موضوع خروجی غیراستاندارد تصفیه خانه شهرک صنعتی اشتهارد سالهاست که صدای دستگاه های اجرایی همچون جهاد کشاورزی، حفاظت محیط زیست و دانشگاه علوم پزشکی را درآورده است.

تصفیه فاضلاب شهرک صنعتی شامل یک تصفیه خانه یکپارچه مستقر در یک شهرک صنعتی است که تمام یا بخشی از پساب های صنعتی مستقر در شهرک های صنعتی مربوطه به این تصفیه خانه وارد می شود.

تصفیه خانه شهرک صنعتی پس از دریافت انواع فاضلاب ها امکان تصفیه فاضلاب را برای استاندارد محیط زیست یا بازچرخانی در صنایع فراهم می نماید.

با توجه به اینکه در یک شهرک صنعتی انواع واحدهای صنعتی فعالیت دارند اغلب آلودگی فاضلاب آن ها به میزانی است که می بایست قبل از ورود به تصفیه خانه شهرک مورد پیش تصفیه قرار گیرد.

فاضلاب خروجی تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی معمولا جهت آبیاری فضای سبز شهرک صنعتی یا استفاده مجدد در صنایع گوناگون مستقر مورد استفاده قرار می گیرد ولی بعضی از شهرک های صنعتی علیرغم اینکه تصفیه خانه فاضلاب را احداث کرده اند ولی خروجی آن ها غیراستاندارد است.

یکی از بارزترین نمونه های این تصفیه خانه ها را در شهرک صنعتی اشتهارد شاهد هستیم که از سال ۱۳۸۴ راه اندازی شده ولی همواره در این سال ها با اعتراضات زیادی از سوی گروه های مختلف زیست محیطی و کشاورزان و مردم روبرو بوده ایم که خروجی آلوده این تصفیه خانه موجب آلوده شدن مزارع و همچنین از بین رفتن حیوانات اهلی و غیراهلی و حتی پرندگان در این شهرستان می شود.

در این راستا رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اشتهارد به خبرنگار ایرنا گفت: حدود سه دهه از راه اندازی شهرک صنعتی اشتهارد با یک هزار واحد صنعتی فعال و نیمه فعال در سطحی بالغ بر یک هزار و ۴۸۵ هکتار می گذرد.

حشمت الله کوثری به وضعیت پساب خروجی از این شهرک اشاره کرد و افزود: تصفیه خانه شهرک صنعتی اشتهارد را در ۲ سال گذشته به صورت ویژه و در سال ۱۴۰۱ به صورت ویژه تر تحت پایش و نظارت مستمر قرار دادیم که متاسفانه فاضلاب را به صورت آلوده در محیط زیست رها می کنند به نحوی که پساب آلاینده این تصفیه خانه امروز منابع پذیرنده پایین دست (خاک و آب) از زهکش رودخانه شور در شمال شهر اشتهارد تا مسیر پل جعفرآباد را آلوده می کند به نحوی که علاوه بر آلوده کردن خاک منطقه تهدیدی برای سفره های آب زیرزمینی شده است.

وی با بیان اینکه سعی کردیم امسال به صورت جدی تر در این خصوص ورود کنیم، اظهار کرد: به دلیل اینکه تصفیه خانه به عنوان یک معضل زیست محیطی شده است، شورای تامین شهرستان نسبت به موضوع ورود کرد و چندین جلسه تشکیل شد و ماحصل نظارت ها و پایش هایی که داشتیم توانستیم امسال سه مورد پرونده از فصل اول تا سوم سال در هر فصل یک بار اعلام جرم بر علیه مدیرعامل شهرک های صنعتی استان و مدیرعامل شرکت خدماتی داشته باشیم زیرا مسوولیت تصفیه خانه به عهده این دو مجموعه بوده است.

وی گفت: آنچه که از آنالیز پساب نمونه گیری شده از خروجی تصفیه خانه داشتیم متاسفانه پساب خروجی آلاینده به فلزات سنگین و سموم بود که وظیفه ما را سنگین تر کرد تا نسبت به موضوع جدی تر باشیم.

