و توان یافتن هیچ راه حلی را تا کنون نداشته اند کشت فرا سرزمینی خود شاید نشانه توجیه سوء مدیریت بعدی باشد.
6- بزرگترین اشتباه است که اگر به فکر مدیریت آب و تغییر روش کشت محصولات آب بر و بهبود میزان تولید با استفاده از بذرهای باکیفیت تولید داخل نباشیم و مثل همیشه به دنبال پاک کردن صورت مسئله و بوجود آوردن مشکل بزرکتر باشیم مانند همیشه و درس عبرت نگیریم .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۹ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
به ایجاد اشتغال در داخل کشور هم فکری کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۹ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
این به اشتغال چه کارداره قلی جون !
وقتی سواد یک چیزی را نداری حرف نزن !!!
وانگهی ، به سهم خودش ، اشتغالش هم بصورت فرا سرزمینی خواهد بود !
فکر می کنم متوجه ابعاد موضوع نمی شی !!!
Iran (Islamic Republic of)
اهالا و سهلا
۱۱:۰۰ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
خوش خیال :
آقایان حداقل ۴ و حداکثر ۸ سال دنبال منافع خودشان هستند ،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
چیزی که براشون مهم نیست،ایرانِ

فقط رهبر دلسوزِ
آخرین اخبار