علایی مقدم گفت: حدود ۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای الگوی کشت در ۳۰ محصول طی ۵ سال نیاز داریم.

علایی مقدم معاون برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی در برنامه صف اول به سوالات زیر پاسخ داد:

الگوی کشت چقدر تا الان رعایت شده است؟

علایی مقدم: امنیت غذایی از مهمترین اهداف حاکمیت است که مولفه هایی دارد و مهمترین آن این است که روشی داشته باشیم تا مشخص چه محصولی را کجا بکاریم.

از ۵۰ سال گذشته در کشور به دنبال الگوی کشت بودیم اما عملیاتی نشده است. اهتمام جدی باید باشد از این رو وزارت جهاد در قانون بودجه، مکلف شده که الگوی کشت را عملیاتی کند.

در مهرماه امسال اجرای الگوی کشت در کشور آغاز شد اما به صورت دستوری نمی توان آن را اجرا کرد. اجرای الگوی کشت نیاز به سیاست‌گذاری توام با مشوق های لازم برای کشاورز دارد.

کشاورزی در کشور ما چند وجهی است، مالکیت دست مردم است و بهره برداری از زمین توسط خود کشاورز انجام می شود در حالی که در خیلی از کشورها مالکیت زمین با دولت است و دولت ها تعیین می کنند بر اساس نیاز کشور  چه محصولی کاشته شود.

در کشور ما باید وزارتخانه های مختلف به عنوان یک موضوع فراقوه ای پای کار بیایند تا الگوی کشت اجرایی شود.گام اول فرهنگ سازی است.کشاورز باید قانع شود اجرای الگوی کشت مزیت ها و ارزش مضاعفی برای او دارد.

کشاورزی قراردادی مقدمه و مکمل الگوی کشت است. طبق برنامه ریزی وزارت جهاد،۲۰ درصد از تولید کشاورزی در طول ۴ سال باید به صورت قراردادی باشد.

کشور ما خشک و نیمه خشک است و الگوی کشت ضروری است. میانگین بارش زیر ۲۵۰ میلیمتر است  و تنها ۱۵ درصد کشور پوشش گیاهی دارد.

در کشت پاییزی چه تعداد قرارداد بسته شد؟

علایی مقدم: سال گذشته  در ۱۵۰ هزار اراضی، کشت قراردادی انجام شده  و حمایت هایی از جانب وزارت جهاد در پرداخت کود و بذر انجام شده و در انتهای کار با کشاورزان تسویه شده است.

در حوزه گندم کشت قراردادی به یک میلیون و ۵۵۰ هزار هکتار رسید. با ۲۰۷ هزار کشاورز در حوزه گندم قرارداد بسته شد. ۸۵ درصد کشت گندم آبی به صورت کشت قراردادی انجام شده است.

چرا تمرکز کشت قراردادی به سمت گندم آبی است؟

علایی مقدم: در بحث گندم ضریب وابستگی ۴۰ درصد است. باید میانگین عملکرد را از طریق اجرای کشاورزی قراردادی بالا ببریم.

در کشت قراردادی اولویت بندی شده و محصولات اساسی در الگوی کشت نقش اصلی دارند برای اینکه در امنیت غذایی کشور نقش اساسی دارند.

۲ میلیون هکتار  سطح کشت گندم آبی و ۴ میلیون هکتار گندم دیم در کشور داریم هدف از اجرای الگوی کشت این است که با بکارگیری فناوری عملکرد را بهتر کنیم.

اجرای الگوی کشت به چه صورت پیش می رود؟

علایی مقدم: مهمترین الزامات اجرای الگوی کشت، پشتیبانی مالی است. حدود ۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای الگوی کشت در ۳۰ محصول که در امینت غذایی نقش مهمی دارد طی ۵ سال نیاز داریم که ۷۰ همت تسهیلات کم بهره و ۶۰ همت به صورت کمک های بلاعوض است.

در این صورت در ۳۰ محصول میزان تولید از ۸۲.۵ میلیون تن به ۹۲.۵ میلیون تن  و خودکفایی به ۱۱ درصد می رسد و ۶ درصد آب کمتر مصرف می شود.

رصدخانه کشاوری چه زمانی راه اندازی می شود؟

علایی مقدم: آمار و ارقام متفاوت باعث شده یک سری انحرافاتی در کشاورزی پیش آید. الان رصدخانه کشاورزی راه اندازی شده، زیرساخت ها فراهم و تمام اطلاعات لازم با همکاری دستگاه ها جمع آوری شده است.

در وزارت جهاد کشاورزی، سامانه الکترونیکی جمع آوری شناسنامه بهره برداران کشاورزی ایجاد شده است.

در ۶ ماهه ابتدای سال آینده یعنی از حدود مهرماه که ابتدای سال آبی جدید است، سنجش از راه دور و هوشمند پهنه های کشاورزی از طریق رصدخانه کشاورزی انجام خواهد شد.

لایحه آبخیزداری به کجا رسید؟

علایی مقدم: لایحه آبخیزداری در کمیسیون های مختلف دولت بررسی و در دولت تایید شده الان در حال ارسال به مجلس است. آبخیزداری می تواند پشتیبان خوبی از نهضت مردمی کشت یک میلیارد درخت تا ۴ سال دیگر باشد.

در تنظیم بازار شب عید، قیمت گوشت کاهشی می شود؟

علایی مقدم: این واقعیت وجود دارد که در تامین نهاده ها وابستگی خارجی داریم. کشورها در ۶ ماهه دوم مرتع  مناسب ندارند و نیاز به واردات نهاده بیشتر می شود. منشا نهاده ارز است وقتی که نرخ ارز جهش پیدا می کند در بحث دام زنده هم تاثیرگذار است.

زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومان بود دام زنده ۳۲ هزار تومان بود اما آیا وقتی ارز و به دنبال آن نهاده ۷ برابر شد قیمت دام زنده  ۷ برابر شد؟

با واردات گوشت،  قیمت ها در روزهای گذشته کاهشی بوده است. گوشت وارداتی با قیمت نظارت شده  عرضه می شود.

تنظیم بازار میوه شب عید چطور است؟

علایی مقدم: ۱۵ هزار تن نیاز میوه  شب عید برآورد شده است. امسال تنظیم بازار را به تدریج به بخش خصوصی می دهیم.

۱۵ هزار تن سیب و پرتقال از سوی تشکل ها تامین شده و قرار است ۱۰ تا ۲۰ درصد زیر قیمت بازار عرضه شود.

امسال با توجه به بارش ها و نبود سرمازدگی مشکلی در تولید سیب و پرتقال نبود. پرتقال۳۰۰ هزار تن بیشتر از پیش بینی تولید شد. ۵۰۰ هزار تن سیب در انبارها برای بازار داخلی و صادراتی موجود است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۱۹ ۱۷ اسفند ۱۴۰۱
من یک کشاوز هستم باید برای کود یارانه ای صد بار برم وبرگردم باهزار مکافات کود سفید بگیرم آن فقط برای ۱ چهارم کشتم بقیه را باید کود ازاد تهیه کنم فقط برای گندم کود میدهند
آخرین اخبار