حقیقت ماجرای ادعای فروش مدارس خیرساز

ادعای یک موسسه خیریه مبنی بر فروش مدارس خیرساز در طرح مولد سازی، دولت را تمام قد به واکنش واداشت.

 رئیس انجمن خیران مدرسه ساز کشور به خراسان می‌گوید:‌ای کاش آن موسسه قبل از جنجال از ما پرس وجو می‌کرد. آموزش و پرورش با کمبود مدرسه مواجه است، چگونه می‌تواند مدارسش را بفروشد؟

ماجرای طرح مولدسازی که از زمان تولدش با حواشی همراه بود، حالا از ناحیه دیگری به فاز جدیدی از جنجال‌ها وارد شد. در دو روز گذشته، مدیرعامل یک موسسه خیریه با انتشار یک ویدئو و یک پست توئیتری مدعی شد که در راستای اجرای طرح مولدسازی، برخی مدارس که توسط خیران ساخته شده، در فهرست فروش قرار گرفته‌اند.


بیشتربخوانید


این گونه حرف‌ها و ادعا‌ها که خیلی زود با پاسخ صریح سخنگوی دولت، وزارت آموزش و پرورش و سازمان خصوصی‌سازی همراه شد، به قول «ناصر قفلی» رئیس انجمن خیران مدرسه‌ساز کشور در گفتگو با خراسان، ممکن است به کاهش اعتماد خیران منجر شود. او گفت: «آموزش و پرورش همین حالا هم مدرسه کم دارد، چگونه ممکن است، مدارسش را بفروشد؟‌ای کاش گوینده این ادعا قبل از طرح چنین موضوعی در رسانه‌ها، ماجرا را از ما جویا می‌شد.»

طرح مولدسازی و مزایای آن چیست؟
طبق تعریف پایگاه اطلاع‌رسانی طرح مولدسازی، مفهوم «مولدسازی دارایی‌های دولت» این است که دولت اموال بلااستفاده‌اش یا اموالی را که ارزش افزوده و بهره‌وری پایین دارد و سال‌ها رها شده و استفاده مطلوبی از آن نمی‌شود، شناسایی کند تا این اموال بهینه‌سازی شود. عواید حاصل از واگذاری اموال غیرمنقول و پروژه‌های عمرانی نیمه‌تمام پس از کسر کارمزد مصوب هیئت به حساب خزانه واریز خواهد شد. نیمی از مبالغ واریزی به خزانه، بلافاصله به حساب تملک دارایی‌های سرمایه‌ای دستگاه اجرایی مربوطه ستادی یا استانی واریز خواهد شد تا در سقف بودجه مصوب هزینه شود.

مدارس خیرساز در فهرست فروش قرار گرفتند؟
حالا این که خبر مدیرعامل این موسسه خیریه تا چه میزان با واقعیت منطبق است یا صرفا یک ادعاست، موضوعی است که ما در این گزارش به واکاوی آن می‌پردازیم.

این موسسه مردم‌نهاد با نام «مهر گیتی» ابتدا در صفحه توئیتر خود نوشت: «مطلع شدیم تعدادی از مدارس خیرساز از جمله مدارس مهرگیتی، در فهرست فروش املاک آموزش و پرورش در طرح مولدسازی قرار گرفته‌اند! فروش این املاک بدون رضایت و اجازه خیرین عزیز مدرسه‌ساز از نظر شرعی، اخلاقی و قانونی صحیح نیست. مهرگیتی اقدامات خود را جهت پیگیری این موضوع آغاز نموده است.» همچنین شبکه شرق دیروز نوشت: زهرا مهر گیتی، مدیرعامل این موسسه نیز دیروز در این خصوص گفت: «۷۰ درصد مدارس توسط خیران ساخته می‌شود و آن‌ها مال و وقت خود را صرف بچه‌های این سرزمین می‌کنند و مسئول کسری بودجه دولت نیستند.... وقتی خیران با این مسئله مواجه می‌شوند که مدارس‌شان در فهرست فروش قرار گرفته است، اعتمادشان سلب خواهد شد.» وی از سازمان نوسازی مدارس و وزیر آموزش و پرورش خواست تا واضح و شفاف درباره این فهرست صحبت کنند تا آن‌ها بتوانند جواب قانع‌کننده‌ای به خیران بدهند.

دولت چه پاسخ داد؟

در پی طرح این ادعا که خیلی زود در رسانه‌های داخلی و خارجی با واکنش همراه بود، وزارت آموزش و پرورش و رئیس سازمان خصوصی سازی در پاسخ‌هایی صریح، فروش مدارس خیرساز را تکذیب کردند:

بهادری جهرمی سخنگوی دولت: ‏مدارس نیمه کاره خیّرساز با فروش عواید حاصل از طرح مولدسازی تکمیل و فعال خواهد شد.
فروش این مدارس یک دروغ بزرگ است که با جابه‌جایی فهرست املاک راکد و در فهرست فروش با پروژه‌های عمرانی نیازمند تکمیل از محل منابع حاصل از مولدسازی صورت گرفته است.

