مریم اژدری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان استان یزد گفت: قورمه سبزی یا خورشت سبزی از خوراکهای ملی ایران است و در همه نقاط کشور مردم این غذای بی نظیر استفاده میکنند.
او با تاکید بر تاریخی بودن این غذا بیان کرد: این خوراک قدمتی بین ۲ هزار تا پنج هزار سال دارد و ترکیبات سبزی در این خورش نیز بنا بر هر منطقه متفاوت است و این خورشت با برنج و پلو سرو میشود.
متخصص تغذیه با تاکید بر خواص سبزیجات موجود در این غذا تصریح کرد: این خورشت با سبزیهایی از جمله تره، جعفری، برگ چغندر، گشنیز و شنبلیله پخت میشود و در زمستان که فصل اسفناج است از این سبزی و در فصلی که برگ چغندر فراهم است از آن استفاده میکنند.
اژدری با تاکید بر تفاوت سبزی استفاده شده در این غذا در نقاط مختلف ایران بیان کرد: این خورشت ایرانی با لوبیای چشم بلبلی، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و گوشت طبخ میشود همچنین با توجه به عادات و فرهنگ بومی هر منطقه تغییرات جزئی در نوع سبزی یا میزان استفاده از هر سبزی ایجاد میشود.
او گفت: مزه این غذا کمی ترش است که ناشی از افزودن کمی لیمو عمانی خشک یا آبلیموی تازه و آب نارنج به آن است.
متخصص تغذیه تصریح کرد: میتوان مقدار کمی زعفران برای خوشرنگ شدن قورمه سبزی و یک قاشق رب برای خوش طعم شدن آن اضافه کرد.
او با تاکید بر اینکه سبزیجات قورمه سبزی سرخ نشود، بیان کرد: برخی برای تهیه قورمه سبزی سبزیجات را سرخ نمیکنند بلکه آن را میپزند که خواص این غذا را بیشتر حفظ میکند همچنین این روش در افراد با رژیم کاهش وزن بسیار مفید است.
او گفت: مصرف قورمه سبزی به دلیل طعم و ادویههای مختلف به کار رفته در آن همچنین غنی بودن از انواع ویتامینها و مواد معدنی میتواند در افراد دارای اشتها پایین سبب افزایش اشتها شود.
اژدری با تاکید بر خواص الیاف رژیمی سبزیجات موجود در این غذا بیان کرد: همه سبزیجاتی که در پخت قورمه سبزی استفاده میشود، دارای الیاف رژیمی هستند که برای سیستم گوارش بدن بسیار مفید است پس این غذا به خوبی در بدن جذب میشود و باعث میشود عملکرد روده به خوبی انجام پذیرد همچنین برای افراد دچار یبوست که امکان مصرف سبزی خام ندارند نیز سودمند است.
او بیان کرد: قورمه سبزی از کم خونی جلوگیری میکند و به دلیل داشتن فولات قابل توجه و تا حدودی آهن برای افراد کم خون مفید است.
متخصص تغذیه تصریح کرد: قورمه سبزی برای تقویت رشد کودکان، کاهش دردهای عضلانی و جلوگیری از ریزش مو به علت منیزیم موجود در سبزیجات این غذا مفید است.
او با تاکید بر استفاده از ادویههای مختلف برای از بین بردن نفخ این غذا بیان کرد: وجود زردچوبه، زنجبیل، فلفل و پاپریکا در تهیه قورمه سبزی منابع خوبی از آنتی اکسیدانها و ضد التهابها را برای بدن تامین میکند و برای قلب و عروق، سرطان، سیستم ایمنی، سیستم انعقاد خون بدن، حافظه و هوش بسیار مفید است همچنین وجود این ادویهها باعث کم شدن نفخ حبوبات میشود.
اژدری بیان کرد: برای تهیه قورمه سبزی باید از شب قبل لوبیاها در آب گرم خیسانده شود و چند دفعه آب آن تعویض شود، همچنین خیس کردن لوبیا باید تا زمان پخت ادامه یابد، زیرا این کار به از بین بردن نفخ لوبیا بسیار کمک میکند.
او تصریح کرد: قورمه سبزی تامین کننده آب بدن است، زیرا به صورت خورشت تهیه میشود و دیر هضم بودن لوبیا در افراد دیابتی یا افراد دارای اضافه وزن میتواند حس سیری طولانی ایجاد کند و برای بیماران مبتلا به مشکلات معده مناسب نیست.
متخصص تغذیه تصریح کرد: اگر قورمه سبزی با گوشت قرمز حاوی چربی بالا و سبزیجات سرخ شده پخت شود، کالری آن افزایش مییابد و خواص مفید قورمه سبزی کمتر به چشم میآید.