انداختن سفره هفت‌سین و جشن نوروز در زندگی ما ایرانی‌ها نمادی برای نزدیکی دل‌هاست که متاسفانه به دلیل تجمل گرایی بهانه‌ای برای مشاجره شده است.

خرید کردن این روز‌ها به دغدغه‌های مردم اضافه شده. برخی به‌دنبال خرید لباس به رنگ سال هستند و برخی دیگر دکوراسیون خانه را عوض می‌کنند. تعویض پرده، یکی از مهم‌ترین چیز‌هایی است که اصولا خانم‌ها انجام می‌دهند، اما بحث خرید و تجهیز سفره هفت‌سین از جمله کار‌های مشترکی است که در بیشتر خانه‌ها انجام می‌شود.


بیشتربخوانید


در واقع تنوع سفره هفت‌سین بهانه‌ای به‌دست خانم‌ها می‌دهد تا هفت‌سین سال گذشته را در ذهن‌شان به گوشه‌ای بیندازند، دست در جیب کرده و با خرید هفت‌سین‌سال جدید، هزینه دیگری را در شرایط اقتصادی موجود به‌خود و خانواده‌شان تحمیل کنند، درصورتی که هفت‌سین سال گذشته همان کارایی هفت‌سین جدید را دارد. این‌گونه می‌شود که انداختن سفره هفت‌سین که در زندگی ما ایرانی‌ها نمادی برای نزدیکی دل‌هاست به بهانه‌ای برای اسراف و البته گاهی مشاجره در میان زن و شوهر‌ها تبدیل می‌شود.

هفت‌سین از رسوم پیشین ما ایرانی‌ها به‌شمار می‌رود. در واقع چیدن این سفره بهانه‌ای است که در ایام نوروز و خصوصا لحظه تحویل سال اعضای خانواده دور هم بنشینند. ولی سفره هفت‌سین یک‌سری باید‌ها و نباید‌هایی دارد که نباید از آن‌ها غافل شد. باید‌های آن بحث صله‌ارحام، تالیف قلوب و ایجاد نشاط و شادی در خانه و خانواده است، اما نباید‌های آن این است سفره‌ای که می‌تواند به‌سادگی برپا شده و باعث خوشحالی افراد خانواده شود در دور باطلی بیفتد.

به این معنا که این سفره نباید عاملی باشد که یک هزینه به هزینه‌های خانواده اضافه شود این موضوع به‌نوعی انگیزه اصلی را که ایجاد نشاط در فضای منزل است به کنار می‌زند و گاهی وقت‌ها باعث کدورت در خانواده‌ها می‌شود. یکی از مهم‌ترین اهداف سفره هفت‌سین، برپایی سنت زیبای صله‌رحم، از بین رفتن کدورت‌ها و افزایش محبت‌هاست؛ موضوعی که در سال‌های اخیر به عاملی برای چشم و هم چشمی در برخی خانواده‌ها شده در واقع اگر این ماجرا همچنان ادامه پیدا کند، تمام برکاتی که این سفره می‌تواند داشته باشد در سایه حساسیت‌های بی‌مورد، تجمل‌گرایی و اسراف از بین می‌رود.

مشکلی که بسیاری از خانواده‌ها با آن روبه‌رو هستند این است که در سال جدید تعداد زیادی از وسایل نویی را که می‌توانند همچنان استفاده کنند، دور می‌ریزند و این موضوع اصلا عاقلانه نیست و در واقع ریشه اصلی این ماجرابه چشم و هم‌چشمی، تجمل‌گرایی و فخر فروشی برمی‌گردد. این در حالی است که کل سفره هفت‌سین را در یک سینی کوچک هم می‌توانیم بچینیم.

تجمل‌گرایی آرامش را به هم می‌زند

تجمل‌گرایی افراد را به مشکل می‌اندازد. در واقع اولین آسیب این ماجرا، حذف آرامش از افرادی است که به این سمت حرکت می‌کنند. این افراد همیشه در حال مسابقه با دیگران هستند، همواره در ذهن‌شان یک آدم فرضی وجود دارد که اگر این آدم جلوی خانه او بیای، د آبرویش می‌رود، چون فلان شیء گرانبها در خانه‌اش نیست. افرادی که به‌دنبال تجمل‌گرایی هستند در دست اشیا زندانی و اسیرند و این اسارت، آرامش روح را از آن‌ها و خانواده‌شان می‌گیرد. این یک سوی ماجراست. نکته دیگر این است که خرید هرساله وسایلی که قرار است فقط چند روز استفاده شوند، می‌تواند هزینه‌ای بی‌مورد به خانواده تحمیل کند که اصلا ضرورتی ندارد. این هزینه می‌تواند جای دیگر دلی را شاد کند، لبی را بخنداند یا صرف مسائل مهم‌تر در زندگی بشود.

