جدای از تمام امور سیاسی و تبلیغی، سیدمرتضی صالحی خوانساری، یک دعاخوان قهار بود.

۱۳ اسفندماه در تقویم هیأتی‌ها و اهالی هیأت به عنوان سالروز وفات حجت‌الاسلام سیدمرتضی صالحی خوانساری ثبت شده است که صدای بسیار خوشی داشت و تا مدت‌ها نوای دعای کمیل او از تلویزیون و رادیو پخش می‌شد. 

سید مرتضی در سن ۱۴ سالگی، پس از اتمام دروس ابتدایی به حوزه علمیه خوانسار رفت و دروس پایه و مقدمات را محر آیت‌الله مرحوم حاج حسین علوی خوانساری فراگرفت. 

سیدمرتضی، فقه و اصول را نزد استاد حاج شیخ حسین کنی که استاد مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی بودند، فقه و اصول را به مدت ۷ سال محضر آیت‌الله میرزا علی آقا فلسفی و فلسفه را نزد استاد سیدرضا صدر گذراند.

سیداحمد صالحی خوانساری هم درباره منبر رفتن برادر می‌گوید: «او به منزل علما و مراجع عظام تقلید برای سخنرانی و روضه‌خوانی دعوت می‌شد.

۸۰ بار به مکه مکرمه و ۴۰ بار به عتبات سفر کرد

او ۲ سال محرم در بحرین، ۳ سال محرم در امارات، یک سفر به واشنگتن، ۳ سفر به لندن به دعوت آیت‌الله گلپایگانی و یک سفر به لندن برای تبلیغ دین داشت. برادرش می‌گوید: «او ۸۰ بار به مکه مکرمه، ۴۰ بار به عتبات، سفر‌های متعددی به سوریه داشت و همچنین به کشور‌های آمریکا، انگلیس، امارات، بحرین و لبنان هم برای تبلیغ در ماه محرم و ماه رمضان می‌رفت.

اولین دستگیری سیدمرتضی توسط ساواک در سن ۲۳ سالگی بود که پس از ۴۰ روز بازداشت، با وساطت بزرگان آزاد شد. بعد از این به هر منبری که می‌رفت، گزارش آن به ساواک می‌رسید که نتیجه این گزارش‌ها دستگیری یا احضار بود. او می‌گفت: «آخرین باری که زندانی شدم اردیبهشت سال ۱۳۵۷ بود که در مسجدجامع کرج سخنرانی می‌کردم، مرا از منبر به پایین کشانده و یک شبانه روز در ساواک کرج و ۱۶ روز هم در کمیته مشترک تهران بازداشت کردند.

مسئولیت‌های سیدمرتضی در انقلاب اسلامی

راه اندازی کمیته انقلاب اسلامی ایران همراه با مرحوم آیت‌الله مهدوی کنی، آیت‌الله خسروشاهی و دیگر بزرگان، فرماندهی کمیته تهران، نماینده امام (ره) و مسئول عقیدتی سیاسی شهربانی کشور، مسئول جذب، گزینش و استخدام روحانیون سراسر کشور در نیروی انتظامی و یک دوره هم نمایندگی در مجلس شورای اسلامی، از مسئولیت‌های او در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بود.

پرچمدار دعاخوانی قبل از انقلاب

جدای از تمام امور سیاسی و تبلیغی سیدمرتضی یک دعاخوان قهار بود. اصالت خوانساری او موجب شده بود تا در شهری که اهالی‌اش صدای خوشی برای آواز دارند، مرحوم صالحی خوانساری در مدح و منقبت اهل بیت (ع) شاخص باشد. صدای او برای دعا و مناجات‌خوانی بی‌نظیر بود و دعای کمیل او سال‌ها از رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی پخش می‌شد. همچنین بسیاری از زائران خانه خدا و عتبات عالیات در سفر‌های زیارتی با نوای کمیل‌خوانی او آشنا بودند. سیداحمد برادرش می‌گوید: «بزرگان روضه و دعا معتقد بودند که او پرچمدار دعاخوانی قبل انقلاب بود. اهل فن صدای او را ماندگار می‌دانستند. آیت‌الله نظری منفرد در مراسم ختم او گفت: تا کی دگر مادر بزاید همچون او را که سخنور باشد و زیبا سخن بگوید و هم صدای خوش داشته باشند و خوب روضه و دعا بخواند.»

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۸:۴۳ ۱۳ اسفند ۱۴۰۱
روحش شاد
زندگینامه اش را در سیما مایش دهید
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۸:۴۳ ۱۳ اسفند ۱۴۰۱
روحش شاد
زندگینامه اش را در سیما مایش دهید
آخرین اخبار