تصفیه خانه ای که پای سه استان را به مراجع قضایی کشاند

شناسایی ۱۸۸ واحد صنعتی آلاینده در شهرک صنعتی

کوثری با بیان اینکه پرونده در حال حاضر در دادسرای عمومی انقلاب مرکز استان در حال رسیدگی است، افزود: این مورد را ناکافی دانسته و سعی کردیم نظارت را بر واحدهای آلاینده داخل شهرک با دستور شورای تامین تعمیم دهیم که ماحصل آن ۱۸۸ واحد صنعتی بود که دارای پساب آلایندگی بالاتر از استاندارد ورودی به تصفیه خانه بود.

وی ادامه داد: این واحدها تحت پایش و نظارت اداره حفاظت محیط زیست شهرستان و پژوهشگاه مواد و انرژی که با هماهنگی شرکت شهرک های صنعتی استان طی قراردادی در پایش ورود کرده بود انجام شد.

رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اشتهارد اضافه کرد: ماحصل آن ۹۸ واحدی بود که بیشترین آلایندگی را داشتند که در آذرماه سال جاری با دستور دادستان عمومی و انقلاب بر علیه این واحدها که استاندارد ورودی به تصفیه خانه شهرک صنعتی را رعایت نکرده بودند و با ورود پساب آلاینده از تصفیه خانه مرکزی به محیط زیست نقش داشتند، اعلام جرم کردیم.

وی گفت: پرونده این واحدها با دستور دادستان عمومی و انقلاب به شعبه یک بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اشتهارد ارجاع شده و پرونده ها در وهله تفهیم اتهام و ابلاغ قضایی به ۹۸ واحد صنعتی است ولی متاسفانه همچنان بر اساس آخرین نتایج که در ۱۰ آبان ماه داشتیم پساب آلاینده است و ۱۷ بهمن ماه هم نمونه گیری پساب داشتیم و به آزمایشگاه مرجع ارسال کردیم و آنچه که مشاهدت مستقیم و برداشت ما هست متاسفانه تصفیه خانه به طور کامل در مدار نیست و پساب به صورت آلاینده همچون سابق وارد حوزه های پایین دست می شود.

کوثری افزود: با توجه به آخرین مصوبات شورای تامین تکالیفی را برای متهمان در شرکت خدمات شهرک صنعتی و شرکت شهرک ها مصوب کرده که این مشکل تا پایان سال مرتفع شود.

وی تصریح کرد: آب یک سرمایه گرانبها است و با توجه به کمبود منابع آبی در این شهرستان از این پساب که می تواند یک فرصت فرارو باشد و با یک بازچرخانی درست به چرخه برگردد متاسفانه به یک تهدید تبدیل شده است و این پساب باید بدون هر گونه آلودگی به محیط زیست پایین دست هدایت شود به طوریکه به مصارف کشاورزی و فضای سبز برسد.

وی یادآور شد: بر اساس آخرین استعلامی که در سال ۹۹ از شرکت خدماتی شهرک صنعتی اشتهارد داشتیم این تصفیه خانه سه هزار مترمکعب در ۲۴ ساعت خروجی دارد که رقم خیلی زیادی است که اگر این میزان بازچرخانی شود هم در ساخت و سازهای شهرک صنعتی و همه به توسعه فضای سبز و هم برای حوزه های کشاورزی پایین دست کمک زیادی می کند.

تصفیه خانه ای که پای سه استان را به مراجع قضایی کشاند

سه استان تحت تاثیر آلایندگی پساب شهرک صنعتی اشتهارد هستند

رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اشتهارد گفت: این شهرستان از لحاظ منابع آبی مشکل دارد و موقعی که پساب به صورت آلاینده وارد زهکش می شود تمام منابع منطقه را تحت تاثیر آلودگی خود قرار داده به طوریکه در خیلی از مسیر از این فاضلاب آلوده ونامتعارف کشاورزان استفاده می کنند.