قربانزاده رئیس سازمان خصوصی‌سازی: برای این‌که ماجرا شفاف و مشخص باشد که منابع حاصل از املاک مازاد صرف هزینه‌های جاری نمی‌شود، در سامانه پروژه‌هایی که قرار است منابع در آن‌جا هزینه شود نیز مشخص شده است. مدارس خیرساز نیز در فهرست این پروژه‌ها قرار گرفته و قرار است با این منبع تکمیل شوند. بنابراین، این مدارس مازاد نیستند و خیران به اشتباه گمان کردند مازاد هستند.

دبیرخانه اجرایی مولدسازی املاک مازاد وزارت آموزش و پرورش: هیچ ملک خیرسازی در طرح مولدسازی قرار نگرفته است. املاکی که مالکیت آن به نام دولت و دولتی‌ساز نباشد، اساساً نمی‌تواند در مسیر مولدسازی قرار بگیرد.

رئیس مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش: بنا نیست مدرسه خیرساز یا وقفی در فهرست مولدسازی دارایی‌های این وزارتخانه قرار گیرد. درضمن از محل منابع حاصل، برای تکمیل پروژه‌های نیمه تمام با اولویت خیری استفاده خواهد شد.

بررسی‌ها چه می‌گوید؟

ما برای مرور دقیق‌تر موضوع به سایت مولدسازی مراجعه و املاک آموزش و پرورش را که در فهرست املاک مازاد قرار گرفته، بررسی کردیم. در بررسی ما روشن شد که تقریبا تمامی موارد قابل واگذاری، املاکی شامل آپارتمان، زمین و این گونه موارد است و به ندرت مدارسی را می‌توان در این فهرست یافت که به نظر می‌رسد، همین چندتعداد نیز احتمالا طبق گفته آموزش و پرورش مواردی است که دیگر کارایی آموزشی ندارد.

همچنین برای نمونه نام مدارس موسسه‌ای که ادعای فروش مدارسش را مطرح کرده بود، جست‌وجو کردیم و دریافتیم که برخلاف این ادعا، این مدارس در فهرست پروژه‌های وزارت آموزش و پرورش برای «تکمیل» قرار گرفته است. یعنی دولت بنا دارد، اتمام و تکمیل آن را از محل واگذاری سایر موارد، به بخش خصوصی واگذار کند.

ادعای آن موسسه خیریه باعث نگرانی بسیاری شد

دکتر ناصر قفلی رئیس انجمن خیران مدرسه‌ساز کشور به خراسان می‌گوید: هم‌اکنون حدود ۵ هزار مدرسه ناتمام در کشور داریم که دولت نتوانسته است سهم خودش را برای تکمیل پروژه‌ها پرداخت کند؛ بنابراین تصمیم گرفتند در بخش آموزش و پرورش، املاکی را که برایشان کاربرد آموزشی ندارد، تهاتر یا واگذار و از محل آن، مدارس ناتمام را تکمیل کنند.

او می‌گوید: متاسفانه در این موضوع، اشتباهی توسط آن موسسه خیریه صورت گرفت و بدون اطلاع دقیق، مسئله‌ای را مطرح کردند که بسیاری را نگران کرد. آموزش و پرورش چگونه می‌تواند مدارسش را در حالی که با کمبود فضای آموزشی مواجه است، بفروشد؛ بنابراین آموزش و پرورش به خیران نیاز دارد و اقدامی نمی‌کند که باعث دلسردی آنان شود. ضمن این که خیران نیز بیش از گذشته به تعهداتشان پایبند هستند و همین امسال دوبرابر تعهدشان یعنی رقمی حدود ۸ هزار میلیارد تومان را به امر مدرسه‌سازی اختصاص دادند.

منبع: روزنامه خراسان

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
باغستانی
۱۶:۴۳ ۰۶ اسفند ۱۴۰۱
کاش پاسخ قاطع و دندان شکنی به مدیر این مثلا خیریه داده شود تا دیگر کسی هوس تشویش اذهان عمومی و بی اعتمادسازی ملت به سرش نزند.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۰:۴۴ ۰۳ اسفند ۱۴۰۱
مدارسم که مردم خیر می سازند دولت فقط نوسان دلار بگیره نفس ملتو ببره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۸ ۰۲ اسفند ۱۴۰۱
یکبار برای همیشه باید نشر اکاذیب و اخبار غیرمستند جرم با قابلیت پیگیری توسط مدعی العموم محسوب شده و با مجازات سنگین موجه شود.
Netherlands
ناشناس
۰۷:۳۳ ۰۶ اسفند ۱۴۰۱
کاملا صحیح است. اون که اخبار غیر مستند ودروغ پخش میکنه باید بیاد و غیر از تنبیه قضائی بلند تر از اخبار جعلیش معذرت خواهی کنه..هزینه‌های مربوطه رو هم پرداخت کنه.