پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا در کنفرانس خبری امروز خود به پرسشهای خبرنگاران درباره نگرش اتحادیه اروپا به نقش میانجیگر چین در توافق ایران و عربستان، انحلال سازوکار اینستکس و نقش بالقوه چین در صلح میان روسیه و اوکراین پاسخ داد.
به گزارش یورونیوز، استانو با اشاره به نگرش اروپا نسبت به توافق میان ایران و عربستان گفت: «نخست اینکه اتحادیه اروپا همیشه مشوق عادیسازی روابط است. این بسیار مهم است، چون این دقیقا چیزی است که جهان امروز بیش از هر چیز به آن احتیاج دارد. اینکه به جای اصطکاک در روابط، آشتی و عادیسازی بیشتر وجود داشته باشد. بنابراین اتحادیه اروپا از اعلام برقراری مجدد روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان سعودی استقبال میکند. ما قدردان آن هستیم و تلاشهای دیپلماتیکی که منجر به آن شده را تایید میکنیم.»
او درباره نقش چین در این توافق افزود: «چین بازیگر بینالمللی مهمی است. چین عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد است و به همین خاطر نقش و جایگاه خاصی دارد. اما همچنین این کشور مسئولیت خاصی نیز در دفاع از منشور سازمان ملل متحد و احترام و حمایت از قوانین بینالمللی دارد. در این زمینه ما مکررا از چین درخواست کردیم که از نقش خود در جهت تلاش ما برای وادار کردن روسیه به توقف حمله نظامی علیه اوکراین استفاده کند. در همین راستا از چین انتظار داریم تا از تواناییها و مسئولیت خود برای کمک به حل تمام مشکلات در سراسر دنیا استفاده کند. در نتیجه نمونه اخیر نقش چین در تسهیل توافقی با هدف برقراری مجدد روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی و ایران نشان دهنده توانایی چین در به ثبات رساندن تنشهای منطقهای به شکلی مثبت است.»
او در ادامه و در پاسخ به پرسشی سازوکار اینستکس را مستقل از اتحادیه اروپا دانست و گفت: «اگرچه اینستکس ابزار اتحادیه اروپا نبود و سازوکاری بود که تنها توسط چند کشور اروپایی ساخته شده بود، ما از ژانویه سال ۲۰۱۹ از آن حمایت کردیم. چون این مکانیزم مربوط به اتحادیه اروپا نبود و فقط توسط هیئت نمایندگانی از چند کشور اروپایی مدیریت میشد، ما فقط میتوانستیم تصمیم آنها مبنی بر انحلال این سازوکار را مورد توجه قرار دهیم.»
سخنگوی ارشد امور خارجی اتحادیه اروپا درباره رویکرد اتحادیه اروپا به پیشنهاد صلح میان اوکراین و روسیه که از جانب چین مطرح شده است، گفت: «فکر میکنم بیانیه ما در این باره کاملا واضح و بیانگر آنچه میخواهیم به عنوان اتحادیه اروپا بگوییم است. در رابطه با پیشنهاد چین هم مواضع اروپا پیشتر توسط اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا بیان شده است.»
او در رابطه با لزوم بیطرفی میانجی و جهتگیری چین در مساله جنگ روسیه و اوکراین مدعی شد: «اما یک نکته بسیار مهم است. تنها در صورتی که جهتگیری نداشته باشید میتوانید میانجیگر صادقی باشید. اما چین در جنگ بین روسیه و اوکراین کاملا جهتگیری دارد. در نتیجه اگر کسی میخواهد میانجیگر صلح باشد، قطعا همه از او استقبال خواهند کرد، اما نخست باید توسط دو طرف درگیر پذیرفته شود.»