وی افزود: همچنین این فاضلاب وارد حوزه استان تهران و قم می شود و منابع زیستی آنجا را تحت تاثیر قرار داده به طوریکه استان های تهران و قم به جمع شاکیان مجموعه مدیریت شرکت شهرک صنعتی اشتهارد به دلیل هدایت این فاضلاب آلاینده به سمت حوزه جغرافیایی این استان ها پیوسته اند.

کوثری اضافه کرد: علاوه بر حفاظت محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی و جهاد کشاورزی هم به عنوان شاکیان پرونده قضایی مجموعه شرکت شهرک های صنعتی استان و شهرک اشتهارد اعلام جرم کرده اند.

بیشتر بخوانیم:

راه اندازی تصفیه خانه صنعتی مرکزی در اشتهارد ضروری است

شبکه جمع آوری فاضلاب در شهرستان اشتهارد راه اندازی شود

 

حفاظت محیط زیست وظیفه برخورد با واحدهای آلاینده را دارد/کم کاری با محیط زیست است

رییس هیات مدیره شهرک صنعتی اشتهارد نیز گفت: برای رفع آلایندگی پساب تصفیه خانه اشتهارد با یک شرکتی که تولیدکننده مواد شیمیایی برای تفکیک فلزات سنگین و پساب های شیمیایی است قراردادی منعقد کرده ایم تا پساب تصفیه خانه را به پساب کشاورزی تبدیل کند.

سیامک نصیری افشار با بیان اینکه اینجا کم کاری از محیط زیست است، افزود: زیرا واحدی که آلاینده است و پساب آلوده به تصفیه خانه ارسال می کند ما برای برخورد قدرت اجرایی نداریم تا جلوی فعالیت آن ها را بگیریم.

وی اظهار کرد: برای ۹۸ واحدی که اخطاریه صادر کردیم و اعلام کردیم که آلاینده هستند و باید اقدامی سریع برای رفع این آلایندگی داشته باشند، سازمان حفاظت محیط زیست چه اقدامی برای مقابله آنها کرده است؟

وی گفت: این واحدها همچنان پساب آلوده را که دارای فلزات سنگین و مواد شیمیایی هست به تصفیه خانه ارسال می کنند و این در حالی است که ما نمی توانیم جلوی ورود این آلاینده ها را به تصفیه خانه بگیریم و فقط سازمان محیط زیست قدرت اجرایی دارد که اخطار بدهد که بارها اخطاریه را ما داده ایم و اکنون موقع جلوگیری از فعالیت آن هاست.

نصیری افشار افزود: ما که نمی توانیم فراتر از قانون عمل کنیم زیرا مرجع اجرایی نیستیم و مرجع اجرایی محیط زیست است.

وی اظهار کرد: با آغاز کار شرکت مورد نظر برای رفع آلایندگی پساب خروجی تصفیه، تا ۲ ماه آینده پساب تصفیه خانه به حد استاندارد خواهد رسید.

وی با بیان اینکه گنجایش این تصفیه خانه چهار هزار مترمکعب است، گفت: با رفع آلایندگی پساب این تصفیه خانه، با نیازی که به آب پساب داریم یکی از مشکلات واحدهای صنعتی برای نیاز به آب رفع می شود ضمن اینکه این پساب به مصارف کشاورزی شهرستان نیز خواهد رسید.

وی یکی از مشکلات شهرستان اشتهارد را کم آبی دانست و افزود: بیشترین تولیدکنندگان پساب آلاینده واحدهای شیمیایی، تولیدکنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی و تصفیه روغن هستند.

سخن آخر:

سلامت اکوسیستم و حفاظت از زیست بوم های کشور و همچنین تولید محصول سالم و تاثیر آن در امنیت غذایی و توسعه پایدار کشور موضوعی نیست که وظیفه اجرای آن را هر دستگاه و نهادی به گردن دیگری بیاندازد.

باید تمام دست اندرکاران و مردم دست به دست هم دهند تا زیست بومی سالم را برای نسل های آینده به یادگار بگذاریم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.