کیوان کاشفی عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران در نشست هیات تجاری دیالی عراق با فعالین اقتصادی کرمانشاه که امروز (۱۶ اسفند) برگزار شد، با بیان اینکه دو استان کرمانشاه و دیالی از دیرباز در مسیر شریان عبور کالا و زوار بین دو کشور ایران و عراق قرار داشتند، گفت : طی چند سال گذشته تحرکات داعش مراودات از این مسیر را تحت شعاع قرار داد و به سمت استانها و مرزهای دیگر از جمله مرز مهران سوق یافت.
وی بازگشایی مرز خسروی پس از چند سال وقفه را نقطه عطفی برای ارتقاء مراودات دو استان کرمانشاه و دیالی دانست و اظهار کرد: رونق تعاملات بین دو استان از دو جنبه تردد زوار و تبادل کالا حائز اهمیت است.
رئیسه اتاق بازرگانی کرمانشاه معتقد است، بازگشایی مرز خسروی برای تردد زوار علاو بر بعد معنوی، به پویایی و جنب و جوش اقتصادی در دو استان کمک خواهد کرد.
کاشفی با بیان اینکه در بعد مراودات اقتصادی مسیر کرمانشاه به دیالی سهلترین و مقرون به صرفهترین مسیر بین دو کشور از تهران تا بغداد است، یادآور شد: در شرایطی که حاکمیت دو کشور تعاملات اقتصادی با یکدیگر را مورد تاکید دارند، اهمیت مرزهای کرمانشاه و دیالی دو چندان است.
رئیس اتاق کرمانشاه سفر کنونی هیات تجاری دیالی با حضور رئیس و اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع این استان را بیانگر عزم جدی دو استان برای گسترش مناسبات دانست و اضافه کرد: اولین قدم برای بالا بردن تعاملات، افزایش ترددها بین دو استان به منظور آگاهی از ظرفیتها و توانمندیهای یکدیگر است.
وی یکی دیگر از راهکارهایی که میتواند به تقویت مناسبات دو استان کمک کند را سرمایهگذاریهای مشترک اعلام کرد و یادآور شد: سرمایهگذاریهایی که اکنون از سوی طرف ایرانی در بخشهایی از عراق از جمله اربیل، سلیمانیه، بغداد و ... آغاز شده، باید به دیالی هم گسترش یابد.
کاشفی سپس از وجود دو مرز مهم خسروی و سومار بین دو استان کرمانشاه و دیالی به عنوان یک ظرفیت تجاری عظیم یاد کرد که از فعالترین مرزهای بین دو کشور است و افزود: با هدف توسعه مبادلات، لازم است فرآیندهای تجاری را تا حد امکان در این دو مرز تسهیل کرده و از تشریفات آن بکاهیم.
به گفته رئیس اتاق کرمانشاه هم اکنون تخلیه و بارگیری کالاها در این دو مرز در خاک عراق انجام میشود که وجود برخی مشکلات باعث افزایش زمان و هزینه شده و لازم است با همکاری دو طرف این مشکلات کاسته شود.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران معتقد است، چنانچه شرایط مبادلات در مرزهای خسروی و سومار تسهیل شود، این دو مرز اولین گزینه برای عبور کالاهای ایرانی به سمت عراق خواهند بود.
کاشفی از دیالی به عنوان محلی برای عبور و ورود کالاهای ایران به عراق یاد کرد که تسهیل شرایط در مرزها میتواند مسیر عبور کالا حتی تا سوریه و مدیترانه را نیز از طریق دو استان کرمانشاه و دیالی تسهیل کند.
وی سپس به زمینههایی که دو استان میتوانند همکاریهای خود را در این بخشها گسترش دهند و زنجیره آنها تقریبا در کرمانشاه تکمیل است اشاره کرد و گفت: بخش کشاورزی یکی از مهمترین حوزهها است که ظرفیتهای زیادی در بخش زراعی، باغی، دام و طیور و ... داریم.
وی با بیان اینکه در این بخش تاکید ما صرفا بر صادرات کالا نیست و باید به سمت سرمایهگذاری بین دو طرف نیز برویم، خاطرنشان کرد: مقرر شده دعوتنامهای برای مقامات جهاد کشاورزی دیالی ارسال شود تا بتوانند از نزدیک در جریان ظرفیتها و توانمندیهای کشاورزی کرمانشاه قرار بگیرند.
کاشفی توریسم درمانی را از دیگر بخشهایی دانست که بواسطه وجود بیمارستانها و مراکز درمانی متعدد در کرمانشاه، پزشکان توانمند، تعرفههای مقرون به صرفه و ... میتواند زمینهساز گسترش مناسبات بین دو استان باشد.
وی تاکید کرد: در بخشهای دیگری از جمله صنایع غذایی، صایع ساختمانی و ... نیز ظرفیتهای ویژهای در کرمانشاه وجود دارد و تقریبا زنجیرههای ارزش تکمیلی داریم.
نکته دیگری که مورد تاکید عضو هیت رئیسه اتاق ایران در این نشست بود برپایی نمایشگاه توانمندیهای ایران و کرمانشاه در عراق بود و با بیان اینکه کرمانشاه آمادگی برپایی این نمایشگاهها در دیالی را دارد، اظهار کرد: در این زمینه همکاری طرف عراقی را نیاز داریم، زیرا برپایی نمایشگاهها میتواند جهشی در تبادلات اقتصادی ایجاد کند .