صنایع دستی قلب تپنده حیات بشری است و یکی از مهمترین شاخصه های فرهنگی به شمار می آید. لذا پرداختن به این گنج لایزال در هر شکلی ضروری است.

چند روزی می‌شود که چراغ هفتمین دوره نمایشگاه صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر که نام سرو سیمین ۷ را برای آن برگزیده‌اند در موزه ملی ایران در خیابان سی‌تیر روشن شده است.

سرو سیمین با هدف معرفی دستاورد‌های صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی در طول یکسال گذشته برپا شده تا هنر دست هنرمندان ایران زمین را در معرض دید و توجه قرار دهد و راهی برای خروج صنایع دستی از انزوا شود.

در این جشنواره حدود ۷۰ اثر فاخر خارجی از هنرمندان ۱۲ کشورهای مختلف و بیش از ۳۰۰ اثر فاخر ملی از هنرمندان داخلی به دبیرخانه ارسال شده است که قرار است به انتخاب هیات داوران در روز اختتامیه ٧ سرو سیمین به برگزیدگان اعطا شود که ۴ سرو سیمین به آثار ملی و داخلی و سه سرو سیمین هم به آثار هنرمندان خارجی اعطا خواهد شد.

از روز گذشته هم داوری آثار هفتمین جشنواره بین‌المللی صنایع‌دستی و هنرهای سنتی فجر سرو سیمین۷ با حضور هفت داور ملی و بین المللی به صورت رسمی آغاز شد.

صنایع دستی

صنایع دستی قلب تپنده حیات بشری است که از میان اعصار و هزاره‌ها عبور کرده و در هر منزلگاهی نقاط قوت خود را تقویت و نقاط ضعیف خویش را اصلاح نموده و یکی از مهمترین شاخصه های فرهنگی تمام اقوام و سرزمین ها به شمار می آید. لذا پرداختن به این گنج لایزال در هر شکل و در هر زمانی مفید و بلکه ضروری است.

هفتمین جشنواره بین‌المللی صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر ایران رویدادی است که به خوبی به این مهم توجه دارد و یکی از برنامه‌هایی است که می تواند زیرساخت های مورد نیاز را برای رشد کمی و توسعه کیفی صنایع دستی ایران فراهم آورد.

آثاری که ارتباط فرمی و محتوایی فراوانی نیز با صنایع دستی کشورهای خاورمیانه دارد و می تواند به مثابه پل ارتباط فرهنگی به خوبی ایفای نقش نماید. این پیامی بود که رئیس شورای جهانی صنایع دستی به جشنواره سرو سیمین داد.

سرو سیمین

برگزاری کارگاه‌های آموزشی در حوزه صنایع دستی با حضور اساتید این حوزه یکی از برنامه‌هایی است که در نمایشگاه صنایع دستی اجرا می‌شود.

محسن کاوه، دارنده نشان درجه یک هنری در رشته معرق، رئیس افتخاری چهارمین روز جشنواره بود و کاشت چهارمین نهال سرو را برعهده داشت.

وی گفت: سال‌هاست در این رشته فعالیت و در کارگاه‌ها به هنرجویان آموزش می‌دهم. همچنین در دانشگاه هنر اسلامی تبریز، الزهرا و سوره به تدریس رشته معرق می‌پردازم. معرق یکی از رشته‌های جذاب هنر سنتی ایران است و پتانسیل این را دارد که با چوب کارهای گوناگونی را بسازیم.

کاوه ادامه داد: این جشنواره تنها رویدادی است که در زمینه کل هنرهای سنتی و صنایع دستی، رسالت انتخاب آثار و نمایش آثار برتر و فاخر صنایع دستی را دارد که بسیار آثار تاثیرگذار است. در گذشته این بخش را نداشتیم و هنرهای سنتی با تجارت تلفیق می‌شد و هنرمندانی که کارهای فاخر را ارائه می‌دادند، دیده نشدند. اکنون به هنرمندان سنتی با یک نگاه فاخر نگریسته می‌شود.

این هنرمند بیان کرد: جشنواره فجر به همه رشته‌های صنایع دستی توجه می‌کند و با حساسیت خاصی به آثار فاخر توجه می‌شود.

صنایع دستی

فاطمه سیدی؛ هنرمند و مدرس دانشگاه‌های شریعتی، علم و فرهنگ و دانشگاه آزاد در رشته دوخت‌های سنتی، رئیس افتخاری پنجمین روز جشنواره بود که با حضور در موزه ملی ایران، از بخش‌های مختلف جشنواره بازدید و پنجمین نهال سرو را به یادگار کاشت. وی همچنین با حضور در کنار میز ویژه هنر پته‌دوزی، به ارائه و آموزش هنر خود به علاقه‌مندان پرداخت.

رئیس افتخاری پنجمین روز از جشنواره، بیان کرد: مثل دیگر بچه‌‌های جنوب از حدود ۵سالگی سوزن و نخ به‌دست گرفتم و هفت ساله بودم که یک بُته‌جقه را پته‌دوزی کردم. در دوران دبیرستان رتبه کشوری را دریافت و وارد آموزش و پرورش شدم. در واقع هم دانش‌آموز و هم معلم بودم و تاکنون این فعالیت را ادامه داده‌ام.

وی در ادامه با بیان اینکه هنر تجربه می‌خواهد، گفت: استاد بی‌اثر و بی‌اخلاق مثل درخت بی‌ثمر است. این جشنواره به استادکاران در زمینه‌های مختلف انگیزه می‌دهد که کاری را فاخرتر از سال قبل انجام دهند. مردم وقتی این آثار را از نزدیک می‌بینند به پیشینه تاریخی ما افتخار می‌کنند.

فاطمه سیدی افزود: هنرهای سنتی ما اصالت دارند و حتی نسل جوان ما نسبت به این هنرها و تاریخ ما حس زیبایی دارند چون در این آثار، اصالت و ریشه خود را پیدا می‌کنند.

این مدرس دانشگاه اظهار کرد: جشنواره فجر کمک می‌کند تا تاریخ و فرهنگ خود را حفظ کنیم و استادان هنرهای مختلف هنرشان را از گوشه‌ای دنج به عرصه بیاورند.

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.