برخی خانم‌ها از اسراف و تجمل‌گرایی دوری و با همان وسایل قدیمی یا ابتکار با وسایل بازیافتی، سفره‌های زیبایی پهن می‌کنند. آن‌ها نخستین صورت خندان را در چهره خود و همسر و فرزندشان می‌بینند و رضایت‌مندی را در زندگی زناشویی‌شان بالا می‌برند. متأسفانه خیلی وقت‌ها این خرید‌های اضافی نزدیک عید به مشاجره همسران ختم می‌شود و زندگی را به کام خانواده و فرزندان در آستانه سال نو تلخ می‌کند. گاهی اوقات مادران برای این‌که سفره‌های هفت‌سین را با قیمت بالا خریده‌اند، مدام مراقب هستند که اتفاقی برای آن نیفتد. مرتب به فرزندان‌شان تذکر می‌دهند که اطراف این سفره نروند یا به آن دست نزنند. این افراد به‌جای شادی دادن به بچه‌ها آن‌ها را گیج و کلافه و ناراحت می‌کنند.

معجزه سادگی

سادگی و دوری از تجمل‌گرایی می‌تواند آرامش روحی و روانی به دنبال داشته و رضایت‌مندی در خانواده را بالا برده و تعامل بین زوجین را افزایش دهد. از سوی دیگر اتفاقی که می‌تواند در این صرفه‌جویی‌ها رخ دهد این است که با این کار مادران به بچه‌ها درس زندگی می‌دهند و در واقع بنای ساده زیستی را به آن‌ها می‌آموزند. چه چیزی ارزشمند‌تر از مراعات حال یکدیگر در زندگی مشترک. مادران توجه داشته باشند که با این کار‌ها به فرزندان‌شان درس زندگی می‌دهند. یک مادر می‌تواند انتخاب کند که می‌خواهد به فرزندش درس ساده‌زیستی بدهد یا تجمل‌گرایی. این‌که بچه‌ها یاد بگیرند بدون صرف هزینه‌های گزاف هم می‌شود شاد و راضی بود، نکته مهمی است که از طریق همین رفتار‌ها به آن‌ها منتقل می‌شود. این رفتار‌ها باعث می‌شود فرزندان یاد بگیرند چگونه انتخاب یا زندگی کنند. یادمان باشد خانواده بستر انتقال ارزش‌هاست. البته نباید از این ماجرا نیز گذشت که فضای مجازی مهم‌ترین مشوق این چشم و هم‌چشمی‌ها به شمار می‌رود. انتشار عکس‌های مختلف در فضای مجازی عاملی برای افزایش این موضوع است.

منبع: روزنامه جام جم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عمار .
۰۵:۴۵ ۰۸ فروردين ۱۴۰۲
به نام خداوند جان و خرد : البته سین سادگی فقط به فقط برای سر سفره هفت سین کنار خانواده و اقوام دوستان آشنایان مومنین واقعا خوبان نیکان بکار می آید که ازشان خیالتان راحت است و شکی در خوب بودنشان ندارید و اگر همانها هم موذی ریاحکار دروغگو باشند سادگی در قبالشان مستوجب ضرر زیان است و در جامعه ایی که پر از گرگ کفتار روباه تبهکار دروغگو شارلاتان قالتاق شالتاقهای کلاهبرداران بی وجدان فاسدین فاسقین مجرمین حضور دارند سادگی به کار نمی آید و مورد سواستفاده و اذیت آزار همه این شیاطین حیوانات انسان نماها انسان قرار می گیرد مومن مسلمان باید در جامعه کیث باشد باید زیرک دانا هوشیار باشد اگر نه مداوم به چاه چاله های شیاطین خبیث در جامعه و اطرافش می افتد . التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه عادلانه خداپسندانه.