فیروز ابراهیمی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: کل واحدهای صنعتی و معدنی تعطیل در استان ۳۷۳ بوده است که با تلاش دولت از ابتدای امسال تاکنون ۷۰ واحد صنعتی تعطیل در داخل و خارج از شهرکهای صنعتی به چرخه تولید بازگشته اند، اما ۷۰ واحد قابلیت احیا نداشته و از مسیر تولید خارج شده اند، هم اکنون ۵۵ واحد تعطیل نیز در حال بازگشت به چرخه تولید هستند.
او افزود: واحدهایی که نتوانستند به چرخه تولید بازگردند، عمدتا واحدهایی بودند که دانش فنی یا ماشین آلات و خط تولید آنها با شرایط حاکم بر بازار و تقاضاهای موجود همخوانی نداشته است با اینکه بعضا نقدینگی لازم را برای بازگشت به خط تولید داشته اند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: عدم تناسب تولیدات واحدهای صنعتی با نیازهای بازار، مشکلات سوء مدیریت درون بنگاهی، رسیدن تولید به کمتر از ظرفیت اسمی و فشار دستگاههای پول ستان از دیگر عواملی است که منجر به تعطیلی واحدهای صنعتی شده است.
ابراهیمی بیان کرد: احیای واحدهای تولیدی نتیجه بررسی مشکلات آنها در کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان و همچنین استفاده از ظرفیت مشاوران کلینیک کسب و کار شرکت شهرکهای صنعتی بوده است که به نتیجه مطلوب رسیده است.
درمان واحدهای تعطیل در کلینیک کسب و کار
محمد احسانی معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی گفت: این کلینیک فعالیت خود را در قالب گروههای تخصصی و گروههای سیار از طریق مشاوران و هیات امنای شرکتهای تولیدی دنبال میکند، در این کلینیک ۱۸۰ مشاور در بخشهای مختلف فعالیت دارند.
او افزود: ۹ کمیسیون یا گروه اصلی در زمینه حقوقی و سیاستگذاری، عارضه یابی، توسعه نظام مدریتی، سرمایه گذاری و تامین مالی، بازاریابی و تجارت، فناوری اطلاعات، توسعه محصول و فناوری، ذیحساب، تامین ورودی و مواد اولیه ذیل کلینیک کسب و کار فعالیت دارند که اقداماتی در جهت آسیب شناسی، توسعه کسب و کار، بازرگانی داخلی و خارجی، امور حقوقی، امور مالی و سرمایه گذاری، شناسایی نیازهای فناورانه و دانش بنیان، آموزش و ارتقای مشاوران انجام میدهند.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی ادامه داد: امسال کلینیک کسب و کار شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی به دلیل فعالیتهای مطلوب خود از جمله گریدبندی مشاوران، سازماندهی مشاوران در قالب کمیسیونهای تخصصی و عارضه یابی واحدهای صنعتی رتبه برتر را در کشور به دست آورد، پارسال نیز این شرکت رتبه نخست را در احیای واحدهای راکد در کشور کسب کرد.
احسانی ارائه آموزشهای تخصصی به مشاوران کلینیک کسب و کار به ویژه دورههای تخصصی پیشرفته عارضه یابی را از دلایل موفقیت کلینیک کسب و کار ذکر و بیان کرد: کلینیک کسب و کار شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی به استانهای دیگر از جمله خراسان شمالی، خراسان جنوبی، آذربایجان شرقی، گلستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان خدمات ارایه میدهد.
او تصریح کرد: با بهره گیری از ظرفیت کلینیک کسب و کار از مجموع واحدهای تعطیل مزبور ۴۰ واحد مستقر در شهرکهای صنعتی خراسان رضوی با اشتغال ۲۵۵ نفر به چرخه تولید بازگشتند.
تسهیلات، خط قرمز احیا
ابوالفضل چمندی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی گفت: به طور قطع حجم زیادی از سرمایه گذاریها در واحدهای صنعتی راکد مربوط به خود سرمایه گذار بوده یا اینکه سرمایه گذار جدیدی وارد شده و کل هزینههای احیا را پرداخت کرده است.
او افزود: در موضوع احیای واحدهای صنعتی راکد، تلاش شده تا کمتر تسهیلات بانکی به آنها اختصاص یاید و به هیچ وجه قائل به این نکته نیستیم که احیای واحدهای صنعتی تعطیل، فقط با دریافت تسهیلات به عنوان سرمایه در گردش ممکن میشود؛ هرچند در راستای تبصره ۱۸ قانون بودجه از اواخر سال گذشته تاکنون هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی استان پرداخت شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی تنوع بخشیدن به ابزارهای تامین مالی در خراسان رضوی را یکی از سیاستهای اقتصادی استان برشمرد و ادامه داد: ال. سی؛ اوراق گام، صندوقهای سرمایه گذاری و همچنین بورس میتواند ابزارهای جدیدی برای تامین مالی بخش خصوصی باشد.
چمندی بیان کرد: یکی از سیاستهای قطعی خراسان رضوی برای تامین منابع مالی بنگاههای تولیدی چه برای ایجاد، توسعه یا سرمایه در گردش استفاده از بورس است، هم اکنون یکی از شرکتهای دانش بنیان معروف استان که تولید فناوری دارد به سمت بورسی شدن حرکت کرده است.