مهدی اله پور مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: نظر به ضرورت فرهنگ سازی و ارتقاء آگاهیهای عمومی بر اساس ارزشهای زیستی، زمین شناسی، تاریخی و فرهنگی غارهای استان و همچنین با توجه به پتانسیلهای موجود در استان خراسان رضوی و بهره گیری مناسب از ظرفیتهای غارها، جلسه کارگروه غارشناسی استان خراسان رضوی در دفتر معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی و با حضور حداکثری اعضاء برگزار و به بررسی موضوعات مرتبط با مدیریت و حفاظت غارها پرداخته شد.
وی افزود: غارها از لحاظ تنوع زیستی، تاریخی و باستان شناسی، مطالعات اقلیم شناسی دیرینه، فسیل شناسی، ورزشی و طبیعت گردی حائز اهمیت هستند.
اله پور تعداد غارهای موجود در استان را بیش از ۲۰۰ دهنه غار و حائز اهمیت و شاخص آن در استان را بیش از ۳۰ دهنه غار عنوان نمود، و بیان کرد: برخی از این غارها به دلیل ویژگیهای خاص دارای شهرت هستند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی با اشاره به اهمیت حفظ گونه شاخص جانوری خفاش نعل اسبی، ادامه داد: در این جلسه مسائل مهمی، چون شاخصهای درجه بندی و حریم غارها، بررسی آیین نامه و دستورالعمل مورد بحث قرار گرفت و در خصوص لزوم ممانعت از تخریب غارها و رفع تهدیدات آنها تبادل نظر شد و مصوب شد، به منظور آشنایی با چالشهای مدیریتی و ارزشهای حفاظتی غارها با حضور اعضای کارگروه بازدید میدانی از چند غار شاخص صورت پذیرد.
وی تصریح کرد: بررسی و تایید موارد پیشنهادی کارگروه استانی، تدوین برنامه عمل جامع و تکمیل بانک جامع اطلاعات موجود غارها با مشارکت دستگاههای عضو و سازمانهای مردم نهاد، و تکمیل مطالعات جامع ۵ دهنه غار ارزشمند توسط دستگاههای عضو کارگروه، از مصوبات این جلسه بود.
جواد خدایی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و رئیس کارگروه غارشناسی استان نیز در این نشست با اشاره به اهمیت غارهای استان و لازمه رسیدگی و تدوین برنامه جامع غارهای استان، به غار علی سرد (علیصدر) همدان به عنوان یکی از غارهای طولانی و پراو در کرمانشاه که جاذبه گردشگری فراوانی دارد اشاره کرد و گفت: در موضوع گردشگری غارها بایستی ابتدا آموزش و فرهنگ سازی برای بازدیدکنندگان صورت پذیرد، به نحوی که با حداکثر استفاده، کمترین آثار منفی بر محیط غار را شاهد باشیم و نیز وجود گونههای جانوری ارزشمند و منابع طبیعی و ظرفیت بالای گردشگری و علمی، مواردی است که باید با تدوین برنامهای دقیق و مدون برای امر حفاظت و گردشگری منطبق بر ظرفیت قابل تحمل محیط زیست و کاوش محققان صورت پذیرد، تا بتوان بر مبنای آن درجه بندی غارها را بر اساس تواناییها و ظرفیت آنها انجام داد.
گفتنی است، دبیرخانه کارگروه حفاظت از غارها در استان در اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی مستقر میباشد و کمیتههای کارشناسی مستمری سال جاری برگزار شده است.