بر اساس آمار سرانه فضای سبز و جنگل در ایران ۲ هزار متر مربع به ازای هر نفر و حدود چهار هزار مترمربع کمتر از متوسط جهانی است و این در حالیست که متوسط سرانه فضای سبز و جنگل در جهان حدود ۵ تا ۶ هزار مترمربع است و میزان کمبود موجود در کشور را باید با اجرای طرحهای کاشت نهال و توسعه جنگل افزایش داد.
بر همین مبنا با تلاش سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، سه طرح کلان در سطح کشور در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری تعریف شده که یکی از آنها تولید و کشت یک میلیارد اصله نهال طی چهار سال با هدف افزایش سرانه پوشش گیاهی است، اکنون برای تولید سالیانه ۲۵۰ میلیون اصله نهال، برنامهریزی و محل تعیین اعتبار آن مشخص شده است.
اجرای طرح مرتبط با جنگل در هزار و ۹۰۶ هکتار
به گفته رضا شفیعی رئیس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان، با هدف توسعه پوشش گیاهی و افزایش سرانه فضای سبز طبیعی امسال ۳۰۰ هزار اصله نهال از گونههای ارغوان، زیتون تلخ، عرعر، سنجد، اقاقیا، توت، گنجشک، کاج تران و سرو خمرهای در استان تولید شده است.
او افزود: در ماههای اخیر در ۱۰۶ هکتار توسعه جنگل با بذر و نهال و جنگلکاری اقتصادی در ۸۰۰ هکتار از عرصههای طبیعی اجرا شد.
رئیس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان، تعیین حدود آگهی ذخیرهگاههای جنگلی را دستور کار امسال بیان و اضافه کرد: در هزار هکتار از اراضی طبیعی استان طرح اجرا شد.
اجرای طرح زراعت چوب در ۲۴۰ هکتار از اراضی اصفهان
آنطور که کارشناسان معتقدند، توسعه صنعت زراعت چوب از دیگر راهکارهای حفظ درختان، جنگلها و جلوگیری از تخریب عرصههای طبیعی به شمار میرود و سود اقتصادی مناسبی را نیز برای فعالان آن به همراه دارد.
در این زمینه حسینعلی نریمانی معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به اینکه امسال ۲۴۰ هکتار از اراضی استان برای اجرای طرح زراعت چوب اختصاص یافته گفت: ۲۰۰ هکتار از این اراضی در شهرستان کاشان به کاشت نهال "اوکالیپتوس" و ۴۰ هکتار در شهرستان تیران و کرون به کاشت نهال "زبان گُنجشک" اختصاص پیدا کرد.
او ادامه داد: در قالب این طرح که با مشارکت ۲ شرکت خصوصی اجرا شد، در هر هکتار هزار و ۱۱۱ اصله نهال از هر یک از درختان مورد نظر کاشته میشود و تا هفت سال دیگر این درختان به میزان لازم رشد میکند و آماده بهرهبرداری خواهند بود.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان سرمایهگذاری برای هر هکتار از این طرحها را بر اساس قیمت و هزینههای سال قبل، دست کم ۲۵۰ میلیون تومان اعلام و اضافه کرد: چوب بهدست آمده در صنایعی مانند نئوپان سازی کاربرد دارد و شاخهها نیز در تولید هیزم و برگهای اوکالیپتوس در صنایع دارویی استفاده میشود.
نریمانی افزود: این طرح با استفاده از پساب با حجم ۸۰ لیتر در ثانیه در کاشان و ۱۶ لیتر در ثانیه در تیران و کرون اجرا میشود و بینیاز از آب سطحی یا زیرسطحی است.
او با بیان اینکه زراعت چوب، وابستگی به چوب جنگل بهویژه در نواحی شمال کشور را به حداقل میرساند، گفت: متقاضیان بخش خصوصی، اگر پساب مورد نیاز را تامین کنند، اداره منابع طبیعی زمین مورد نیاز با هدف توسعه زراعت چوب در اختیار آنها قرار میدهد.
تبدیل بیابانها به جنگلهای دست کاشت
ابوطالب امینی مدیرکل منایع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان گفت: از ابتدای اجرای طرح بیابان زدایی در استان تاکنون، گونههای بیابانی مقاوم به خشکسالی در مساحتی بالغ بر ۳۲۰ هزار هکتار از نواحی کانونی ریزگرد کشت شده؛ به این معنا که بخشی از نواحی بیابانی را به جنگلهای دست کاشت با گونههای بیابانی تبدیل کردیم.
او تاکید کرد: برای افزایش طرحهای مربوط به توسعه پوشش گیاهی، حفاظت از جنگلها، گسترش طرحهای کشت نهال در بیابانها و کاشت نهال در عرصههای طبیعی، تخصیص اعتبارات کافی بیش از هر مقوله دیگر اهمیت دارد.
استان اصفهان از جمله مناطق با اهمیت حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و در مرکز کشور از جمله مناطقی است که پهنه گوناگون زیست محیطی و حیاتی را داراست، این استان ۱۰.۷ میلیون هکتار دارد که بیش از ۹۰ درصد آن معادل حدود ۹.۸ میلیون هکتار را عرصه منابع طبیعی و ملی و از این میزان حدود ۴۰۳ هزار هکتار جنگل (معادل ۴ درصد)، ۶ میلیون هکتار، مرتع (معادل ۶۴ درصد) و سه میلیون هکتار، بیابان (معادل ۳۲ درصد) است.
اصفهان از نظر تقسیم بندی نواحی رویشی در ۲ ناحیه رویشی زاگرسی و ایران تورانی قرار گرفته که ناحیه رویشی زاگرسی، غرب و جنوب استان را شامل میشود و بقیه مناطق جزو ناحیه رویشی ایرانی تورانی به شمار میرود.
منبع:ایرنا