اعدام و قصاص نفس هر دو مجازات‌هایی سالب حیات هستند، اما تفاوت‌هایی با هم دارند.

قصاص نفس یک مجازات حدی است و نوع و میزان آن در شرع و دین تعیین شده است و حق تغییر آن وجود ندارد، اما اعدام یک مجازات تعزیری و بازدارنده است.

۱. اعدام و قصاص نفس هر دو مجازات‌هایی سالب حیات هستند.

۲. قصاص نفس مجازاتی است که برای مرتکبان قتل عمد در نظر گرفته می‌شود. از همین روی مطابق ماده ۱۶ قانون مجازات اسلامی، قصاص مجازات اصلی جنایات عمدی بر نفس، اعضاء و منافع درنظرگرفته شده است. همچنین قصاص می‌تواند در صورت جنایت بر نفس، عضو و منفعت محقق شود.

دراینصورت بر سه قسم عمدی، شبه عمدی و خطای محض است. به عبارت دیگر مجازات قتل عمدی در صورت تقاضای، ولی دم و وجود سایر شرایط مقرر در قانون، قصاص نفس می‌باشد. درحالیکه اعدام در دسته بزرگتری از جرایم اعمال می‌شود و منشأ آن ممکن است جرایم حدی یا تعزیری باشد.

اعدام حدی، مجازات مرگی است که از طرف شارع مقدس معین شده و نمی‌توان آن را به کمتر از مرگ تقلیل داد. (اعدام برای جرایم جنسی، محاربه، ارتداد، بغی، تکرار جرایمی همچون زنا و…)

از طرف دیگر اعدام تعزیری مجازات مرگی است که از طرف حاکم تعیین می‌شود (مانند اعدام در جرایم مواد مخدر)

 برخلاف اعدام، قصاص نفس یک مجازات قابل گذشت است که تابع شرایط عمومی و خاص برای اجرای آن ازجمله فاضل دیه و تغلیظ آن، درخواست اولیای دم و پس از طی مراحل استیذان و اذن مقام رهبری یا نماینده او می‌باشد و از طرف دیگر صاحب حق قصاص در هر مرحله از مراحل تعقیب، رسیدگی یا اجرای حکم می‌تواند به طور مجانی یا با مصالحه در برابر حق یا مال گذشت کند.

برچسب ها: قصاص ، اعدام
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ایرانیومU-238
۰۱:۴۸ ۲۲ اسفند ۱۴۰۱
قصاص رضایت شاکی دارد ولی اعدام نه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۷ ۲۱ اسفند ۱۴۰۱
هر دوتا برای مردم بیچاره اجرا میشه ولی مسئولین و بعضیها معافند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۲۱ اسفند ۱۴۰۱
علل بوجود آمدن جرم منجر به اعدام از نابسامانی خانواده و اجتماع و دولت بوجود میاد انحرافات خانوادگی و قوانین و آداب و رسوم و اعتقادات مضحک و نابرابری و بیعدالتی در مادیات و غیره که مردم و دولت باید ناهنجاریها را بشناسند و عوامل ارتکاب جرم کاهش دهند و مجرمین فقیر اعدام میشوند مجرمین اصلی و خلافکار قدرتمند همچنان به حیات خود ادامه میدهند برخی جوامع آدم را به درگیری تشویق میکنند مثلا میگویند مگر غیرت نداری مگر بزرگان و طوایف شما جنگجو و شجاع نبودند ترسو بی آبرو و ضعیف و کتک خور و بی عرضه تا اینکه نفر جنایت میکند بعد میگویند لعنتی جنایتکار مگر قانون نداریم.
آخرین اخبار